РДНСК затвори Летния театър в Бургас

Община Бургас обжалва заповедта

РДНСК затвори Летния театър в Бургас

© Филип ПетковРегионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) забрани ползването на Летния театър. Мотивите на подписалия заповедта Милен Ненчев, началник на дирекцията, са че покривът няма документ за въвеждане в експлоатация и се ползва неправомерно от Община Бургас.


В изпълнение на заповедна EVN прекъсна електрозахранването на Летния театър, а ВиК спря водоподаването към него.


Община-Бургас обжалва в Административния съд заповедта. В оспорването изрично е посочено, че от момента на изграждане досега, покритието на Летния театър не е било използвано, с изключение на задължителните проби за правилното му функциониране. Не е използвана и електрониката за неговото управление.
"По своя характер обектите "Летен театър" и "Покритие на Летен театър" са отделни, самостоятелни и независими един от друг строежи, за които няма нито законова, нито конструктивна забрана да се използват самостоятелно. В този смисъл неправилна и незаконосъобразна е забраната за ползване на целия комплекс", се посочва още в мотивите на Община Бургас.


Предходният Общински съвет гласува отпускането първо на 1,5, а след това на 3 млн. за конструкцията. Тя бе изградена и пусната миналото лято в рекордно кратки срокове, но в последствие се появи иск на фирмата-изпълнител "Главболгарстрой" за още близо 900 000 лева.


Съветниците от новосформирания местен парламент изслушаха обемен доклад на комисията от общински съветници, открили редица нарушения в документацията по сключването на договора с фирмата-изпълнител. Едно от най-големите е, че е била сменена процедурата за възлагане на обществената поръчка.


Още през февруари тази година съветниците взеха решение да не се изплащат исканите от "Главболгарстрой" суми, тъй като не фигурират в предварителния договор.


Последвалата заповед на контролния орган РДНСК мотивира някои общински съветници да смятат, че става въпрос за наказателна акция.


До произнасянето на компетентните органи, Летния театър ще бъде затворен за концерти и достъп на граждани.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Гиргин
    *****
    Неутрално

    Ха така, Йоан Костадинов остави батаците и сега други ще ги сърбат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK