Министерствата назначават чиновници, вместо да ги съкращават

Шампион е ведомството на Емел Етем, чийто щат се е увеличил с 19%

Министерствата назначават чиновници, вместо да ги съкращават

© Юлия ЛазароваВместо да съкратят администрацията с 12%, както е заложено в Закона за държавния бюджет за тази година, министерствата поддържат близо 130 000 души на щат, като назначават нови хора за сметка на празни места или съкратени. Мотивът е укрепване на капацитета за усвояване на еврофондовете.


Според справка на министерството на държавната администрация към 1 август 2008 г. държавните служители са 129 599. Шампион в увеличаване на състава е Министерството на извънредните ситуации, което е набъбнало с над 19%.


Още през юни министърът на държавната администрация Николай Василев предупреди, че ведомствата, които не са извършили необходимите съкращения, няма да имат средства за увеличаване на заплатите с 10% от 1 юли. Тогава той посочи като отличници в намаляването на администрацията собственото си министерство и тези на финансите, икономиката и труда.
С мотива, че трябва да се усвояват европари, преди дни в министерството на труда бяха назначени нови 60 души. Същото е положението и в Министерството на финансите, където започнаха работа 69 човека, които ще се занимават с управлението и контрола на средствата от ЕС. Със същия мотив в министерството на екологията са назначени 2.1%, вместо да бъдат съкратени 12%.


От Министерството на финансите обясниха за "Дневник", че допълнителната численост на администрацията ще бъде осигурена чрез преструктуриране на разходите на съответните ведомства. По данни на статистиката за първите шест месеца на годината бюджетните заплати са скочили средно със 78 лв., а тези в частния сектор - с 27 лв.


Според Георги Стоев от "Индъстри уоч" бюджетът няма да "изпуши" от назначаването на нови чиновници, защото резервът е достатъчно голям, но проблемът е, че критиките на Брюксел се използват като аргумент за харчене на ресурс. "Назначаването на нови хора за еврофондовете не е оправдано. Така се обръща посланието от доклада на Европейската комисия", каза Стоев, според когото трябва да се премахнат излишните и неефективни структури. Според колегата му Лъчезар Богданов предизборно никой не иска да съкращава от агенциите, които са под негов контрол.


От началото на мандата на това правителство са били съкратени само 8300 души. Повечето министерства се измъкват от задължението си, използвайки "вратичка" в закона за държавния служител. Според тях съкратени могат да бъдат само чиновниците, които са назначени по този закон. От министерството на Емел Етем например обясниха, че новоназначените не са администрация, а служители на Гражданска защита и на системата за спешния тел. 112. Според министерството те са изпълнили изискването за 12% съкращения, като са освободили 33 чиновници.


Друго ведомство с "положителен прираст" е Министерството на правосъдието, което е увеличило служителите си с 5.6%, твърди министерството на държавната администрация. Според ведомството на Миглена Тачева обаче оптимизацията е била извършена и се отбелязва, че "политиката на намаляване на администрацията трябва да бъде осъществявана при отчитане на специфичното място на министерството, което отговаря за затворите".


Основният аргумент на министерствата да назначават още хора е необходимостта да засилят капацитета на еврозвената. С тази цел в края на пролетта кабинетът гласува еврочиновниците да получават и премии при успешно изпълнен проект. От приложенията към плана за действие, приет от правителството миналата седмица в отговор на критиките от Брюксел, става ясно, че трябва да се увеличи персоналът в сферите, "ключови за доброто финансово управление". До 18 август трябва да се направи анализ на работното натоварване в тези звена. Централното звено за финансиране и договаряне към финансовото министерство ще работи и с консултантска компания по човешки ресурси, като препоръките й ще се обобщят до 25 септември. До 10 октомври трябва да се наемат първите експерти, а до края на годината - да се запълнят всички определени бройки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK