Физиотерапевти искат касата да плаща повече пътеки за рехабилитация

Минералните води и калищата все още не се използват пълноценно, смятат специалистите

© Дневник

Минералните води и калищата все още не се използват пълноценно, смятат специалиститеНационалната здравноосигурителна каса /НЗОК/ трябва да плаща повече клинични пътеки за долекуване и рехабилитация. Това каза доц. Марин Маринкев, председател на Управителния съвет на Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация и дългогодишен консултант по физиотерапия към здравното министерство по време на кръгла маса за проблемите в сектора.


В момента от институцията покриват само пет групи заболявания, между които възстановяването след прекарани инфаркт или инсулт, терапията на детска церебрална парализа и болестите на опорно-двигателния апарат. От доста време говорим, че трябва да има пътеки за рехабилитация на белодробни и ендокринни заболявания, на остеопороза, но касата все няма достатъчно средства, подчерта Маринкев. Според него курортологията у нас изостава в сравнение с останалите страни в Европа. Не се използват ефективно минералните води и калищата. Освен това болните не получават комплексно лечение. Обикновено им се изписват скъпи лекарства, без да се включва физиотерапията, която при някои болести като леката форма на диабет например, може да намали наполовина използваните медикаменти.


Друг проблем е недостигът на кадри. В момента у нас има около 350 физиотерапевти, а са необходими много повече, обясни Маринкев. От 15 души, завършили колеж за рехабилитатори, само двама отиват да работят в болниците, а останалите правят масажи на плажа или избират СПА-центрове, където според специалиста не се извършва рехабилитация, защото не се спазват медицинските изисквания за това. Средната им заплата в лечебните заведения е около 500-600 лв., а ако заминат за чужбина ще взимат в пъти повече, подчерта медикът.
България няма имидж на страна с развита балнеология, каза още доц. Маринкев и допълни, че Специализираните болници по рехабилитация, които са обединени в дружество на подчинение на здравното ведомство, непрекъснато се стараят да обновяват базата, но тя все още не е в добро състояние. Въпреки това точно в тях работят специалистите, които знаят как да помогнат на болните, подчерта той.


Проф. Петко Шотеков, директор на Клиниката по неврология на Александровска болница обясни, че ролята на физиотерапията за възстановяването на преживелите мозъчен инсулт е изключително голяма. Не става въпрос само за раздвижване на пациентите, а за цялостното подобряване на здравето им, допълни той. Професорът каза, че България е на трето място в Европа по смъртност от инсулти. Хората с високо кръвно налягане, които са рискови за получаването на мозъчен удар, са 2.5 млн. души.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на 1
    *****
    Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK