Министерствата назначават чиновници, вместо да ги съкращават

Шампион е ведомството на Емел Етем, чийто щат се е увеличил с 19%

Министерствата назначават чиновници, вместо да ги съкращават

© Юлия ЛазароваВместо да съкратят администрацията с 12%, както е заложено в Закона за държавния бюджет за тази година, министерствата поддържат близо 130 000 души на щат, като назначават нови хора за сметка на празни места или съкратени. Мотивът е укрепване на капацитета за усвояване на еврофондовете.


Според справка на министерството на държавната администрация към 1 август 2008 г. държавните служители са 129 599. Шампион в увеличаване на състава е Министерството на извънредните ситуации, което е набъбнало с над 19%.


Още през юни министърът на държавната администрация Николай Василев предупреди, че ведомствата, които не са извършили необходимите съкращения, няма да имат средства за увеличаване на заплатите с 10% от 1 юли. Тогава той посочи като отличници в намаляването на администрацията собственото си министерство и тези на финансите, икономиката и труда.
С мотива, че трябва да се усвояват европари, преди дни в министерството на труда бяха назначени нови 60 души. Същото е положението и в Министерството на финансите, където започнаха работа 69 човека, които ще се занимават с управлението и контрола на средствата от ЕС. Със същия мотив в министерството на екологията са назначени 2.1%, вместо да бъдат съкратени 12%.


От Министерството на финансите обясниха за "Дневник", че допълнителната численост на администрацията ще бъде осигурена чрез преструктуриране на разходите на съответните ведомства. По данни на статистиката за първите шест месеца на годината бюджетните заплати са скочили средно със 78 лв., а тези в частния сектор - с 27 лв.


Според Георги Стоев от "Индъстри уоч" бюджетът няма да "изпуши" от назначаването на нови чиновници, защото резервът е достатъчно голям, но проблемът е, че критиките на Брюксел се използват като аргумент за харчене на ресурс. "Назначаването на нови хора за еврофондовете не е оправдано. Така се обръща посланието от доклада на Европейската комисия", каза Стоев, според когото трябва да се премахнат излишните и неефективни структури. Според колегата му Лъчезар Богданов предизборно никой не иска да съкращава от агенциите, които са под негов контрол.


От началото на мандата на това правителство са били съкратени само 8300 души. Повечето министерства се измъкват от задължението си, използвайки "вратичка" в закона за държавния служител. Според тях съкратени могат да бъдат само чиновниците, които са назначени по този закон. От министерството на Емел Етем например обясниха, че новоназначените не са администрация, а служители на Гражданска защита и на системата за спешния тел. 112. Според министерството те са изпълнили изискването за 12% съкращения, като са освободили 33 чиновници.


Друго ведомство с "положителен прираст" е Министерството на правосъдието, което е увеличило служителите си с 5.6%, твърди министерството на държавната администрация. Според ведомството на Миглена Тачева обаче оптимизацията е била извършена и се отбелязва, че "политиката на намаляване на администрацията трябва да бъде осъществявана при отчитане на специфичното място на министерството, което отговаря за затворите".


Основният аргумент на министерствата да назначават още хора е необходимостта да засилят капацитета на еврозвената. С тази цел в края на пролетта кабинетът гласува еврочиновниците да получават и премии при успешно изпълнен проект. От приложенията към плана за действие, приет от правителството миналата седмица в отговор на критиките от Брюксел, става ясно, че трябва да се увеличи персоналът в сферите, "ключови за доброто финансово управление". До 18 август трябва да се направи анализ на работното натоварване в тези звена. Централното звено за финансиране и договаряне към финансовото министерство ще работи и с консултантска компания по човешки ресурси, като препоръките й ще се обобщят до 25 септември. До 10 октомври трябва да се наемат първите експерти, а до края на годината - да се запълнят всички определени бройки.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Балък.
  *****
  Гневно

  Почвам да се замислям,че в призива на СДС шефа има голяма доза истина.Инфлацията расте,на данакоплатците заплатите естествено спадат,държавните служители се увеличават и заплатите им растат.Оправданията са че неможели да четат английски.На простаците-наши хора в министерствата -5000евро заплати да им дадат пак няма да четат английски защото незнаят български.Българи ,данъкоплатци,заслужава да се замислим.

 2. 2 Профил на l
  *****
  Неутрално

  Поредната глупост. В ситуация на безработица под критичният минимум, липса на работна ръка от което закъсняват инвестиционни проекти, частният бизнес страда, а в същото време държавната адменистрация се раздува. И то се увеличава щата на най- абсурдното, на Ептен Крадем /Емел Етем/. в същото време услегите в тези държавни учреждения не се подобряват, а напротив. Осем часов работен ден от които 7 часа почивка. Чистито.

 3. 3 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Частният бизнес, имам предвид Български частни фирми, да започнат да дават заплати и после да се оплакват, че няма кой да им работи...
  Добре, че са чуждестранните фирми

 4. 4 Профил на долния
  *****
  Неутрално
 5. 5 Профил на до трите точки
  *****
  Неутрално

  Заплати не се дават, заплати се изкарват!

 6. 6 Профил на Безумие!
  *****
  Неутрално

  Най-безсмисленото и излишно министерство, с най-некадърния министър си увеличава щата !?
  Дявол да го вземе, има министерски съвет и министър председател в тази държава!
  Алчни и некадърни държавни чиновници,СПРЕТЕ ДА ИЗЛАГАТЕ БЪЛГАРИЯ!

 7. 7 Профил на №6 допълнение
  *****
  Неутрално

  да се чете "Има ли МС и министър-председател!"
  Извинявайте за грешката, но е човешко когато човек е ядосан и възмутен

 8. 8 Профил на KLM
  *****
  Неутрално

  Поне МИС да назначаваха млади хора. 30 % пенсионери

 9. 9 Профил на Българските правила
  *****
  Неутрално

  Когато министерствата ще правят съкрашения трябва да се купуват още бюра и столове.

 10. 10 Профил на икономист
  *****
  Неутрално

  Това е добре за България защото по тоя начин се намалява безработицата и се увеличават доходите.

 11. 11 Профил на ямх
  *****
  Неутрално

  бсп да вземат пример от турската партия-етем увеличила щата с 19 %, дала им хляб и после идва видов ден за изповядване в урните с бюлетината на дпс.

 12. 12 Профил на юруков
  *****
  Неутрално

  Истината е, че Юрук8ов е напълно прав. докладът на ЕК казваше, че има ниска ефективност, крадливост и престъпни наклонности в политическата класа. Тези неща не се лекуват с нарастване на числеността на чиновниците. по принцип ние храним една огромна непродуктивна, крадлива и невежа армия - на българското чиновничество. От опит знам, че в държавната администрация по правило не знаят езици - и не могат да ги научат, правила съм опити д0а им преподавам.
  така че Юруков беше прав, жалко, че така бързо се уплаши иначе той се държеше много по-мъжки от комичния ден на бойкота, който другите замислят. вярно е, че по закон трябва да си плащаме данъци. Но ом тези, които се разпареждат с данъците ни, крадат, невежи са и прахосват нашите пари, ние имаме право да им спрем канчето. на това му викам аз граждански бойкот.

 13. 13 Профил на Наивен
  *****
  Неутрално

  Някой за конкурсно начало да е чувал? Къде са тези конкурси, и кой ги спечели, та толкоз хора се назначават? Всички назначения да се анулират

 14. 14 Профил на частен
  *****
  Неутрално

  После - не достигала работна ръка в частния сектор ! ...

 15. 15 Профил на манчо
  *****
  Неутрално

  В министерството на Емел има ли българи да работя.Струва ми се че не.Това е продажна държава

 16. 16 Профил на rfg
  *****
  Неутрално

  Съжалявам, че е под влияние на алкохол, но ще го кажа: тази "държава" си е ебала майката! Както искате го разбирайте, аз заминавам при първа възможност.

  P.S. Гласувах! И не за т.нар. тройна коалиция...

 17. 17 Профил на ПодКре_п_t_а
  *****
  Неутрално

  Съкращения прави само частният BUSiness. държавните учреждения се крепят един друг. Много в правилна посока на социална солидарност вървим

 18. 18 Профил на chiche
  *****
  Неутрално

  До рфг,правилно си намислил,бегаи и не се оглезгаи,иа така се маанах от кочинарнико преди дваесе годин и сеги ми е раат

 19. 19 Профил на Вазелин "Ибрахим"
  *****
  Неутрално
 20. 20 Профил на на ти старши и дюшека
  *****
  Неутрално

  ОВЕРБЮРОКРАТИЗИРАНЕ ЗА СМЕТКА НА ОВЕРКОМПЮТЕРИЗАЦИЯ - ЕДИНСТВЕН НАЧИН ДА СЕ ДАДЕ НЯКАКВО ПРЕПИТАНИЕ НА НАЦИЯТА! УВИ - ПЪЛНА БЕЗИЗХОДНОСТ ...

 21. 21 Профил на ЕТО ЗАЩО ПЕНСИИТЕ СА НИЩОЖНИ - ИМА КОЙ ДА ГИ ПАПКА!
  *****
  Неутрално

  (c) 2008 – Bogomil Kostov AVRAMOV – HEMY
  ЧРЕЗ ПЕНСИОНИЗЪМ – КЪМ ЕВРОПЕИЗЪМ
  от
  Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ

  КОГАТО, под оглушителен медиен шум Република България стана равноправен член на Европейската Общност, без да е покрила нито одна клауза както се полага, (01.01.2007.!), никой не се сети, че ЕО следва да поеме сериозни гаранции на екуализация по отношение на милион-два пенсионери. Нещастни трудови ратници на вседържавен строй, за който никой от тях не подозираше, (Бе забранено и да помислят!), че изведнъж ще рухне. Оказа се; (От това едва ли се интересуват европейските комисари, посещаващи страната, че да похапнат на корем - животът всекиму е труден!); че независимо от клаузите на безброй международни конвенции за човешки права и свободи, ратифицирани, както от правителството на покойния Тодор ЖИВКОВ, така и от многобройните правителства от 1989. насам; социалната осигуровка на тези остатъчни безпомощни люде, бе и остана в ръцете на държавата. Която не се посвени да ги сегрегира по европейски, чрез закон, в две основни групи:
  Пенсионирани преди 1999. година, и
  Пенсионирани подир 1999. година.
  Първата група, около 2 000 000 души, (Устойчиво намаляват!), получава пожизнени трудови пенсии, пресмятани върху база около 90 евро.
  За втората група пенсиите биват пресмятани върху база около 130 евро. Останалото е методика.
  Някакви особени съображения? Нищо друго – освен политически презумпции. Нищо друго, освен дребен балкански сметкаджилък. Предназначен, още по-добре да напълни гушите на ръководителите на всевъзможните посткомунистически имитационно-демократични партии и партийки, общо над 300 на брой, докато кабинетът остава чист.
  Освен, че е изключително несправедливо, подобно положение е изцяло нетърпимо, и отдавна е изправило нашите бедстващи бащи и майки пред дилема – или пред кофите с боклук – или далеч от материалния свят. Безочливо сегрегиране напомнящо първите стъпки на твърде добре уреденото пенсионното дело в Нацистка Германия. Предшестващо концлагерните методи за избягване на социални катаклизми. Да напомняме ли, че само за първото тримесечие на 2008. самоубийствата в Стара Варна надхвърлиха цифрата сто?
  Налага се мнение, че практически Република България оцелява, както се види, за сметка на орязване на неизвестно где пропадналите тоталитарни фондове. Включили в себе си отчисления от трудови натрупвания, не само от времето на тоталитаризма, но и всички онези многобройни осигурителни фондове безпощадно национализирани и укрупнени, (1947.!), от начинаещата комунистическа власт на Георги ДИМИТРОВ.
  Физикално прегладнели старци подхвърлят, че включването на покойния Огнян ДОЙНОВ в екипа на съмнително изчезналия Робърт МАКСУЕЛ, би могло да бъде свързано именно с управление на изпарилите се тоталитарни, а всъщност всенационални пенсионни фондове. И наистина. В началото на осемдесеттях години на миналия век, на борда на своята моторна яхта „Southern Breeze“, Роберт МАКСУЕЛ доста дълго гостува на Тодор ЖИВКОВ, на котва в морето недалеч от Евксиноград. А той бе, както е известно, съвършен експерт по пенсионно осигуряване.
  ПРЕЗ МАРТ 2007., един самотен петчленен инициативен комитет, базиран в град Варна и оглавен от инж. Петър Стоянов ПЕТРОВ, сезира главния омбудсман на Република България г-н Гиньо ГАНЕВ, представяйки подписка от 452. жалващи се пенсионери, между които висшисти и преподаватели от висши учебни заведения. Хора, за които новите методи на бизнес-организация и печалбарство са недостъпни, а възрастовата граница от 35 години, подир която мнозина остават на улицата, е невъзвратима. Да не говорим за фокусите, които местното Бюро по труда прилага, за да докаже, че безработицата в региона със всеки изминат час успешно намалява.
  Омбудсманът, мъдър мъж и държавник, бивш председател на Народното Събрание, си позволява да отговори уклончиво:
  Това не е в неговите задължения;
  В Народното Събрание специализирана комисия, (Без да бърза!), се труди по проблема;
  Предстои „широка обществена дискусия по проблема“.
  Демоде комунистически практики, целево предназначени за забаламосване на
  обществеността, на която й е отнет не само хляба, но и думата. И напомнят, че около два милиона българи отдали себе си за да бъде изградена промишлена България, а понастоящем безсмислено разорена, на този свят - са напълно излишни. И, че тяхното место е пред кофите за смет – и никъде другаде. Ако все още са живи.
  В ОТКРИТО ПИСМО до министъра на социалните грижи г-жа Емилия МАСЛАРОВА, един изтъкнат варненски икономист доцент Д. Стоянова, призовава министърката да предприеме спешни мерки и „да слезе на земята“, като осъвремени пенсиите на останалите живи от последните два милиона наивници на България. Налице е уравниловка +- 10%, която държи пенсионерите от преди 1999. на прага на бедността (За България около 75 евро за месец!) Писмото така и не се видя в медиите, макар да е „открито“.
  КОНСУМИРАЙКИ КОНСТИТУЦИОННИ ПРАВА И СВОБОДИ, инж. Петър ПЕТРОВ, заедно с група граждани, изпращат жалба до Европейския Съд в Стразбург (№ 19208/07), за която все още няма данни за отговор.
  Поразена от прогресиращ ганстеризъм, намалена раждаемост, масова дребна престъпност, пренаселени градове – потънали в боклуци, спекула и корупция, тежък екологически импакт, предстояща енергийна криза, безмилостна шосейна произшественост, неуправляемо национално образование, безпардонно разпродаване на подземните и надземни блага, малка България не престава да подтичва, за да влезе в крак с изискванията на Европейската Общност. Която не престава да ... помага. Кому? Дали това ще стане някога ясно? Можеби. Но, не и за онези – които си отиват ...

 22. 22 Профил на ferry
  *****
  Неутрално

  Интересно как нови чиновници със скромен опит в работата по европейски проекти и още по-скромен опит в работата с хора ще подпомогнат усвояването на европарите?! Или посот идат избори и "нашите хора" трябва да бъдат уредени?!

 23. 23 Профил на adda
  *****
  Неутрално

  Ако наистина са се загрижили за европейските проекти, нека докарат европейски експерти и да организират курусове за подготовка на проектите с крайните бенефициенти - иначе пак чиновниците от съответните министерства ще гушкат тлъстите комисионни, щото са "инструктирали" някой добре облечен бизнесмен как да вземе парите. Под масата такава услуга върви с доста висок процент от стойността на проекта. Как после се осчедоводяват тези средства - само бизнесмените си знаят. И целокупният български народ.

 24. 24 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  Чиновническа сган....

  Аз защо нямам власт за една седмица - ще ви докажа как с 5 пъти по малко хора и 5 пъти по големи заплати може да се върши 5 пъти повече работа.

  Нищо, продължавайте така. Скоро в БГ ще има само пенсии, мангали, мутри и чиновници. Мрете от глад тогава.

 25. 25 Профил на Milena
  *****
  Неутрално

  Номер 24,
  Нищо няма да наприш за една седмица - тези хора по бюрата се клонират, дори младите, току-що завършили нелоши университети, за два-три месеца усвояват поведението на социалистическия тип чиновник. Има нещо сбъркано в нагласата на всички ни. Работя в частна фирма, предлагаща добро заплащане, възможности за бързо израстване в кариерата и чести пътувания зад граница. Не е за вярване, но с мъка си набираме що-годе кадърен персонал с базисни познания по два европейски езика. Да не говорим, че койт одойде, пита най-напред за заплатата, а после какво точно ще работи.

 26. 26 Профил на Спрял да плаща данаци.,
  *****
  Гневно

  ЮРУКОВ Е ПРАВ. ДА СПРЕМ ДА ПЛАЩАМЕ ДАНАЦИ. АЗ ГО ПРАВЯ. ПРИ ТАКЪВ БЮДЖЕТЕН ИЗЛИШАК , УВЕЛИЧЕНИЕТО НА АДМИНИСТРАЦИЯТА Е НАЙ МАЛКОТО , КОЕТО МОЖЕ ДА СТАНЕ.

 27. 27 Профил на Сергей Доганов Първанов II
  *****
  Неутрално

  Така се отглеждат избиратели - на хранилка. Назначаваш некадърници и мързеливци, дето по цял ден си клатят краката и се мусят, НО като дойдат избори са сред най-пламенните ти защитници.

 28. 28 Профил на Dem_krat
  *****
  Неутрално

  Андеешко Юруков бил прав. Сори, праЛ или праВ? Геройството на Андеешко става в блатото... жалко.

 29. 29 Профил на 5i4
  *****
  Неутрално

  с увеличаване броя на служителите в администацията се увеличават заплатите на министрите и началници на отдели
  извод:
  средната работна заплата се увеличава, а от там жизненото равнище на българите.

 30. 30 Профил на Държавна Сигурност и неините кадри
  *****
  Неутрално

  Кадрите на ДС никога не са си отивали. Не се заблуждаваите!

  Имаше време през 90-те години когато комунистите деистваха по-прикрито, но за сметка на това, точно по това време те изкупиха всичко за по 1 лев и станаха собственици на наи-големите фабрики, заводи, хотели и административни сгради в България.

  Заграбиха всички задгранични сгради, всичкото задгранично имущество на България.

  Така че мили българи, бъдете наясно - комунистите цицат България вече 64 години.

 31. 31 Профил на az
  *****
  Неутрално

  Аз работя в администрацията и най-чного от всички искам промени. Администрацията се задъхва от роднински връзки и хора, които се чувстват недосегаеми. Необходимо е цялостно преструктуриране, всички да бъдат уволнение и после да се преназначат само работещите хора. В звеното, в което работя в момента 2/3 служителите са "посадени" от някого и не смеят да ги съкратят. Тези хора нищо не работят, буквално, и за да не се дразнят няколкото човека, които отнасят цялата работа и напрежение онези другите са отделени в две стай и никой не ги закача за нищо. Съкъщение няма да има защото управляващите не могат да си позволят малкото, които вършат цялата работа, нито могат да уволнят своито си хора. Това е истината(((

 32. 32 Профил на инж. Филип
  *****
  Любопитно

  Браво 31, радвам се че някой вътрешен човек издаде нещата. За мен за частния бизнес администрацията винаги ще е мудна, с повече хора отколкото трябва и т.н. Аз лично с моите контакто с нап и нои предимно смятам че за последните 3 години обслужването се подобри в пъти. Увеличаването на чиновниците е най-малкия минус на това правителство, но и неговия край се вижда. Пък за проблема с кадрите аз смятам че силно се надценява и повечето фирми с големи претенции просто чакат да дойде някой с пет езика и да почука на вратата - това няма как да стане, няма да стане и със супер професионалните агенции за подбор на персонала. Една мацка по надолу каза че на интервю първо питали за парите. Аз като погледна моя опит не виждам нищо нередно ходих на 3 интервюта с некви французойчета дето едвам шляпат английски и накрая колко пари искаш ами викам 2 бона чисти, след 3 минути си тръгнах. Защо човек да си губи времето да играе по гайдата на неква фирмичка че била тя и чужда моля ти се и да не си отстоява интересите. Ако реално има глад за кадри заплатите трябва да се качват здраво, а това не се случва явно проблема се пресилва.

 33. 33 Профил на бай миле
  *****
  Неутрално

  май само в министерството където работя са най-големите балъци да направят съкращенията и както се казва: И кво от тва??? нито ни увиличиха заплатите нито нищо. дори в противоречие на специален закон намалиха числеността на хората ми само с 7 човека

 34. 34 Профил на Bukubalamata
  *****
  Неутрално

  По принцип бюрокрацията има свойството да се самовъзпроизвежда и раздува и това не е феномен само за България. Най-доброто лекарство в случая е увеличаване на контрола от страна на обществото, най-вече чрез прозрачност на всички процедури и решения на администрацията.

  За целта следва да се променят предполагам редица закони, като например този за достъп до информация, но най-вече да се въведе принципа на персонална отговорност на длъжностните лица.

  Иначе какво се получава сега:
  - искаш информация от даден чиновник, той ти отказва;
  - завеждаш дело, не срещу чиновника, а срещу министерство, агенция и т.н., след време го печелиш, но на чиновника какво му дреме???
  - накрая въпросното министерство или агенция не спазва и разпоредбите на съда...

  Това е положението в България - имаме калпави закони, а дори и те не се спазват. На изборите, народа масово отказва да гласува, при което мафията доволно потрива ръце, щото плаща за по-малко гласове, т.е. излиза и евтино...

  Омагьосан кръг!

 35. 35 Профил на Rumen I
  *****
  Неутрално

  БЮРОКРАЦИЯТА СЕ УВЕЛИЧАВА ЗА ДА ПОДПОМАГА УВЕЛИЧАВАЩИТЕ СЕ НУЖДИ НА УВЕЛИЧАВАЩАТА СЕ БЮРОКРАЦИЯ.

 36. 36 Профил на ЕС
  *****
  Неутрално

  Знаем приказката за попа и попадията.

 37. 37 Профил на LI
  *****
  Неутрално

  След мнооого години борба с чиновници по учрежденията съм стигнала до извода, че трябва да си много мързелив, тъп и всичко друго негативно...за да стоиш на бюро в администрация. Да не работиш нищо и да се оплакваш, че ти е малка заплатата. А всъщност заплатите им никак не са малки, плюс допълнителните им придобивки - 13 и 14 заплата, пари за дрехи и храна, дълги отпуски с почивни станции и какви ли не други държавни благинки. Там се знае кой на кого е човек, младите хора, които попадат там, се деформират завинаги.Там социализЪма няма да си тръгне никога...

 38. 38 Профил на ямх
  *****
  Неутрално

  призива е раздуй щата и му плати от бюджетния излишък, идват избори .

 39. 39 Профил на qaz
  *****
  Гневно

  "Основният аргумент на министерствата да назначават още хора е необходимостта да засилят капацитета на еврозвената."
  добре де, на тъпи ли се правим или да! нали точно това беше изрично отбелязано, че под оптимизация на капацитет се разбира умствения такъв на служителите, а не оптимизация на капацитета на помещенията (от сорта по-малки бюра за повече хора на еденица площ) ...

 40. 40 Профил на Снимката е показателна
  *****
  Неутрално

  Снимката е доста показателна за некомпетентността на българската администрация - виждаме жена на средна възраст забучила глава в клавиатурата, търсейки на нацели верните букви. Представете си само колко време й отнема да напише един документ. Как и защо хора като нея са в държавната администрация и то масово? Ами № 31 го казва много точно - заради прословутата ориенталска връзкарщина, която е толкова типична за България.

 41. 41 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Забележете, че най-много е раздут броя на чиновниците в ТУРСКОТО МИНИСТЕРСТВО на БЕДСТВИЯТА. Хора, това не се оправя с псуване по форумите, а с ГЛАСУВАНЕ ЗА АТАКА!

 42. 42 Профил на Излъганите
  *****
  Неутрално

  Емел Етем е бивша работничка в комбинат за консерви.
  Не можете да искате от такива като нея да ви вкарат в Европа. Не можете да очаквате тя да бъде конкурент на западните аналози, на подготвените в престижни университети кадри начело на държавите на ЕС. Не знаете ли, че ведомството й надхвърли 1500 чиновници? Коя държава с 8 милионно население има такива министерства?! И толкова министерства?
  Коя държава в Европа, която познаваме като социален рай и място на висок жизнен стандарт на живот, може да си позволи издържането на хиляди паразити, търтеи и крадци под нейно ръководство? Защо се учудвате, след като виждате хала на Турция, ниското й интелектуално равнище, настъплението на ислямистите, на простаците и ограничените хора? Ами това резонира и тук, и то в размер, от който ние оглушаваме. Очевидно освен вида на старите ни къщи, потурите, зурлите, маанетага, гюбеците, метлата на гъза, хорото, шевиците, песните и всичко останали от 500-те кошмарни години, има и други, още по-злокобни неща в наследство.
  Вижте, видя се, че с такова управление, с такива лидери, с такъв ред и такива измислени закони България няма да мръдне никъде, освен в направление Ориента. Крайно време е да схванем, че целта на ДПС и на Етем да ни върнат зад Босфора успява изцяло. Ние никога няма да бъдем Запад, ние никога повече няма да видим бял ден, защото 130 години търпим негодници и иноверци. Ние генетично сме увредени и няма на кого да се сърдим, освен на самите себе си. Етем е наш продукт, тя сме ние, тя е най-лошия продукт на демокрацията, която така и не дойде тук.

 43. 43 Профил на anonimen
  *****
  Разстроено

  пино4ет за три дни е из4истил 4или и тя трагнала напред,ако може6е да доиде и в българиа.....

 44. 45 Профил на kamenl
  *****
  Неутрално

  Морееее, да излезат софиянци на площада, ще види Емел Етем как лично ще и поря корема с тъпия нож за риба... Доста време, мисля, червените убийци философстваха и ни одираха по 10 кожи. Да се справим с тях така, както и тяхната Библия - Лениновите трудове - предписва: с тероризъм, убийства и тормоз. Само че тоя път насочен обратно към тея, които не стига че 45 години лизаха дирниците на имперска Русия, а и после още 20 ни философстваха за "мирен преход", "преустройство" и "постепенна демократизация".

  Червената номенклатура искам да я видя обесена по стълбовете, а после нека Господ ме съди че не съм бил хуманен, човечен и демократичен. Твърде дълго време вече те ни удрят по едната буза, а ние извръщаме дирник, та да си наврат вътре ръката до лакътя.

 45. 46 Профил на КАТАСТРОФА ЗА КОМУНИСТИТЕ
  *****
  Неутрално

  Вадят компромати срещу Петър Манджуков, за да ударят Георги Първанов
  14 August 2008
  Петър Манджуков е свързан със сръбската мафия, която разстреля премиера Зоран Джинджич. Той имал бизнес с негови врагове от радикалите в Белград, които снабдявал с оръжие в нарушение на югоембаргото. Такива документи притежавали хора от българските тайни служби, които щели да бъдат извадени в скоро време срещу Манджуков. Целта е се извади на светло мръсния бизнес на милионера, като в същото време се нанесе смъртоносен удар на президента Герги Първанов. В момента акцията е съсредоточена срещу пернишкия бизнесмен Людмил Стойков. Когато обаче темата поомръзне и се изтърка, в ход ще бъде пуснат компромат срещу бившия оръжеен търговец и собственик на медии Манджуков. В папката с неговото име имало много интересни за прокуратурата неща: десетки нарушения на югоембаргото, укриване на данъци, контрабанда на оръжие в държави от „черния списък”, незаконни сделки с имоти, незаконна приватизация, източване на ДДС и др. Вниманието на обществото обаче щял да привлече най-вече подаръкът, който бизнесменът направил на президента Георги Първанов. Става дума за два апартамента в София, които той харизал без пари на държавния глава в знак на признателност за мъжката дружба. Преди две години журналистът и водещ на предаването по БТВ „В десятката” Иво Инджев бе уволнен защото прочете в ефир съобщение от електронната си поща от неизвестен автор, че Първанов е получил безплатно жилище. Тогава ръководството на телевизията го освободи, защото президентът бил много обиден. В папката за Манджуков имало и документи, които показвали, че осъдения вече Вальо Топлото е похарчил близо 2,5 милиона лева народна пара, за да направи извънпланов топлопровод до двете харизани на Първанов жилища. Топлото дори се опитал да направи сделка срещу тази информация, но бил заплашен, че ако проговори, го чака нещо много лошо.
  Манджуков щял да бъде атакуван и за връзките си със сръбската мафия. Преди време главният прокурор на Сърбия Владимир Вукчевич поискал собственика на партийния орган на БСП „Дума” да бъде разпитан във връзка с убийството на Джинджич. В Белград били открили връзка между атентата срещу Илия Павлов, шеф на Мултигруп, на 7 март 2003 г. и този срещу сръбския премиер 5 дни по-късно. И двете покушения били извършени по един и същ начин – от снайперист с изстрел в сърцето. Следите водели към професионални убийци, свързани както със Земунския клан, така и с политически среди в бивша Югославия. Разследването в Белград стигнало и до Манджуков, който снабдявал групите за „мокри поръчки” с оръжие. Връзката на Манджуков с хора от Сръбската радикална партия обаче можело да доведе до международен скандал, тъй като щяла да насочи вниманието и към Българската социалистическа партия и към президента Георги Първанов, с които бизнесмена бил в топли отношения. Това било причина главният прокурор Борис Велчев да откаже искането на сръбския си колега.
  Името на Петър Манджуков е свързано и със скандалите около незаконната продажба на Биовет. Пак той бе в центъра на световния скандал с незаконно спечелени милиони долари от Саддам по програмата „храни срещу петрол”. Оказа се, че Манджуков е посредничил на БСП и Първанов за установяване на тесен контакт с диктатора на Ирак. Когата ООН се опита да разкрие истината, МВР у нас обяви, че няма такива данни. Данните обаче се пазят и сега ще се вадят срещу Петър Манджуков, за да се удари БСП предизборно, както и да се разклати още повече положението на президента.
  От своя страна Георги Първанов се отблагодари на своя олигарх, като го награди с орден „Стара планина” Първа степен. Сега обаче вероятно ще му се наложи да обяснява за двата подарени апартамента и за участието си в далаверата с петрола от Ирак. Според запознати спечелените тогава милиони така и не стигнали до централата на БСП, а били присвоени от фирми на Манджуков, откъдето били прехвърлени към тайни сметки на негови фирми и на покровителя му в Швейцария.
  Напоследък диабетикът Петър Манджуков често изпадал в кризи, крещял и обиждал наред близки и познати. Служителите му се криели от него, щом усетели, че го обзема истерия. На сина си Ивайло посягал дори физически в присъствието на други хора. Някои коментират тези изблици на лудост като нервна реакция около разкритията, които се очакват. Манджуков бил подразбрал от доверени хора в службите, че му се готви такъв капан и се опитвал да спре задаващата се компроматна вълна. Търсил дори президента Първанов за подкрепа, но той му казал да се оправя сам и да не го замесва, тъй като и без това си имал големи главоболия около Людмил Стойков, а напоследък и с извънбрачните си похождения.
  Манджуков е направо луд и ако го притиснат силно, ще предаде всеки, за да се спаси, смятат хора, които го познават добре.
  Запомнете: Нарушения на югоембаргото, контрабанда на оръжие, източване на ДДС, връзки със сръбската мафия, която застреля премиера Джинджич, незаконни сделки, участие в световния скандал с петрол от Саддам, луксозни апартаменти подарени на президента. Това са само част от задаващите се компромати за Петър Манджуков, един от най-приближените милионери и спонсори на президента Георги Първанов. Да видим каква ще е реакцията на главния прокурор. Брюксел ще следи отблизо какво ще стане, тъй като папката за Манджуков е предоставена и на ОЛАФ.

 46. 47 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Дирекциите работещи с европари трябва да се разширяват, там администратимният капацитет не е достатъчен.Необходимо е закриването на неработищете структури. Николай Василев да направи анализ и да каже, кои са тези структури по места, а не просто да тръби като някои оратор, съкратете 12 % и дотам.

 47. 48 Профил на Мата Хари
  *****
  Неутрално

  докато ни управляват руснак,германец и турчин зависими от ДС и КГБ, какво очаквате?България няма интелектуалци ,комунистите са ги унищожили през 1944г.

 48. 49 Профил на glen
  *****
  Неутрално

  Хора, трябва да се гласува. Да се гласува за промяна. Ние всички с гласовете си можем да променим нещата. БСП знае, че това й е последен мандат както и на царя. Затова лапат като за последно. Трябва да си отстояваме правата, за да живеем в нормална държава.

 49. 50 Профил на Икар
  *****
  Неутрално

  Докато няма публично достъпен регистър на държавните чиновници, на които плащаме, няма да се оправят нещата. Искам в интернет да е достъпна тази информация - кой къде работи и каква квалификация има.

 50. 51 Профил на money money money
  *****
  Неутрално

  Разбира се че ще питат за заплатата. Да не би някой от вас да работи за купата на съветската армия още повече че тя вече не съществува? А така наречените работодатели - наши и чужди- умрат с малко трици много маймуни да хващат. Значи претенциите към кандидатите до небето: Дипломи от престижни университети по възможност 2-3 на брой; чужди езици 3 до 5 на брой а заплатата 200-300 лева. Дето викат старите българи: ай сиктир! Търсете си работници от Виетнам и Бангладеш. Кадърните и можещи българи отдавна работят за много много MONEY. Ceщате се къде.

 51. 52 Профил на БГ
  *****
  Гневно

  Всички коментари са много точни.Явно вече ни е писнало досаттъчно и от Емел и от Етем.Да ги свалим тия и да качим ония.Да живеят всичките ДПС-та по всичките земни кълбета.

 52. 53 Профил на БГ
  *****
  Гневно

  Голма дабавера е да си държавен служител.Имат големи изисквания когато те назначават, но после ги скъсват от курсове и езици.И така се харчат много пари за обучение.А хората с добра компютърна грамотност и по два езика стоят на опашките за безработни.Парадокс.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK