Има опасност от бяс при бездомните животни в столицата

Има опасност от бяс при бездомните животни в столицата

© Юлия ЛазароваНационалният диагностичен научно-изследователски ветеринарномедицински институт лабораторно е потвърдил диагноза бяс при лисица, която на 1 август влязла в двор на ул. Рудище - 3, кв. Владая. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните /МЗХ/. Животното е заловено и умъртвено, са съобщили от Националната ветеринарно-медицинска служба.


Районната ветеринарно-медицинска служба - София е предприела ваксинация срещу бяс на всички възприемчиви животни в кв. Владая, която вече е приключила. Проведено е заседание на областната епизоотична комисия, на което е обсъдена епизоотичната обстановка по отношение на болестта "бяс" на територията на област София. Със заповед на областния управител са въведени мерки за профилактика и борба със заболяването на територията на цялата област, уточняват от МЗХ.


Това е първият случай на бяс, констатиран в района на област София през тази година. През 2007 г. са констатирани пет случая на бяс в област София, три случая в гр. Нови Искър и по един случай в с. Кътина и с. Мировяне, добавят от МЗХ.
Националната ветеринарно-медицинска служба предупреждава, че съществува реална опасност от проникване и разпространение на беса в популацията от бездомни кучета в гр. София.


Необходимо е гражданите на столицата да избягват и предотвратяват по възможност контакти с диви животни, както и с бездомни кучета и котки, които са с променено поведение (агресивни, дезориентирани и др.) и да сигнализират за такива животни в Регионалната ветеринарномедицинска служба София.


Също така трябва да се изолират животни, ухапали хора или други животни от хора и други животни по начин, недопускащ възможността да избягат и да се уведоми РВМС София. Да се сигнализира в РВМС София за намерени трупове на умрели животни. Стопаните трябва да извеждат на каишка и да не пускат свободно домашните си любимци (кучета и котки), с оглед предотвратяване на евентуален контакт с болни от бяс животни. Ежегодно трябва да се ваксинират срещу бяс домашните любимци. В случай на ухапване или одраскване от болни или от бяс животни трябва да се потърси незабавно лекарска помощ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK