Два центъра следят пасивно бедствията

"Окото" на Емел Етем все още е затворено

Два центъра наблюдават природните стихии в България и би трябвало да помагат за работата при бедствия, но резултатът от работата им е почти нулев. Центърът за аерокосмическо наблюдение към Министерството на извънредните ситуации (МИС) беше открит шумно преди година, но още не е задействал. Оказа се, че и армията има подобно оборудване. Националният военен учебен комплекс "Чаралица", който е на подчинение на Генералния щаб, притежава техника за проиграване на варианти за действие при природни бедствия и промишлени аварии.


Съдействието от Европа за пожара в Рила се забавило
Три часа никой не се е отзовал на първото искане на България в петък за европейско съдействие с хеликоптери срещу пожара в Рила, съобщи министър Емел Етем. Тогава са потърсени самолети и на този призив първа откликнала Франция. Машините започнаха вчера гасенето на бушуващия от миналата сряда пожар в Рила. Министърът на извънредните ситуации се оплака от липсата на такава техника в България.

Центърът за моделиране и симулации в Чаралица е открит през 2006 г. и е предназначен за
Според бюджетните разчети на МИС бъдещето на центъра е неясно. В програмата "Наблюдение, ранно предупреждение и оповестяване" в бюджета на ведомството, където би трябвало да е заделена сума за този център, има само 540 хил. лв
обучение и тренировка на военнослужещи при планиране на операции. Оттогава там са били проведени поредица от компютърно-подпомагани учения, както и симулация на наводнение в Северна България. На интернет сайта на центъра пише, че всички те са доказали необходимостта от такава симулационна система. От военната база уточниха, че това не е кризисен център и не се дублира с "окото" на Емел Етем, няма и такава задача.. Бюджетът на МИС за тази година за реагиране при кризи е над 50 млн. лв., като в тази сума не се включват парите за ремонти, оборудване и заплати. Капиталовите разходи, в които влизат и техника за справяне с бедствия, са над 32 млн. лв., а досега са похарчени малко над 2 млн. лв. В същото време при откриването на аерокосмическия център беше обяснено, че той ще предвижда и анализира природни стихии и аварии. За целта бяха купени сателити за 1.3 млн. лв. от държавния бюджет, като малко по-късно стана известно, че "окото" не работи с пълен капацитет заради липса на пари и тепърва ще се доизгражда.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Duh
  *****
  Неутрално

  Нещо ,ай ви е избягал шрифта, а?

 2. 2 Профил на не е на добре
  *****
  Неутрално

  Странно,ама тази жена много отклонява средства. Дали пък няма да я мотат по прокуратурата един ден? Натам върви май. Милата, ще я метнат на пържолника и ще и направят показно като на Стефчо усмивката.

 3. 3 Профил на Отдалече
  *****
  Неутрално

  А населението какво чака? Да му свършат работата някъде отвън? В други страни се мобилизират доброволци и се борят със стихията както биха правили за собствените си имоти! А иначе държавата наистина не е за никъде!!!

 4. 4 Профил на Дама Пика
  *****
  Гневно

  Това е СКАНДАЛНО .
  Мисля че и тия букви са малки за слепите държавни кратуни, които харчат пари за всичко друго, но не и за опакзване на България. Нали трябва там да изгори, след това да е готов терена за нов курот на поредния дебил-мутра, който да изпере пари , естествено захранвайки и партийните каси.

 5. 5 Профил на chiche
  *****
  Неутрално

  Дреме и на браснатата,че изгорела планината,е у чужбина што гори има,като и сварши мандато и у странство,нал за това се пениавт сите,парво децата да понауат езика и да свикнат с "атмосферата"и после ниека,пари има бол

 6. 6 Профил на Рейнски
  *****
  Неутрално

  Според Станишев опозицията искала властта, за да седнат на техните столове.
  Защото министрите му СЕДЯТ, и нищо друго не правят. Сега ЕС им били виновни. А когато ЕС им казаха да не крадат, то кои били те, че да им се месят!?

 7. 7 Профил на z
  *****
  Неутрално

  и аз се пиша на трети център и ще следя за без пари бедствията

 8. 8 Профил на todor_kochev
  *****
  Разстроено

  Аз тук виждам дългата ръка на злия Костов!

 9. 9 Профил на Дилбер Танас
  *****
  Неутрално

  Вече се чудя кое о по-глупаво- г-жа Природно Бедствие или статиите за нея? Поради тази прозаична причина смятам да престана да ги чета. То човек трябва да се пази от глупоста, когато не може да се бори с нея.

 10. 10 Профил на Hemy VARNALIS
  *****
  Неутрално

  ДА СЕ ВЪЗСТАНОВЯТ И ПОДГОТВЯТ ЗА БОРБА С МАСОВИ БЕДСТВИЯ И АВАРИИ - ТРАДИЦИОННИТЕ НАЦИОНАЛНИ ТРУДОВИ ВОЙСКИ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK