Още институции взеха на прицел "Дубай инвестмънт"

Комисията за защита на потребителите (КЗП) също започна разследване на финансовата схема на "Дубай инвестмънт". "Проверяваме обявите и информацията по случая, като първоначалните ни впечатления са, че компанията прилага нелоялна търговска практика и въвежда в заблуждение потребителите", заяви председателят на комисията Дамян Лазаров. По думите му, ако се докаже, че има злоупотреби, дружеството ще бъде глобено и съдено.


Дейността на "Дубай инвестмънт" попада под ударите на поне два закона, по които КЗП е контролен орган. Според Закона за предоставяне на финансови услуги от разстояние потребителят трябва да знае предварително общата цена на кредита - комисиони, такси и всички разходи. Тези изисквания са записани и в Закона за потребителския кредит, според който рекламата на кредита също трябва да съдържа всички такси и комисиони.


Вчера БНБ изпрати становище, в което, без да споменава "Дубай инвестмънт", се обяви срещу нелегитимните финансови действия. В БНБ не е постъпвало уведомление за започване на дейност по Закона за кредитните институции от дружество с име "Дубай инвестмънт", казаха от "Банков надзор". Заради запитвания от граждани за легитимността на тази структура БНБ е уведомила Комисията за финансов надзор, която ще извърши проверка. От централната банка посочват, че всяко дружество, което се занимава с отпускане на кредити, трябва да предоставя на клиентите си правдива информация за своята регистрация и дейност. БНБ припомня, че публичното привличане на влогове или други възстановими средства може да се извършва само от банки и осъществяването на тази дейност без лиценз е престъпление.


Както "Дневник" писа, от няколко месеца "Дубай инвестмънт" рекламира, че набира консултанти срещу такса от 120 лв. и от 1 октомври ще отпуска потребителски кредити с фиксирана годишна лихва от 6.9%.

Още по темата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK