Държавата дала гори на Ковачки за курорт в Рила

Държавата дала гори на Ковачки за курорт в Рила

© Анелия НиколоваДържавната агенция по горите (ДАГ) е предоставила 3 хил. дка горски имоти в Рила на фирми, свързани с Христо Ковачки, съобщиха от екокоалицията "За да остане природа в България. Върху заменените терени ще бъде изграден ски-курорта "Искровете-Говедарци-Мальовица".

Проектът на курорта се разработва като Общ устройствен план (ОУП) от смесеното дружество "Надар 2006", представлявано от фирмата "Ел Ем Импекс" на Христо Ковачки и Община Самоков. Проверка на природозащитниците показва, че фирмите, които са получили държавни гори в границите на бъдещия ски-курорт са свързаните с Ковачки "Грейд 2004", "Агросим" и "Ел Ем Импекс". ДАГ е извършила замени и на други имоти, които съвпадат с предвидени по план писти, но до момента не е ясно коя фирма е получила терените. Чрез замените частните лица са получили и вече изградените писти в курорта "Мальовица" и над с. Говедарци, както и терените под ски съоръженията на Българския туристически съюз.

Замените са извършени при средна цена до 5 лв. на кв. м, докато средните пазарни цени на имотите в района на с. Говедарци вървят по около 120 лв. на кв.м, твърдят екоактивистите. Според тях заменките нарушават и чл. 87 от Договора за Европейския съюз, който гарантира конкуренцията на общия пазар. Сигнал за случая вече е изпратен за проверка в Европейската комисия (ЕК).

ДАГ е съдействала за предварителното осъществяване на общия устройствен план на ски курорта, без да са извършени нужните екооценки. Голяма част от територията на проектирания ски курорт попада в тази част от защитена зона "Рила" по Директивата за птиците, която бе отхвърлената от кабинета през 2007 г. В началото на юни 2008 г. ЕК вече започна наказателна процедура срещу това нарушение на българското правителство. Устройствения план на курорта предвижда и изграждането на ски писти и лифтове в границите на Националния парк "Рила", което е забранено, твърдят екоактивистите.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на СТИГА СМЕ ТЪРПЯЛИ
  *****
  Неутрално

  Хайде стига вече, прекалихте, мамка ви комунистическа. Народът търпи, но до време, а вашето вече изтича.

  БЪЛГАРСКИ НАРОДЕ, СЪБУДИ СЕ!!!!!!!!!!!!

 2. 2 Профил на деси
  *****
  Разстроено

  И красивата ни Мальовица ли ще превърнат в пумия? Не се издържа вече в тази държава...

 3. 3 Профил на Осведомен
  *****
  Неутрално

  Ковачки е човек на ДОГАН. Освен икономическите далавери, Ковачки е шефът в сянка на партия Лидер, която е една от МЕТАСТАЗИТЕ на ДПС. Подкрепата за Лидер е подкрепа за ДПС. Българи, ГЛАСУВАЙТЕ ЗА АТАКА!

 4. 4 Профил на NASI
  *****
  Неутрално

  И АЗ ИСКАМ!!!!!!
  ИСКАМ И НА МЕН "ДЪРЖАВАТА" ДА МИ ДАДЕ!

 5. 5 Профил на holandka
  *****
  Неутрално

  Лайната от хотелите по морето отиват в морето, а тези лайна къде ще отидат? Ще омирисхат всичко тези говеда? Кой ще ги спре???

 6. 6 Профил на турист
  *****
  Неутрално

  СКОРО БЯХ ДО ПАМПОРОВО. ОТВРАТ. ПРАХ,ДУПКИ, НУЛА ХИГИЕНА В ЗАВЕДЕНИЯТА ПЛЮС 6 ЛЕВА ЗА МАЛОГРАМАЖНА САЛАТКА.
  ТА И ТЕЗИ МЕСТЕНЦА, ДЕТО ГИ Е ЛАПНАЛ Г-Н КОВАЧКИ ЩЕ СТАНАТ СЪЩОТО.ЖАЛКО.

 7. 7 Профил на ДО №1. "СТИГА СМЕ ТЪРПЯЛИ"
  *****
  Неутрално

  КОВАЧКИ Е ДЯСНАТА РЪКА НА КОСТОВ.

 8. 8 Профил на Я ЕДНО ДВЕ ХОТЕЛЧЕТА ДА ПОСТРОИ КОВАЧКИ
  *****
  Неутрално

  Че какво му е лошото? тия магарешки бодили да неби да са по добри?

 9. 9 Профил на Кольо
  *****
  Неутрално

  Абе пак ли изнудвате хора за пари? Що не псувате против Кремиковци или ТЕЦ Мариците? Щото там няма пари, а? Мръсни терористи сте вие...какво доживях боже...

 10. 10 Профил на деси
  *****
  Разстроено

  Абе не че Ковачки не се ояде и не трябва да умре, ама наистина тея еколози вече почват да прекаляват и става ясно че изнудват българските олигарси за пари. Иначе щяха да протестират и против Бургас-Александуполис, ТЕЦ-овете, Кремиковци и т.н. Ама не го правят нещо...

 11. 11 Профил на komentator
  *****
  Неутрално

  коментари в стил - 'дайте да дадем'

 12. 12 Профил на gar4aviq
  *****
  Гневно

  номер8 отговора на въпроса ти е много прост:не остана природа в България.Кога за последно си си вдигал дебелото дупе(само прдполагам,но почти съм сигурен)до някои български планински или морски курорт за да видиш в какво са се превърнали?

 13. 13 Профил на СПРАВЕДЛИВО
  *****
  Неутрално

  СПРАВЕДЛИВО ще бъде сега да му ги конфискуват щом са нарушили закона.

 14. 14 Профил на Долу политиците от всички партии
  *****
  Неутрално

  Лошото е че Закона не е нарушен. Просто оценките на заменените земи се правят по една антична наредба, която не я сменят от 20 години. Всеки който идва на власт казва че ще я смени (СДС с Костов, НДСВ, БСП и т.н.) но никой не го прави, защото така се ояждат самите партии... Тъй че не трябва да роптаем против хората, които ползват замените а против правителството. Глупак е не този, който взима, а този който му дава!

 15. 15 Профил на Весо
  *****
  Неутрално

  Не знам, 'ма хората и документи са приложили http://forthenature.org/documents/category/24
  Ако и прокуратурата така бачкаше, ехее...

 16. 16 Профил на Обективист
  *****
  Неутрално

  Така е бачкат хората, защото си е техен частен бизнес. Не се заблуждавайте, че екоорганизациите не са бизнес. Те печелят пари от разобличаването и спирането на определени проекти. Но това облагодетелства хората и им дава информация за подобни незаконни неща. Тъй че евала в този случай!

 17. 17 Профил на GP
  *****
  Неутрално

  Трябва да се знае поименно кой от ДАГ е "предоставил". Днес новото име на кражбата е "предоставяне".Кой? Докато не се носи персонална отговорност ,а се размива под прикиртието на държавна структура,цялата територия на България ще бъде "предоставена".

 18. 18 Профил на :-0
  *****
  Гневно

  Тяхната "държава" дава на техните хора. Дано на следващите избори ОВЦЕТЕ дето не гласуваха са по-малко.

 19. 19 Профил на До №18
  *****
  Неутрално

  Приятелю дори да гласувам те като си купуват гласовете какво правим .

 20. 20 Профил на Читател безумен
  *****
  Неутрално

  А стига с тия общи локуми!
  Има документи, а те са подписани от разни чиновници, а не от "държавата"!
  Кажете имената на тези корумпирани продажници!

 21. 21 Профил на шоп
  *****
  Неутрално

  тъй кат гледам кат за няколко МОЛ-а даже има

 22. 22 Профил на Осведомен
  *****
  Неутрално

  Ковачки е човек на ДОГАН. Освен икономическите далавери, Ковачки е шефът в сянка на партия Лидер, която е една от МЕТАСТАЗИТЕ на ДПС. Подкрепата за Лидер е подкрепа за ДПС. Българи, ГЛАСУВАЙТЕ ЗА АТАКА!

 23. 23 Профил на Осъзнайте се
  *****
  Неутрално

  Хора разберете, документите за замените се подписват от хора в ДАГ, които нямат власт. Понеже заменките за ок според сегашния куц закон, те не могат да откажат искане за замяна, защото ще останат без работа. Вината е в тези в парламента, които не оправят закона...Иначе ти би ли отказал да се подпишеш под замяна, ако знаеш че ако не се ще те изхвърлят от работа (а трябва да издържаш семейство) и е възможно да си понесеш наказанието от мутрите? Едва ли има някой толкова смел човек, че сам да се изправи пред българската политическа мафия....

 24. 24 Профил на до 22
  *****
  Неутрално

  и като гласуваме за Атака и какво ще стане ? а кажи ми пария атака какво е способна да направи ?
  истината е че както по света е ставало - трянва армията да се намеси и да оправи всичко...но абсолютно целенасочено през годините тя е сведена до пародия на армия

 25. 25 Профил на турист
  *****
  Неутрално

  Айде, и Мальовица замина

 26. 26 Профил на СТИГА СМЕ ТЪРПЯЛИ
  *****
  Неутрално

  Хайде стига вече, прекалихте, мамка ви комунистическа. Народът търпи, но до време, а вашето вече изтича.

  БЪЛГАРСКИ НАРОДЕ, СЪБУДИ СЕ!!!!!!!!!!!!

 27. 27 Профил на ДО СТИГА СМЕ ТЪРПЯЛИ
  *****
  Неутрално

  КОВАЧКИ НЕ Е ДЯСНАТА РЪКА НА КОСТОВ.

 28. 28 Профил на at last!!!
  *****
  Неутрално

  Най-накрая. Този път ми се струва, че Комисията няма да ни прости. Просто по държавите помощи са много силни.

  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31997Y0710(01):BG:HTML

 29. 29 Профил на лаф
  *****
  Неутрално

  Със заменки на...... на Аспарух народа.

 30. 30 Профил на обида
  *****
  Неутрално

  Ало, ДАГ, е що само 3000 дка? Той човекът как ще се разгърне? Дайде още поне 1000 дка, та да стане курорт. в ПУП-а да не забравите и 3 мола и 450 апартамента, че англичаните не издържат на летищата да тръгнат насам. А пък Дневник можеше да упражни малко другарска критика към тази измама.

 31. 31 Профил на до 24
  *****
  Неутрално

  Атака вече се опита да направи много, въпреки че не е на власт, но всичките й законопроекти бяха отхвърлени от управляващите турко-комунисти. Не вярвайте на помията която продажните медии и Главният простак на републиката леят по Атака.

 32. 32 Профил на До 31
  *****
  Гневно

  Атака е фашистко отроче на шизофреничния Волен Сидеров, който си мисли че е следващото прераждане на Хитлер! Дано се продъни в Ада тоя идиот! Не видя ли до какво доведе национализма Германия след втората световна и Югославия преди няколко години??? Който гласува за този изрод обрича децата си на смърт в концентрационни лагери!

 33. 33 Профил на Христо
  *****
  Неутрално

  Браво на Ковачки, кой сега е номер 1,Ковачки е номер 1.Докъде се стигна прост човек с жена фолкпевица да бъде номер 1.Как да не му се радваш?В България явно да си прост и нагъл е най-важно.

 34. 34 Профил на Bio
  *****
  Неутрално

  до 10:

  Че ние си протестираме против Бургас - Александруполис. Даже референдум за буйовете направихме. Ама тва не значи, че другите неща не се виждат.

 35. 35 Профил на kamenl
  *****
  Неутрално

  Абе така като гледам, пак Иван Костов трябва да е виновен. Няма кой друг да е!

 36. 36 Профил на До 34
  *****
  Неутрално

  А против ТЕЦ Марица Изток 2 и 3 и ТЕЦ Варна що не сте? Те произвеждат около 60% от всички вредни газове в атмосферата на България! А мините Марица изток? А Кремиковци? Или те не замърсяват? Ако ви слуша човек ще излезе, че родния туризъм е най-големия враг на природата...Не че не вреди на нея, и аз съм против бетонирането и унищожаването на дивите кътчета. Но докато вие плюете само по курортите на българските олигарси, те си строят и стопанисват комбинати и заводи... Извинете ме ако греша, но все си мисля, че те замърсяват повече от Супер Боровец или Слънчев бряг...

 37. 37 Профил на неутрален
  *****
  Неутрално

  Нека строят за да има какво да събаряме.Вярно че Ковачки е прост човек

 38. 38 Профил на parazit
  *****
  Неутрално

  #36 разбирането ти за проблемите очевидно е 0.
  у нас голяма част от замърсяванивта са доста назад в ранглистата, а унищожаването на местообитания е къде топ 1. Освен това то се провежда много по-експедитивно и съответно е много по-спешно да бъде спряно.

 39. 39 Профил на с. Говедарци
  *****
  Неутрално

  Заменените горски имоти са в съседство на частните ни земеделски имоти. И к'во ще стане? - Нашите изоставени ниви ще добуренясат, а Ковачки ще батиса красивите ни гори. Ебахти държавата..

 40. 40 Профил на майор Майор
  *****
  Неутрално

  Ковачки вече е заграбил половин България.Има много фирми и в Македония и Албания.Негова е и партия "Лидер"
  Ха сега познайте има ли работник в негово предприятие който да не е член на партия Лидер?

 41. 41 Профил на а имената на чиновниците?
  *****
  Неутрално

  АКО ДАДЕТЕ ИМЕНАТА НА ТЕЗИ КОИТО СА ПОДПИСАЛИ ДАЛАВЕРАТА ЩЕ ВИ КАЖА БРАВО!

 42. 42 Профил на BIG AL .. :::))))))))))))))
  *****
  Весело

  """Държавата дала гори на Ковачки за курорт в Рила.""..МАФИЯТА, червената МАФИЯ- на ВЛАСТ, ТЯ МУ ГИ Е ДАЛА...))..ха,ха,ха,ха,..

 43. 43 Профил на Държавата в лицето на Дора Янкова даде 8000 дка гори на синия Иво Прокопиев
  *****
  Неутрално

  Смолян в съдружие с Иво Прокопиев за "Супер Перелик"


  Oбщина Смолян получи 8000 дка държавна гора, която ще апортира в курорта "Супер Перелик". Това стана с парафа на шефа на Държавната агенция по горите Стефан Юруков. Огромният масив е разположен в Смолян, Пампорово и Мугла, а за да го получи, общината дава общо 10 000 дка разпокъсани терени на територията на лесничействата "Смолян", "Широка лъка", "Пампорово" и "Смилян".

  Общината ще апортира взетия от държавата лес в дружеството, което изгражда проекта "Супер Перелик", обяви кметицата Дора Янкова, шеф на Националното сдружение на общините. Той цели да свърже Пампорово и Мечи чал с нов ски център. От община Смолян съобщиха, че с получените сега гори ще придобият 25%+1 акции. Основните акционери са бизнесменът Кирил Асенов и регистрираната в Кипър фирма "БК проджект".

  Асенов е собственик на фирмата "Уинтер спорт", преобразувана по-късно на Спортно-туристически център "Перелик". "БК проджект" се управлява от Людмил Карауланов, а самата фирма е регистрирана на адреса на редакциите на вестниците "Капитал" и "Дневник" - ул. "Иван Вазов" 16 в София. Финансови партньори на "Перелик" са "Булброкърс" и "Алфа Финанс Холдинг", собственост на издателя на двата вестника Иво Прокопиев, и американският фонд "Грамърси файненшъл сървис". Прокопиев взе летище Плвдив миналата година и е един от съдружниците в наскоро стартиралата телевизия re:tv.

 44. 44 Профил на do 43
  *****
  Неутрално

  това е то...няма спасение.
  но в този живот всичко се връща.природата си знае работата

 45. 45 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално

  Подкрепете подписката срещу заменките на http://forthenature.org/petitions/4
  Още малко натиск и ще успеем!

 46. 46 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално

  Правителството официално призна, че търпи критики от ЕС за замените на гори и земи. До 30 септември спешно замените ще трябва да бъдат премахнати от няколко закона!

  Ха да видим кво ще направи тристраната коалиция - ще спази препоръките на ЕС и исканията на българските граждани или ще даде на Батков и Ганчев освен терени и ловни стопанства!
  Трудна дилема....
  Хайде да залагаме какво ще направят?!

  И да си подготвим една гьостерица да ги убедим да послушат гласа народен... или по- скоро да ги изпратим по живо, по здраво - при Виденов...

 47. 47 Профил на Държавна Сигурност и неините кадри
  *****
  Неутрално

  Кадрите на ДС никога не са си отивали. Не се заблуждаваите!

  Имаше време през 90-те години когато комунистите деистваха по-прикрито, но за сметка на това, точно по това време те изкупиха всичко за по 1 лев и станаха собственици на наи-големите фабрики, заводи, хотели и административни сгради в България.

  Заграбиха всички задгранични сгради, и всичкото задгранично имущество на България което сега струва милиарди долари.

  Така че мили българи, бъдете наясно - комунистите цицат България вече 64 години.

 48. 48 Профил на Крумови закони му е майката!
  *****
  Гневно

  Анархията ще продължава, докато наказанието не е адекватно на престъплението или, както по Крумово време, не възпрепятсва повторното извършване на деянието.
  В тази връзка, малко международен опит - Lenta.ru, 19.08
  "Чиновников предложили сажать в тюрьму за махинации с землей"
  http://realty.lenta.ru/news/2008/08/19/jail/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK