Имотите в София ще са "на светло" 7 дни

Фирмата ГИС пуска безплатни справки

По случай деня на София общинската фирма "Географска информационна система - ГИС" предлага безплатни имотни справки. Това ще става чрез интернет сайта на дружеството www.gis-sofia.bg/iSofMap. Кампанията ще продължи от 17 до 23 септември, съобщиха от ГИС.


Системата iSofMap съществува от май 2006 г. и предоставя онлайн достъп до кадастрална информация за столицата. Базата разполага с данни за границите и местоположението на поземлените имоти, съответните им сгради или постройки, основните им количествени и качествени характеристики, юридическите права и ограниченията върху недвижимостите. В електронната карта потребителите могат да видят още регулации и устройствени зони. Безплатните справки включват още данни за административен адрес, планоснимачен номер, номер на кадастрален лист, графична площ на имота, регулация и предвиждания според общия устройствен план. По време на кампанията справката за собствениците също ще се предлага безплатно, иначе струва 4.80 лв.


Всички онлайн услуги на ГИС са платени, като най-скъпата е сканирано копие на кадастрален лист - 98 лв.


Общината ще продава сграда, за да покрие дългове


Общината може да продаде имот в центъра на София, за да покрие дълговете на Столичния медицински холдинг, който е в ликвидация. Това предложи зам.-кметът Минко Герджиков пред БТА. Маневрата ще позволи отписването на задълженията на холдинга към общината и ще ускори процедурата по ликвидацията му, която се точи с години, обясни Герджиков. Теренът, който той предлага за продажба, е на ул. "Бели Искър" в централния район "Оборище". Той е със застроена площ от 76.46 кв.м и 620 кв.м двор. Сградата е необитаема. Цените на имотите в тази част на София са средно 1400 евро на кв.м. Задълженията на медицинския холдинг към общината са за данък сгради и такса смет за миналата и тази година и са 215 хил. лв. Общата сума на дълговете на холдинга е над 437 хил. лв.


Общинският съвет получи и проект на договора за създаването на обединението "Публичен транспорт", в което ще влязат всички транспортни фирми. Консорциумът ще възлага изпълнението и експлоатацията на тикет системата, ще контролира и изпълнява дейностите по транспорта и паркирането и ще обявява обществени поръчки.


Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK