Листовките на антиепилептичните лекарства трябва да бъдат променени

Листовките на антиепилептичните лекарства трябва да бъдат променени

© Юлия ЛазароваУпотребата на антиепилептичните лекарства е свързана с малък, но повишен риск от поява на суицидни мисли и поведение /мисли за самоубийство и самонараняване/. Това е показал прегледът на наличните данни за продуктите от този клас на европейско ниво, съобщиха от Изпълнителната агенция по лекарствата.


Тъй като механизмът на възникването на такова поведение не е ясен, не е възможно да се определи кои точно лекарства не могат да бъдат свързани с повишен риск. Затова европейските лекарствени власти са решили всички притежатели на разрешения за употреба на антиепилептични медикаменти на територията на ЕС да подадат заявления за промяна на текстовете в листовките за лекарствената информация. В тях трябва да бъде записано, че малка част от хората, лекувани с антиепилептици, са имали мисли за самоубийство, и че при проява на такива мисли пациентите трябва незабавно да потърсят лекар.


Подаването на заявления за промяна трябва да стане до 15 октомври 2008 г., а одобрението на заявената промяна се предвижда да завърши до 15 януари 2009. Влагането на актуализираните листовки в опаковките на новопроизведените партиди ще започне от 15 април 2009.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK