Какво съдържа досието "Пикадили"?

Франческо Гулино

© Дневник

Франческо ГулиноКакво съдържа досието на агент "Пикадили" (Франческо Гулино) - единственият заподозрян в убийството на Марков агент на Първо главно управление на бившата Държавна сигурност? "Dnevnik.bg" публикува подробности от неразкриваните досега факти около покушението срещу писателя, които станаха известни от архива на комунистическото разузнаване. Оше по темата очаквайте от понеделник до петък в поредицата на журналиста Христо Христов на страниците на в. "Дневник"


Досието "Пикадили" представлява само част от четиритомното лично дело на агента, заведено под №8101, а именно част от том 2 и том 3 и 4, което означава, че не е пълно.Важно е да се знае, че практиката в Държавна сигурност е да се водят два вида дела на агентите - лични и работни. В личното дело се съдържат материалите за агента - изучаване, предложение и план за вербовката му, както и декларация за сътрудничество. В работното дело се събират материали, свързани с дейността на агента. Указанията за воденето на тези два вида дела са задължителни и за Първо главно управление (ПГУ) на ДС и произтичат от най-важния вътрешен документ за работата му - строго секретната "Инструкция за оперативния отчет", утвърдена от министъра на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов през ноември 1976. В случая с "Пикадили" няма яснота какво е станало с работното досие на агента. Данните за него могат да бъдат установени от картона на "Пикадили" в картотеката на бившето ПГУ, която се съхранява в Националната разузнавателна служба, до която журналистът не е имал достъп.
Според Богдан Карайотов, разследвал делото за убийството на Георги Марков в периода 1990-1999г., материалите в досието на "Пикадили" са смесени от двата вида дела - лично и работно. "Предадоха ни материалите на този агент, може да се каже, в насипно състояние, което показваше, че от него е дърпано, вадено, скривано и кой знае още какво са правили с него", заяви той в интервю за "Дневник".


Унищожени материали по досието "Пикадили"
В досието "Пикадили" съществува документ с дата от август 1987, с който тогава са унищожени следните материали:


- том 1 от личното дело на агент "Пикадили", съдържащ 312 страници
- том 2 от работното дело от 308 страници
- том 2 на личното дело - първите 100 страници.


Тези томове са заличени с мотива, че съдържат стари материали, свързани с проведеното следствие срещу агента за стопански нарушения и за използването му на територията на НРБ. Предложението за унищожаване на оперативните материали е направено от водещия офицер на "Пикадили" - полк. Мичо Генковски, а е утвърдено от тогавашния началник на ПГУ ген. Владимир Тодоров. Унищожаването обаче не е законно. Съгласно споменатата "Инструкция за оперативния отчет" на ПГУ срокът на съхранение на личните дела на агентурата е до навършване на 75-годишна възраст на лицето, а на работни дела на агентурата - до 15 години след предаването на делото в архив.


Параграф 15.2 на инструкцията указва, че след изтичане на посочените срокове делата се подлагат на експертиза. Експертизата се извършва от специално назначена за целта експертна комисия при служба "Картотека и архив" на ПГУ, която определя историческата, научната, справочната и учебната стойност на делата. Параграф 15.3 указва, че определените като неценни материали се описват в протоколи и се предлагат за унищожаване. Съставените от комисиите протоколи за унищожаване на неценни дела се изпращат за мнение в оперативните отдели, след което се докладват на началника на ПГУ за утвърждаване. След утвърждаването на протоколите делата се снемат от отчет, като промените се отбелязват в архивните регистри, а делата се унищожават по установения ред.


В случая с досието на "Пикадили" тази законова процедура не е спазена, защото не е назначена комисия, която да извърши експертиза. Унищожаването на части от личното и от работното досие на "Пикадили" е станало от заинтересуваните лица по случая - полк. Мичо Генковски, водещ офицер на "Пикадили", и от началника на ПГУ ген. Владимир Тодоров, който е утвърждавал по-голямата част от оперативните задачи на агента, както и финансовите разходи за тях.


През 1992 г. ген. Тодоров беше признат за виновен и осъден ефективно на 11 месеца затвор за унищожаване на част от досието на Георги Марков. Военната прокуратура тогава не го е разследвала за унищожаването на материалите от досието на агент "Пикадили". Унищожаването на досиета започва най-рано в ПГУ - на 10 януари 1990. Заповедта за това носи подписа на началника на разузнаването ген. Владимир Тодоров. Едва на 29 януари същата година тогавашният министър на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев подписва предложението на зам.-вътрешния министър ген. Стоян Савов за цялостна чистка в архивите на ДС.Поръчайте книгата на Христо Христов "Двойният живот на агент ПИКАДИЛИ" с безплатна доставка.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Марчето
  *****
  Любопитно

  След като досието е било редено избирателно, защо не са заличени следите на Пикадили в Лондон?

 2. 2 Профил на ДА ама НЕ
  *****
  Неутрално

  АБЕ, ДАМИ И ГОСПОДА ЕДНО РАЗУЗНАВАНЕ ЕДВА ЛИ ЩЕ НАПРАВИ ТАКА,ЧЕ ДА НАГЛАСИ СОБСТВЕНОТО СИ РАЗКРИВАНЕ СЛЕД ВРЕМЕ..А ВСИЧКО СЯКАШ ИДВА ТЪКМО НАВРЕМЕ И В УСЛУГА НА ТЕОРИЯТА ЗА ЛИКВИДИРАНЕТО НА МАРКОВ ОТ ДС/КГБ!ЧАК ПЪК ТОЛКОЗ НЕДАЛНОВИДНОСТ! КАКТО КАЗА АХМЕД ДОГАН :"АКО АЗ СЪМ ЧЛЕН НА СИВИТЕ ВЪЛЦИ СИДЕРОВ ЛИ ЩЕ ЗНАЕ?" Т.Е. АКО МАРКОВ Е ЛИКВИДИРАН ОТ ДС, ТАКА ЛИ ЩЕ ПОСТЪПЯТ? ИНТЕРЕСНО Е ДА СЕ ВИДИ В ДОСИЕТО НА МАРКОВ В АНГЛИЙСКИТЕ СЛУЖБИ В ЛОНДОН! ТЕ ДА НЕ СА ГИМНАЗИСТКИ? А, ХРИСТОВ, ЗАЩО НЕ ПОПИТАШ ЗА ДОСИЕТО НА МАРКОВ В МИ-6?

 3. 3 Профил на z
  *****
  Неутрално

  номер 2, ти ако имаш достъп до архивите на МИ6 пусни някоя инфо

 4. 4 Профил на dr.Ivanow
  *****
  Неутрално
 5. 5 Профил на Хан Крум
  *****
  Неутрално

  Важно е да се види как изглежда един от убийците на ДС, стотиците неразкрити убийства след прехода са част от начина на другарите да продължат господстващото си място в държавата. Кой знае още колко агенти-убийци си се разхождат най-спокойно в страната на Гоце и Меди. По делата им ще ги познаете.

 6. 6 Профил на d
  *****
  Неутрално

  непрекъснато живея с тая мисъл... колко тъпо е дневничето

 7. 7 Профил на до Марчето
  *****
  Неутрално

  "След като досието е било редено избирателно, защо не са заличени следите на Пикадили в Лондон?"

  Ами заличени са, как да не са. За 1978 няма нищо. (т.е. имало е записи, но ги няма)

  Въпросът е за чий са го готвили толкова тоя Пикадили и са му платили сума пари като в досието му няма и една свършена работа. Ако е за духане на шефовете, бая майстор ще да е бил.

 8. 8 Профил на Grazdanin - Varna, Bulgaria
  *****
  Неутрално

  ВЕРИГАТА ХРАНИТЕЛНИ СУПЕРМАРКЕТИ "ПИКАДИЛИ" - ИМА ЛИ НЕЩО ОБЩО С ТАЗИ АФЕРА!?!

 9. 9 Профил на белене
  *****
  Неутрално

  покрай тоя пикадили нещо много народ се изнерви напоследък
  не всички прости ора са комунисти,но всички комунисти са прости
  за идиоти ли ни мислите,като отървахте възмездието за кръвта,която източихте на народа
  и продължавате да се бъзикате и сами да си предизвиквате съдбата
  нищо няма да се забрави от наследството, което завщахте на българите

 10. 10 Профил на Ванчо Михайлов
  *****
  Неутрално

  Нагли копелетия са комунягите. Щото когато фактите говорят само наглите болшевики не мълчат. То е защото нямат капка морал и съвест.

 11. 11 Профил на В.А.
  *****
  Неутрално

  А досиетата - на ръководствата на БСП и ДПС и другите прелитащи около тях партии - дали ще бъдат извадени от архива на КГБ?
  И тогава, какъв Пикадили.
  Тези изроди комунистически избиха хиляди, хиляди хора, включително и Г.Марков!
  А сега дават акъл от амбразурите на секретните служби!
  Марш руските агенти от България!

 12. 12 Профил на От Марков
  *****
  Неутрално

  Особено болезнено развито е подозрението в ниско интелигентните ръководители и некадърниците. Най-подозиращи са другарите, които дължат всичко на партията и не притежават нищо свое. Ала както вече отбелязах, параноята на тези другари е в голяма степен оправдана от характера на режима. През цялото историческо време, откакто този режим пое твърдо властта у нас, вътре в него кипи борба. Не искам да изреждам на колко заговори и конспирации сме били свидетели, колко чистки в първите партийни редици са минали пред очите ни — от свалянето на Трайчо Костов до свалянето на Гяуров, Абаджиев и Коцев. Подозрението между хората на върха датира още отпреди Девети септември. И до ден днешен видни партийни дейци хранят подозрение спрямо свои колеги и другари във връзка с поведението им в полицията, във връзка с държанието им в затвора и особено във връзка с партизанските им подвизи. Колко пъти съм долавял това пламъче на зъл присмех, когато официално се изреждат подвизите на другар номер едно или номер две. Понякога нещата са по-открити, като че лагерите се знаят, макар аз никога и да не узнах каква е разликата между един и друг лагер у нас и кой в кой лагер е. Веднъж вечерях у член на Политбюро и фактически за първи път виждах този човек отблизо. На другия ден, при служебна среща, секретарят на партията по идеологическите въпроси явно ми намекна, че ако държа на неговото разположение, не бива да приемам втора покана за вечеря от същото място. Как и откъде бе научил за тази най-скромна вечеря, така и не разбрах, но впечатлението ми беше, че съществува механизъм за взаимно следене на хората от върха. А може би бяха много механизми, командувани от една ръка — съветската.

  Подозрението беше доминиращо чувство при всички срещи с по-важни ръководители и често пъти водеше до най-неприятно и нетактично разпитване пак по посока на възможни врагове. Затова може би у нас беше толкова лесно да се „натопи“ човек и толкова трудно да се извади някой от огъня. Подозрението не щадеше никого, дори най-верни и близки приятели се подозираха с бдителността на опитни комарджии, които знаят, че играта ще продължи, докато единият бъде победен. Те зорко следяха всички движения един другиму, за да отгатнат ходове или маневри, за да използуват слабости и да си нанасят съответните удари.

  Подозрението бе родено от страх и самото то раждаше страх.

  Но ако нещата се изчерпваха с параноичните отношения между едно наше диктаторче и друго кандидат-диктаторче, бедата не би била най-голяма. Ужасното е, че отношенията между обикновените граждани у нас са отровени в най-висша степен от параноичната действителност.

 13. 13 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Георги Марков - "Задочни репортажи за България"

  http://www.chitanka.info/lib/text/2898/2#textstart

  Не съм знаел, че в България е имало хора с такъв широк мироглед и езиков талант.

 14. 14 Профил на The big Otvorko
  *****
  Неутрално

  Абе всички сте големи отворковци. Всички разбирате от ДС, от МИ-6, от КГБ. Но когато Георги Марков пишеше и четеше своите задочни репортажи по ВВС се бяхте изпокрили в миша дупка. А сега големите спецове по всичко. Скапаняци нещастни.

 15. 15 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Спокойно, отворко. Аз съм на 30 и едва помня социализма. #2 сигурно е тинейджър прекалил с шпионските филми, убедено мрази лошите американци и се прехласва по гениалната геополитика на Путин. А може би не.

 16. 16 Профил на виж
  *****
  Неутрално

  тъппия "журналист" от тъпия дневник направиха тъпо "откритие"!

 17. 17 Профил на Нормален
  *****
  Неутрално

  """В случая с "Пикадили" няма яснота какво е станало с работното досие на агента. Данните за него могат да бъдат установени от картона на "Пикадили" в картотеката на бившето ПГУ, която се съхранява в Националната разузнавателна служба, до която журналистът не е имал достъп."""


  Не-даването на достъп до комунистическите архиви на разследващ журналист?! И това става в България, която уж е член на НАТО и на ЕС и уж е загърбила комунистическото минало.


  Абе, всеки народ си заслужава съдбата.

 18. 18 Профил на The Core
  *****
  Гневно

  През онази ми работа е съдбата на Гулино или Марков - един агент на комунистите очистил друг...Марков апропо от "обкръжение" на др. Живков забегнал зад граница. Дали би имал тази възможност ако не беше от "помазаните"? Защо бива въздигнат едва ли не до герой в днешно време? Само защото е убит ли??? И не е ли това всъщност голямата манипулация на общественото мнение днес? Всеки има моралното право да накаже предателя!!!
  Едва ли има смисъл през 2008 година да обсъждаме "морала" на ПГУ и ЦК на БКП...Кауза пердута. Но все пак четейки историята и преценявайки действията на днешните ни "управляващи, разузнаващи и прокурорствуващи" истинската дискусия трябва да бъде ДАЛИ ВСЕ ПАК Е КЪСНО ДА ВЪВЕДЕМ ЛУСТРАЦИЯ ЗА ВСИЧКИ КАДРИ НА БКП И БСП? Наистина не е късно...и е нужно!
  Докато не сме започнали да четем за аналогични събития в днешни дни... с цялата ирония на историята и късата ни памет!

 19. 19 Профил на Buzlgarinvstranstvo do The Core
  *****
  Неутрално

  Марков е заплаха за комунистицхеските принцове и принцеси.
  Защо? Защото той правдиво отразява живота на българина през този период. И когато пенсионерите го четат, просто си казват "мамка им комунистка, така си бе". което означава, че гласовете за комунистите моментално се изпаряват.

 20. 20 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Задочните репортажи на Марков описват много добре начина на мислене и обществените порядки....на днешната власт на тройната ку...коалиция. ДОЛУ БСП! ДОЛУ ДПС!

 21. 21 Профил на Георги Марков
  *****
  Неутрално

  Директор на предприятието беше Маня Енчева, комунист с голям нелегален актив, властна и доста непокорна натура. Тя беше съпруга на полковник Дочо Колев, който стана началник на концлагера „Белене“. Пристигайки във фабриката, заварих силно напрегната атмосфера. Оказа се, че се водеше безогледна борба между две партийни групировки. Едната бе на Маня Енчева, а другата — на партийци, подкрепяни от районното управление на МВР и съответно Държавна сигурност. Борбата бе за директорския пост и на изключително лична основа. Колкото и невероятно да изглежда сега, противниците на Маня се опитваха с всевъзможни средства да провалят работата на фабриката, съответно плана и износа на страната. Тогава можах да наблюдавам безогледността и алчността на партийни властолюбци, които характеризираха много точно истинския характер на вътрешнопартийните отношения. Те арестуваха най-важни за производството специалисти, като майстора литограф Георги Христов, и ги пращаха по лагери, задържаха под временен арест други и накрая преминаха към открит саботаж. И до днес потръпвам, като си спомня как неизвестна ръка откачи огромния маховик на голямата литографска машина, който профуча над главите на 40 работнички и ако беше само няколко сантиметра по-ниско, щеше да превърне цеха в касапница. Имаше и друг невероятен момент, когато районната държавна сигурност извърши арести на работници в най-решаващ за нас производствен ден. Тогава Маня прояви храброст, на която и досега се възхищавам, като заповяда на седемте пазачи на фабриката да открият огън срещу хората на МВР, ако последните се опитат да влязат във фабриката. В края на краищата тя победи. Маня беше един от редките примери на комунистически фанатизъм и идеализъм, които в моите очи я правеха привлекателна фигура. В едно време, когато цялата страна се разкъсваше от всевъзможни борби и чистки, тя съвсем инстинктивно чувствуваше, че онова, което имаше значение за едно предприятие, беше да произвежда и че в производството много от т.нар. „врагове“ се оказваха по-полезни от „своите“ лентяи. Маня също беше от малкото партийци, които не ползуваха служебното си положение за лични облаги. Години по-късно сред всеобщата корупция на партийната аристокрация щях да си спомням за Маня като за самотен остров на старомодна честност.

 22. 22 Профил на do Core
  *****
  Неутрално

  Абе комуноидно говедо,ти кой си,че да даваш такива тежки определения,Марков бил предател. Кого е предал бе, малоумнико, абсолютно никого не е предал,и нищо не е могъл да предаде. Той не е бил отговорен комунистически функционер,не е бил нито генерал,нито офицер,нито служител на МВР и ДС,нито е разполагал с държавна или военна информация. Нито е имал образование в тези направления,нито е бил на такава длъжност. Действително е бил в контакт с оперативни работници от ДС,но всички без изключение известни хора са били "обезпечавани" от слуббите на ДС .Ти би ли допуснал ако си отговорен човек в ДС и да не влезеш във връзка с човек,който пише книги и сценарии за филми,особено "На всеки к-р" Дори и действащ агент да е бил,той не е могъл да разполага с тайни,освен с връзка,контакти с обекти,прикритие,конспиратовност и пр. Защо ли ,ами ного просто,защото по правилата и инструкциите в ДС ,това е незаконно,неправомерно,това важи и за сички тайни служби по света. То,ако всеки оперативен работник предава на своите агенти информация,която само той трябва да знае,до къде ще стигнат нещата. И не бива да си толкоз циничен,през онази работа ти е съдбата на двама -жертва и убиец. А важи ли същото и за десетките хиляди убити след Девети. А знаеш ли колко милиона са убити в Съюза.
  Да,цинико,герой е Марков,че говореше истината ,то за лъжи никой не убива,чул ли си досега някой да е убит,че е лъжец,ами тогава всичките комунисти да са убити,защото всичко при тях е лъжа и то дебела лъжа. Защо не построиха комунизма,ти питал ли си ги. Бил Марков от обкръжението на Живков,ами безсрамнико такъв,не Марков е се е приближавал до него,а диктатора,той се приближаваше до вс. дейци на културата,защото се страхуваше от тях,защото те бяха четящи и умни,от тях можеше да се пропука леда,а не от такива изклесняци като теб. Кой се е приближавал към такива отрепки като теб и мен. Никой не му е пукало за такива като нас,ние сме били неинформирани и заъпяли ,какво си знаел ти за Марков,нищо. На Запад пишеха години за него,а в България не се обели една дума,впрочем в Отечестен фронт публикуваха кратка информация,че никой не можеда избегне меча на революцията,т.е. никой не може да се спаси от комунистите.И тук не става въпрос за морал,в службите има само интереси,никакъв морал,така е по целия свят. Ти всъщност каква кауза защитаваш,нищожество такова. Аз ненавиждам комунистите,но не желая тяхната смърт,да са си живи и здрави хиляда години,така ги е сътворила природата,така ще си останат. Ама ти защо си с тях,като си обикновен и честен човек. На форума от техните редици няма никой,бъди сигурен,ние простолщюдието се псуваме като хамали,а те си седят във вилите,къпят се в басейните,пазят ги бодигардовете,нали така.

 23. 23 Профил на Buzlgarinvstranstvo do The Core
  *****
  Неутрално

  Марков е заплаха за комунистицхеските принцове и принцеси.
  Защо? Защото той правдиво отразява живота на българина през този период. И когато пенсионерите го четат, просто си казват "мамка им комунистка, така си бе". което означава, че гласовете за комунистите моментално се изпаряват.

 24. 24 Профил на Джордж Оруел
  *****
  Неутрално

  Който владее миналото, той владее и бъдещето.

  Георги Марков не бива да бъде забравен, убийството му не бива да бъде оправдано!

 25. 25 Профил на th
  *****
  Неутрално

  Давам 50 лв някой да ми направи една свирка.

 26. 26 Профил на тунел след тунел
  *****
  Неутрално

  Георги Марков също е рожба на своето време. С доста изострени нерви и неподминат от всеобщата параноя за следене кой кога къде какво. Разликата е в ъгъла, откъдето се наблюдава. Няма начин да си в кочината и да не се поокаляш тук-там. Освен това, никаква особено прогресивна дейност не е измислил Г.Марков, за да се поставя на висок пиедестал, наравно едва ли не с Левски. Е, писал си впечатленията човекът, словоизлиятелно надълго ги описвал. Ония пък не ги бивало и едно писмо да напишат, и обучени само на устни махленски разработки и преработки, видели като много страшна работа някой да пише за тях вадълго и нашироко. Пък и сами се чудели кои били те в крайна сметка, като се знаели какви са убавци и "герои". Та, смесени чувства на страх, простотия, айдуклък, неандерталщина, тотална ГАНЮВЩИНА размътили още повече и без друго мътните глави и простите умове на управляващите и те взели своето най-мъдро - за нивото им - решение. И употребили чадъра. Който разбира се им е подаден от друга инстанция, където богоизбрани работели по определена програма, предвиждаща царството на измислената от тях съветска власт да просъщестува до края на 20 век. Непредвидено появилите се ранни лястовици като Георги Марков трябвало да бъдат "изолирани". В името на програмата на "богоизбраните". Можем да сме доволни обаче от факта, че Георги Марковци днес са огтмъстени. От Великото и неподвластно на негово величество простака Време. То наложи интернета. Който обърна програмата нагоре с краката. И програмата на "демокрацията" също. Барабар с авторите. Процесът - в развитие. До хепи енд след последния тунел. Още го пътуваме.

 27. 27 Профил на Bulgarinvstranstvo do tunel
  *****
  Неутрално

  Георги Марков отмъстен?
  как когато начело на България отново са децата на комунистическите величия - Сергей (сина на Димитър Станишев, бялгарското сяответствие на Суслов), Борис Велчев (внука на втория след Тато със същото име), Бокови, Пръмови, Спасови и други, и други, и други.

 28. 28 Профил на До странстващия Българин 27
  *****
  Неутрално

  Ама нали се изливаш в интернет? А се изливай по времето на Марков. То тия че са гьонсурати, са и преливат, ама и гьон се износва шъ знайш. Тия вече са хептен излинели. Пък по капли не се кара дълго. И четат интернет също щъ знайш. Не че с нещо ще ги промени де, но хрантутничките им нервички не издържааааааааааааааат. Закъде без нерви?

 29. 29 Профил на Bylgarinwstranstwo do 28
  *****
  Неутрално

  и в Китай има мрежа, ама какво става в Тибет?

 30. 30 Профил на ДА ама НЕ
  *****
  Неутрално

  Гражданче, сега шпионски филми за възхваляване на добрите руснаци няма.Преди имаше,ама убийците не върви да ги хвалиш.Пък уж сте демократи и защитавате свободата, а не давате някой да има друго мнение т.е. да критикува американците...Аз питах дали досието на Марков е свободно за разглеждане...И на Алдо Моро, ,Даг Хамаршелд,Улоф Палме,Патрис Лумумба,Милошевич,Като казах Милошевич се сетих:"Ако погледнете обвинителния акт на Милошевич, всички обвинения бяха за извращения след бомбардировките, с едно изключение, през януари. И причините - в западните държави има огромно количество документи за това, причините са били именно бомбардировките, които доведоха естествено до силна ескалация на жестокостта. И това се очакваше. Знаем от нашите архиви, че генерал Кларк е предупредил правителството, че това ще бъдат възможните последствия. Защо Съединените щати решиха да бомбардират Сърбия, като знаеха, че има възможност за такива безчинства? От най-високото ниво на клинтънската администрация дадоха отговор на този въпрос. Западните медии и коментатори не го съобщават, но той може да се намери. Докладът е на Строуб Талбот, който беше на много висок пост в Държавния департамент и отговаряше за Балканите. Той много силно подкрепи плана, който беше написан от подчинените му, в който се твърди, че бомбардировките на Съединените щати не са свързани по никакъв начин със страданията на косоварите, а са в резултат на отказа на Сърбия да предприема подходящи икономически и социални реформи. Талбот потвърждава, че това отговаря на мисленето на най-високо ниво в администрацията на Клинтън. Ако искате, може да ви го дам да го прочетете. Всъщност, ако имате книгата „Провалени държави”, можете да го прочетете и там."
  Аврам Ноам Чомски е роден на 7 декември 1928 г. във Филаделфия. Професор от Мичиганския технологичен институт е автор на генеративната граматика, смятана за най-важния принос към теоретичната лингвистика за 20 в. Най-известният жив лингвист в света е и върл критик на външната политика на САЩ И още от Чомски:"Хората мислят за САЩ като за демократично общество. Но това е така само защото не познават добре страната. Официално Щатите все още са демократична държава и все още са една от най-свободните страни в света. Но всъщност няма и друго подобно общество. Да вземем като пример изборите от ноември 2004. Само 10 процента бяха запознати с позициите на кандидатите по важни проблеми. Тук изборите се създават от телевизията - тя не дава информация, тя създава илюзии. И причината за това е, че и двете политически партии искат да са сигурни важните въпроси да не се повдигат. Ние го знаем, защото общественото мнение много прецизно се изследва в Щатите, но повечето изследвания се държат в тайна. Нарочно обществото се държи в неведение. Наскро например имаше конференция за глобалното затопляне в Монреал. Това, което, предполагам, сте чели и в България, че САЩ се опитаха да прекратят срещата." Аз не мразя САЩ и не обичам Путин.Мразя убийствата и обичам истината.

 31. 31 Профил на do DA ama NE
  *****
  Неутрално

  Много писане ама за нищо

 32. 32 Профил на от do Core
  *****
  Неутрално

  До анонимния отговор на The Core
  "Абе комуноидно говедо".. не виждам нищо комунистическо в ком.на The Core. Аз не обичам комунистите, НО Г. Марков се е хванал на хорото и не е бил малолетен да проумее какво го чака когато се пусне. По същия начин оправдавам и убииството на принцеса Даяна. Аз съм 200%, че това е дело на англ. тайни служби. Но това е и естествено. След като си почти на върха в кралската йерархия неможеш ей така да се преместиш при Lafayette както се получава напр. с палавите булки от кв. Люлин. И не виждам защо трябва да се шуми за Г.М повече отколкото за хилядите смели и честни антикомулисти избити от режимите на Червенков и Живков.

 33. 33 Профил на Защо
  *****
  Неутрално

  Защо трябва да се "шуми за Г. Марков" ли? Ами затова, защото няма в източна Европа, а й в СССР, друго така покъртително изобличение на порядките, духовната нищета и убогост на тази система, както това е сторено в неговите задочни рипортажи. Солженицин разкри преизподнята на ГУЛАГ, на репресивната система, а Марков - уродливостта на човешките отношения при комунизма. При това, за разлика от Солженицин, заплати написаното с живота си.И сега някои се чудят що се говорело за Г. Марков.А не се чудят защо има паметник на този който е поръчал екзекуцията /Т. Живков/, а на името на Г. Марков даже няма мемориална плоча.

 34. 34 Профил на The Core
  *****
  Любопитно

  Като гледам постингите – очевидно е че дискусията тече повече отвъд океана май!
  Но не всички разбраха смисъла на моята провокация.
  33:
  „Солженицин разкри преизподнята на ГУЛАГ, на репресивната система, а Марков - уродливостта на човешките отношения при комунизма. При това, за разлика от Солженицин, заплати написаното с живота си.И сега някои се чудят що се говорело за Г. Марков”...
  ****
  Кога е бил истински Г. Марков – като е ходил на лов с Тато и разпивал с антуража му или после – като е бил в чужбина? И защо? А това ли беше достойната позиция – да забегнеш в чужбина и оттам да говориш? (Дума дупка не прави) Къде са тук например Радой Ралин и Борис Димовски? Знаете ли за „Лютите чушки”?
  27:
  Георги Марков отмъстен?
  как когато начело на България отново са децата на комунистическите величия - Сергей (сина на Димитър Станишев, българското съответствие на Суслов), Борис Велчев (внука на втория след Тато със същото име), Бокови, Пръмови, Спасови и други, и други, и други.
  ****
  ТОВА ИМАХ ПРЕД ВИД!!! И безбой партийни секретари и „преподаватели” по полит-икономия....
  ****
  И ако перифразирам номер 30:
  Тук ГЕРОИТЕ се създават от МЕДИИТЕ - те не дават информация, те създават илюзии (и герои). И причината за това е, че ПОЛИТИЧЕСКАТА КЛАСА иска да е сигурна че важните въпроси не се повдигат!!!
  Какво като написа Христо Христов „Тайните фалити на комунизма”??? - Настана силно мълчание... и от всички негови КОЛЕГИ...
  Истината е че нямаме нужда от книжни герои, на които да се кланяме, или екзекутори, които да мразим, докато намразим всички около нас!!! Пример - 22 е готов да ме застреля, без дори да ме познава...Аз бих му препоръчал да отиде на психиатър първо!
  За финал пак бих се повторил: ДАЛИ ВСЕ ПАК Е КЪСНО ДА ВЪВЕДЕМ ЛУСТРАЦИЯ ЗА ВСИЧКИ КАДРИ НА БКП И БСП?
  Съдейки по начина на действие на днешните ни управляващи – това е дискусията, която обществото трябва да реши! Докато все още има хора в България!!!

 35. 35 Профил на Иванов
  *****
  Неутрално

  До средата на задочните репортажи стигнах. Просто потвърдиха твърдото ми убеждение, че комунизмът е бил една скапана кочина. Много малък съм бил тогава и дъртите комуняги все с това ме контрират. Е, на, прав съм бил, а те са типични червени демагози и лъжци.

  Строй за срам на човечеството, деформирал хората, корумпирал ги, докарал ги дотам да лъжат, мажат, доносничат за да оцелеят.

  Радвам се че се разсипа. Дано всички виновни за това си получат заслуженото.

 36. 36 Профил на До Core
  *****
  Гневно

  Да ти стъпи слон на оная ти работа!

 37. 37 Профил на do The Core
  *****
  Неутрално

  По повод на Радой Ралин ( и по-малко Борис Димовски, чийто изразни средства не бяха словесните, а те са най-страшните за комунягите): те бяха толерирани от властта. Нека не се заблуждаваме. Това беше за да се хвърля прах в очите на хората - ето на, има и хора, които говорят свободно и не им пука. Лека разтуха за народа.

 38. 38 Профил на elbi
  *****
  Неутрално

  Някоъ мож ли да ми каже къде мога да прочета евентуални улики които Христо Христов е намерил за агент Пикадили като убиец на Георги Марков,защото това което съм чел досега е само че има унищожени документи от неговото досие

 39. 39 Профил на do elbi
  *****
  Неутрално

  Не ти трябва да знаеш. Като гледам как пишеш, май не можеш и да четеш.
  P.S. Ако беше гледал тази сутрин телевизия СКАТ щеше да разбереш може би какви улики Христо Христов е намерил за агент Пикадили като убиец на Георги Марков. Той обясни много подробно колко време е отделил за издирване на тези улики. Чак сега след намесата на съда след 3 години дела за право на достъп до информация е получил досието на агент Пикадили. Не случайно агентите на английската корона поискаха през май отново досието на Г. Марков. 30 годишният давностен срок по делото за убийството му изтича през септември.

 40. 40 Профил на ясно ми е
  *****
  Неутрално

  Това е голямата манипулация на днешното време. Отново се издигат герои със съмнително минало, отново се манипулира българина. Преди да напише "Задочните репортажи" със същата стръв Г.Марков е пишел възхвала и за социалистическото строителство. През 1962 г. издава романа "Мъже", с който спечелва годишната награда на СБП и впоследствие е приет за член на СБП. Три години по късно е екранизиран.Започва работа към издателство "Народна младеж".Марков е един от авторите на сценария на първите серии от популярния сериал „На всеки километър“, като създава образа на умния полицай Велински.Със съгласие на ЦК на БКП и ДС Марков е бил назначен за главен сценарист на тв сериала "На всеки километър", възложена му е било да напише пиесата за 25-годишнината от 1944 г., замислена като документален разказ за антифашистката съпротива. Допуснат е бил месеци наред да работи в секретния архив на МВР.
  Той е доказал своята лоялност към комунистите и те са му вярвали. Но не са му простили измяна. Възможно е да е агент под прикритие, а също така и двоен агент. За това трябва да се пише. Стига с този чадър,стига с тези мелодрами за талантливия писател осъзнал се и избягал на Запад. Стига с този героичен патос,така се пишеше за партизаните. Българинът иска истинската история, а не подмяната на истината.Оруел вече писа как става това в романа си "1984"

 41. 41 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Идеята не е да се пише с патос за измислени герои, идеята е, че не може да се убива като подарък за рождения ден на един диктатор!

 42. 42 Профил на за елби
  *****
  Неутрално
 43. 43 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Защо тези дори непълни документи не станаха публични веднага след 89 година! Нали тайните служби уж са под обществен контрол!

 44. 44 Профил на D2
  *****
  Неутрално

  Е щом Даяна може да бъде убита, за да не срами английското кралското семейство,защо един предал комунистическия си вожд с когото е бил на ТИ да не бъде наказан за предателството си. Винаги във всички общества предателството е водело към смърт. Противник съм на този род отмъщение, но разбирам защо се е случило.

 45. 45 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  #30 и #2, нали си един и същ

  Хубаво гледаш на света от Америката, и държиш да има абсолютна справедливост; ама за останалата част от света животът е такъв, че е доволна и на относителна справедливост.

  Точно Милошевич ли защитаваш, дето 10 години води войни с всички други в бивша Югославия. Виновни са НАТО, да, че не го поставиха на мястото му по-рано. Ако и за Косово го бяха оставили да си разиграва коня, следваше Македония.

  Чомски е типичен академик без връзка с реалния свят... много е умен и може да открие конспирация навсякъде, където и да му посочиш. Само пропуска че другите не са толкова умни и че конспирациите са сложно нещо.

  Вземи прочети нещо от Марков за социализма, да видиш какво е системата да потиска хората. И гледай 1984та по романа на Оруел. Пък нека се отнася за Буш или за Путин - по твой избор.

 46. 46 Профил на Stoicho
  *****
  Неутрално

  ПРЕЗИДЕНТ НА БУЛГАРИА ЗАЛАК ДОНОСНИК НА Д С -БУЛГАРИ САБУДЕТЕ СЕ!!!!

 47. 47 Профил на elbi
  *****
  Неутрално

  До 42
  Задочните репортажи на Георги Марков съм ги чел.Питам за улики срещу агент Пикадили.От всичките статии които съм прочел чета само че въпросния агент е бил награден и че липсват стрници от досието му.Може би не съм попаднал на подходящия материал,но от това което съм прочел не видях някакви улики за убийството на Георги Марков

 48. 48 Профил на do D2
  *****
  Неутрално

  Абе комунистически мухъл,какво е могъл да предаде един драматург и писателкакъв предател е,какъв агент,двое,троен ипр. Не се е крил,не е имал охрана,какъв предател е ,мръснико мръсен разобличи комунизма и нищо друго,показа истинскаътта същност на тези зверове. какъв въздух дишате бре,каква вода пиете маймуни такива,нищо ли ви няма в главите. Смърт на комунизма,свобода на народа. Но не смърт на комунистите ,да са живи и здарви и пребъдат във вековете,нали така беше.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK