Зам. здравен министър изпревари уволнение с оставка

Матей Матеев (ДПС) беше в центъра на скандала със стволовите клетки

Матей Матеев

© Дневник

Матей МатеевЗам.-министърът на здравеопазването от квотата на ДПС Матей Матеев подаде оставка с мотива, че не е съгласен с политиката на министерството за трансплантациите на стволови клетки в болница "Св. Иван Рилски". Скандалът избухна след разследване на в. "Труд", че се присаждат клетки, без болницата да има право. Здравният министър Евгений Желев назначи проверка и уволни целия борд на директорите. Преди дни случая поеха прокуратурата и Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).


В мотивите си за напускането Матеев, който отговаряше за болниците, заявява, че проверката е направена само по документи, без комисията да се срещне с колектива на клиниката по неврохирургия. "Трима професори и един чиновник решиха, че извършваната в "Св. Иван Рилски" дейност е престъпна и лекарите там трябва да бъдат дадени на прокуратурата и ДАНС. Научен проблем, какъвто е приложението на стволови клетки, трябва да бъде обсъден на научно ниво", пише в изявлението на Матеев. Той добавя, че това е петата проверка в "Св. Иван Рилски", но за първи път са установени нарушения. Според Матеев скандалът е резултат на задкулисна игра срещу него, съпроводена с медийна кампания. "Крайният резултат от "проверката" е, че с административни прийоми от близкото минало се преследват водещи специалисти, доказали уменията си в неврохирургията. Насажда се чувство на страх и виновност. Не мога да се съглася с провеждането на подобен лов на вещици", заявява бившият зам.-министър.


При разнищването на случая стана ясно, че чрез медицинския център "Фокус 5" и лабораторията "Просел" лекарите от болницата са взимали по около 3 хил. лв. от пациент само за обработката на клетки. В двете фирми чрез сина и майка си участва Матей Матеев. Според него обаче няма конфликт на интереси. "Синът ми е студент по право в Германия и изпращаше на лаборатория "Просел" публикации за трансплантации. Те го поканиха да им стане съдружник с 15% и той ги е купил за 700 лв. От това не е имал никакви дивиденти", заявява Матеев. Той обясни, че майка му участва в центъра "Фокус 5" още преди да стане зам.-министър. Моята майка, която е на 82 години, не работи там, поради което няма конфликт на интереси, твърди подалият оставка зам.-министър.
Министър Желев заяви, че е съгласен с подадената оставка, но не и с мотивите към нея. Той обясни, че я е искал от заместника си два пъти по този повод, защото според него Матеев е нарушил етичния кодекс като е допуснал конфликт на интереси.


Междувременно здравният министър назначи нов съвет на директорите на "Св. Иван Рилски". За изпълнителен директор е избран Дечо Дечев, който също като Матеев е смятан за кадър на ДПС. Дечев идва от здравната каса, където преди отговаряше за лекарствената политика.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Rumen I.
  *****
  Неутрално

  "Синът ми е студент по право в Германия и изпращаше на лаборатория "Просел" публикации за трансплантации."

  Попитали радио Ереван
  Какво е общото между обучението по Право и трансплантациите на стволови клетки -
  Отговора е:
  Баща здравен министър...

  Въпреки всичко Матеев постъпи много по разумно от шефа на пътния фонд, който твърдеше липсата на конфликт на интереси докрая и получи подкрепа од премиера и президента...... докато Европа не се заинтересува. После спряха фондовете.

  Нашите политици навлизат в нова фаза която е по близка до ЕС.
  Досегашната фаза беше образно казано "Лапкане лапкане а като стане проблем "Станишев няма да ни швърли на вълците"

  Гражданското общество в БГ надрасна тази фаза и тя стана неприемлива. Видяхме, че дори и след подкрепа от премиера и президента хора като Р. Оваров и Р.Петков подадоха оставки. Също и шефа на пърния фонд.

  Разбира се оставката остана като най-голямо наказание. Непоследваха санкции.
  Новата фаза на политическия елит е образно казано:
  "Лапкаме Лапкаме като се раздуха много бягаме с каквото сме налапкали."

  тъй като обществото още не е пораснало за да иска отговорност "като затвор" за политиците си засега Българина успя да извуюва подаванването на оставки от министри. Един голям успех.
  Искренно се надявам обществото бързо да надрасне своето задовоство от факта че някой си е подал оставката и да се замисли за това че оставката на човек извършил престъпление.. било то неподаване на декларация за конфликт на интереси.. е крайно недостатъчна.

  Липсата на коментари под тази статия ме навежда на мисълта че много хора засега се задоволяват с оставката като мярка срещу безчинства и далавери на чиновници и министри. Тази фаза "ограничено лапкане" е преход от фаза "тотално лапкане" към правора държава в която лапкащите им присяда.
  Дано скоро да видим и следващата фаза.

 2. 2 Профил на Ганьо Голия
  *****
  Неутрално

  Съвсем нормално е, че далаверата я въртял зам. министър - човек на Доган - българин от тези, които в миналото Левски наричаше "турски мекерета". Освен това е съвсем нормално скапаната "Столетница" да замени него и директора на болницата с други "турски мекерета", т.е лапкащи подлизници на Доган.

 3. 3 Профил на Минаващ
  *****
  Неутрално

  Тук вица за българския казан в ада се разиграва на живо. Всички скочиха, защото някой спечелил пари... без да се интересуват от пациентите, живеещи заради най-модерния метод на лечение.

  Питате ли се защо държавата е толкова против автоложните, а и другите видове трансплантации? Може би, защото са суперскъпи, и ако ги разреши, трябва и да ги плаща?

  В Хематологията на Дървеница има цяла клиника за трансплантации. Работеше, успешно дори. Лекуваше хората от рак. Наистина. Но... МЗ им забрани да работят. Защо? Бих предположил - една процедура струва 5-цифрена сума. Защо да дават тези пари за лечение, като могат да оставят пациентите на по-евтините и неефикасни лекарства, и да приберат парите - в "излишъка на бюджета". И да ги изхарчат безконтролно.

 4. 4 Профил на хмхм
  *****
  Неутрално

  Не са т.нар. "трансплантации" в "Св. Иван Рилски" камъчето, което катурна каручката на зам. мин. Матееев. Ако се дискутира актуалността на метода за автотрансплантация на клетки и/или разтежни фактори при лечението на определени заболявания ще се установи, че той дава шанс за тяхното благоприятно повлияване. Друг е въпросът колко е висок процента на това повлияване и как се запазва във времето след манипулацията. Т. нар. трансплантация в случая е по-същество една инжекция и не е тя, която оскъпява услугата. Твърдението, че 3 хил.лв. са много "само за обработка на клетки" е меко казано смешно, защото справката, която сравнително лесно може да се направи за сравнение с аналогични манипулации в западния свят ще покаже, че всъщност това е скъпата част от методиката и цената и е с десетки пъти по-голяма... Но това е прекалено сложна материя за родната журналистика. Със споменаването на фирмени участия на зам.министерските родственици се повдига завеската, но мнооооого, мнооооого леко - там е причината за оставката. Ако трябваше да се подават оставки от служители в администрацията на здравната система поради абсурди в организацията, водещи до неспазването на медицинските стандарти, то броя на свободните работни места в тази част от държавната администрация щеше да е равен на броя на щатните бройки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK