Комисията за защита на конкуренцията ще разследва "Топлофикация-София"

Комисията за защита на конкуренцията ще разследва "Топлофикация-София"

© Надежда Чипева, КапиталКомисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще разследва "Топлофикация - София" за злоупотреба с господстващо положение на пазара на услугата по доставка на топла вода и топлоенергия до крайни потребители за битови нужди на територията на София, съобщиха от комисията.


Комисията се е самосезирала по публикации в редица ежедневници, както и сигнали на граждани, в които се посочва, че в сгради, в които над 50 процента от живеещите са с неплатени сметки, "Топлофикация-София" АД спира поетапно подаването на топла вода и топлоенергия към тези сгради, ако задълженията са просрочени за повече от два месеца и не бъдат погасени, независимо че има потребители, които са изрядни платци.


Акцентира се още върху следните проблеми: върху потребителите се оказва натиск от страна на "Топлофикация-София" АД чрез прекъсване на топлопроводните тръби, влизащи в абонатните станции, начина на ценообразуване и извеждането на технологичните разходи извън цената и фактурирането им повторно отделно, отчитането на извършената работа от централния топломер в КВтЧ и показанията на отделните разпределители в условни единици.


По смисъла на Закона за защита на конкуренцията, Комисията за защита на конкуренцията може да наложи санкция до 300 000 лв. и да постанови прекратяване на нарушението.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на axa
  *****
  Неутрално

  Правилно. След като ползувателите на услугата на Топлофикация нямат НИКАКВА възможност да коригират действията на монополиста, КЗК поема това.

 2. 2 Профил на бай Ганьо
  *****
  Гневно

  Вероятно Топлофикация карде от клиентите си, щом има подозрения за кражба, трябва да се намеси прокуратурата. Ако се установи кражба принципалът на държавната фирма трябва да се види в рае.
  Каква КЗК, какви 5 лева?! КЗК да захапе Лукойл, че ще червясат от пари.

 3. 3 Профил на дядо иван
  *****
  Весело

  че какво са 300 000 лева. Глобите са смешни))

 4. 4 Профил на потребител
  *****
  Неутрално

  И кво сега - досега плащах сметки + далавери на Топлофийация, сега ще плащам и глобите й - щото познайте дали глобата няма да се начисли в сметките на абонатите и кой ще я плати в края на краищата?

 5. 5 Профил на al
  *****
  Неутрално

  Първо - хората които са си платили, са си платили изплзваното парно за минал период, а не са дали пари за неизползвана услуга! Така,че няма кражба от страна на топлофикация. Има форсмажорни обстоятелства които и пречат да продължи да обслужва клиентите си.

 6. 6 Профил на Sin
  *****
  Любопитно

  А защо само на Топлофикация София? На Ковачки да не би да не са нарушили този закон? Даже по БТВто ги даваха в Плевен как спират блокове с редовни платци?!? Или Ковачки си е платил в КЗК?!?!?

 7. 7 Профил на Kirov
  *****
  Неутрално

  Защо трабите от парното не се санират и изолират в Апартаментите.

  Така тия които не ползват услугите на парното няма да плащат нищо.

  Защо се слагат тъпи топломери нуждаещи се от подмяна. Поредната прогресивна далаветра.

  Аз като се топля на газ а съседа над мен е на ток Да фана да го съдя да ми плаща 1/3 от сметките защото му е топъл пода.

  Ако не го съдя тогава се оставям да бъда дискриминиран от топлофикацята като не техен абонат.

 8. 8 Профил на do от Р. Овч.
  *****
  Неутрално

  Абе Овч.Ар,
  какво да кажат хората отопляващи се на газ в София са над 300 000 вече ами в България колко са.

  Абонатите на парнното са с превилиегии, плащат неадекватно малко. Може и да не плащат с години без последствия.

  Хората допуснали това са на свобода и вихрят следващата милиардна далавера.

  Ако така се дигат цените на газта по добре я спрете. Тия дето имат инсталации за газ,
  ще я ползват само за топла вода и ще почнат да се греят на твърдо гориво.

  Надявам се пушека в София да засити бездомните кучета.

 9. 9 Профил на Щирлиц
  *****
  Неутрално

  А бе №5 тези условия са записани в договорите с Топлофикация. И за какъв форсмажор говориш. Аз не знам да сме във война, или да е имало скоро време в София природно бедствие.
  Я прочети Чл. 69. от ЗЕ и тогава пиши щуротии.

 10. 10 Профил на Златина-2
  *****
  Неутрално

  Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ)да разследва!

 11. 11 Профил на Атака
  *****
  Неутрално

  Монополистът "Топлофикация" спира топлата вода и парното на цели входове заради неплатени сметки. Сред живущите обаче има редовни платци. Законни ли са действията на дружеството?
  - Категорично действията на дружеството не са законни. Договорът за осигуряване на топлинна енергия на жилищата и топла вода е договор, който всеки абонат сключва с "Топлофикация". Вярно е, че тъй като дружеството "Топлофикация" няма конкурент, то е монополист, който определя клаузите на договора еднолично. Никъде обаче в тези клаузи не съществува разпоредба, че индивидуалният абонат е отговорен, ако негов съсед не си плаща сметките за парно и топла вода. Затова не може може да се спре топлоподаването на целия блок. Това е грубо нарушение на договора. Хората ще могат да мислят доколко това изпълнение на договора води до последици за неплащане на неустойки, които няма да се имат за вреди. Тези граждани трябва да заведат искове срещу "Топлофикация" затова, че не си е изпълнила ангажимента към договора.
  Никой не може да понесе вредни последици заради виновно поведение на друг. Ако съсед не си плаща задълженията, това не може да донесе до резултати, които да са лоши за другия, който е добросъвестен платец. Защото, за да се отопляват, те ще трябва да изразходват електрическа енергия, иначе ще започнат да се разболяват, стоейки на студено. Разходите, които ще компенсират хората за ток, ще трябва да се насочат към топлофикация под формата на искове. Много важно е, че поначало отчитането на топлинна енергия е направено в такава форма, че хората да бъдат мамени и грабени. То е толкова лошо направено, че никой не може да се оправи в тези сметки. В цял свят има индивидуално отчитане на топлинна енергия на абонати, както и организирано отчитане, така че всеки абонат може и знае какво дължи. Ако някой не си плати сметката, се спира топлоподаването само в неговия апартамент, а не на целия вход. И тук трябва да се организират нещата по този начин. Всеки апартамент трябва да има индивидуален топломер и ако живущият не си плаща сметките, да се изключва топлоподаването само към неговото жилище. Според мен тук този хаос е умишлен. Той не се дължи на пропуски в системата, те искат да създадат тази мътилка, за да могат да крадат по-лесно.
  - Какво ще посъветвате гражданите, които нямат задължения, но също са със спряна топла вода и парно? Как да потърсят правата си по съдебен ред?
  - Ще посъветвам гражданите да ангажират адвокат, чрез когото да заведат искове. Има институции свързани с интересите на потребителя, които също трябва да вземат становище. Да се заведат колективни искове. Всички потърпевши, които са в блока, трябва да водят общи искове, което ще ги облекчи чисто технически.
  - Ако съдът докаже, че "Топлофикация" е нарушила правата на потребителите си, какво наказание може да наложи съдът?
  - Въпросът е не за наказание, а хората да получат обезщетение. Когато има неизпълнение на договор, санкцията е обезщетението, което се дължи на изправната страна, т.е. на тези, които са си плащали парното. Трябва да се платят обезщетението, лихвите които се дължат за този период, както и разноските по делата също за сметка на "Топлофикация".
  - В същото време дружеството не праща призовка на нередовните платци, с която да ги уведоми, че ги съди. Оправданието на монополиста е, че тази информация е публикувана в "Държавен вестник". Законно ли е това?
  - Категорично няма по-примитивно оправдание от това. Един български гражданин може да бъде призоваван за дело чрез "Държавен вестник", само ако има неизвестен адрес. Смешно е "Топлофикация" да твърди, че не знае адресите на своите абонати. Това е юридическа безсмислица.
  - Какво показва дългогодишната ви практика на адвокат при дела срещу такива монополисти и каква е европейската практика?
  - Съдиите прилагат закона съобразно неговия смисъл. Те няма да бъдат впечатление от това, че "Топлофикация" е монополист. Така че те ще приложат закона и хората ще спечелят делата. В практиката на Европейския съд има интересни дела, такива се водят и в Съединените щати. Там съдиите се отнасят много грижливо към интересите на гражданите. В свободния свят на капитала отделните интереси на гражданите винаги трябва да се спазват и съм убеден, че и тук ще бъде така.

 12. 12 Профил на Драшански
  *****
  Неутрално

  А какво ще правим с тия които крадат от топлофикация и от съседите си ? Пак ли няма закон?

 13. 13 Профил на време е
  *****
  Неутрално

  Време е топлофокациите и техните клиенти да преминат към пазарна икономика. До момента продължава да се поддържа абсурдно толериране на използващите парно за сметка на всички останали. Държавата пряко и косвено облагодетелства една шепа хора.

 14. 14 Профил на МПС
  *****
  Неутрално

  ТАЗИ КОМИСИЯ ЗАЩО Я Е СТРАХ ДА ПОГЛЕДНЕ КЪМ ЛУКОЙЛ?
  ЦЕНИТЕ НА БЕНЗИНА КАК СЕ ОПРЕДЕЛЯТ? ОТ СИЛАТА НА ВЯТЪРА В МЕКСИКАНСКИЯ ЗАЛИВ ИЛИ ОТ ПОПУЛАЦИЯТА НА МЕДУЗИТЕ В СРЕДИЗЕМНОМОРСКИЯ БАСЕЙН?

 15. 15 Профил на Sin
  *****
  Весело

  Драшански, аман - набито е в главите, че крадат от съседите си! НЕ Е ТАКА! Те си крадат от Топлофикация, но понеже от там не си мърдат пръста да гонят неизрядните, си промениха закончето и хоп - до абонатната станция! След това - комшийски разправии.

 16. 16 Профил на УЧУДЕН
  *****
  Неутрално

  Колкото и да се дебатира не,не може да се стигне до вярното решени,по простата причина,че и двете страни в дискусията са относително прави,и неправи!!И това произтича от техническата особеност,че е невъзможно (както е при тока и водата)да се индивидуализират взаимоотношенията м/у топлофикация и отделният клиент!!Прави са редовните платци да искат да не се спира парното защото те са си платили,но римското право казва "чуй и другата страна", та кой пройзводител снабдява постоянно всички клиенти,когато половината не плащат!! Дали хлебозавода давахляб на целият квартал при положение,че половината го искат без да плащат??Искат или не,прави или не топлофикация ще спре след като газа спре,а той ще спе ако не се плати!! Друг е въпроса с платежоспособността ни - щом тази услуга при тези условия не ни е по гжоба,ами отказваме се и толкова!! Имах Москвич,ползувах го,сега искам да имам Мерцедес,но нямам никаква кола по простата причина,че не мога да си позволя тази екстра!!Същото е и с парното!А Топлофикация ако иска да реши проблема,да вземе пример от енергото,там се вложиха не малко средства и се изнесоха електромерите наулицата,та испарното така трябва- общата тръба да минава постълбището или отвън и който иска парно се прави отклонение за него и през индивидуален топломер(не тези изгъзици "разпределители"му влиза в жилището и се отоплява,и без разни глупости като такси мощност и такси за другите,понеже твойто парно го топли ате с тока,дървата газа или въглищата, не топлят другите!!И тогава - ясни и чисти сметки,добри отношения!!

 17. 17 Профил на УЧУДЕН
  *****
  Неутрално

  Колкото и да се дебатира не,не може да се стигне до вярното решени,по простата причина,че и двете страни в дискусията са относително прави,и неправи!!И това произтича от техническата особеност,че е невъзможно (както е при тока и водата)да се индивидуализират взаимоотношенията м/у топлофикация и отделният клиент!!Прави са редовните платци да искат да не се спира парното защото те са си платили,но римското право казва "чуй и другата страна", та кой пройзводител снабдява постоянно всички клиенти,когато половината не плащат!! Дали хлебозавода давахляб на целият квартал при положение,че половината го искат без да плащат??Искат или не,прави или не топлофикация ще спре след като газа спре,а той ще спе ако не се плати!! Друг е въпроса с платежоспособността ни - щом тази услуга при тези условия не ни е по гжоба,ами отказваме се и толкова!! Имах Москвич,ползувах го,сега искам да имам Мерцедес,но нямам никаква кола по простата причина,че не мога да си позволя тази екстра!!Същото е и с парното!А Топлофикация ако иска да реши проблема,да вземе пример от енергото,там се вложиха не малко средства и се изнесоха електромерите наулицата,та испарното така трябва- общата тръба да минава постълбището или отвън и който иска парно се прави отклонение за него и през индивидуален топломер(не тези изгъзици "разпределители"му влиза в жилището и се отоплява,и без разни глупости като такси мощност и такси за другите,понеже твойто парно го топли ате с тока,дървата газа или въглищата, не топлят другите!!И тогава - ясни и чисти сметки,добри отношения!!

 18. 18 Профил на УЧУДЕН
  *****
  Гневно

  Колкото и да се дебатира ,не може да се стигне до вярното решени,по простата причина,че и двете страни в дискусията са относително прави,и неправи!!И това произтича от техническата особеност,че е невъзможно (както е при тока и водата)да се индивидуализират взаимоотношенията м/у топлофикация и отделният клиент!!Прави са редовните платци да искат да не се спира парното защото те са си платили,но римското право казва "чуй и другата страна", та кой пройзводител снабдява постоянно всички клиенти,когато половината не плащат!! Дали хлебозавода дава хляб на целият квартал при положение,че половината го искат без да плащат??Искат или не,прави или не топлофикация ще спре след като газа спре,а той ще спре ако не се плати!! Друг е въпроса с платежоспособността ни - щом тази услуга при тези условия не ни е по джоба,ами отказваме се и толкова!! Имах Москвич,ползувах го,сега искам да имам Мерцедес,но нямам никаква кола по простата причина,че не мога да си позволя тази екстра!!Същото е и с парното!А Топлофикация ако иска да реши проблема,да вземе пример от енергото,там се вложиха не малко средства и се изнесоха електромерите на улицата,та и с парното така трябва- общата тръба да минава по стълбището или отвън и който иска парно, се прави отклонение за него и през индивидуален топломер(не тези глупости "разпределители"му влиза в жилището и се отоплява,и без разни глупости като такси мощност и такси за другите,понеже твоето парно го топли а те с тока,дървата газа или въглищата, не топлят другите!!И тогава - ясни и чисти сметки,добри отношения!!А и щом ще сме европеици с европеиски отношемия тонека,както е там - уредите за отчитане на консумираната топлина - топломери и водомери за топла вода да са с термоконтрол - щом температурата е под стандартната,да не отчитат т.е.доставчика не доставя "стандартна стока" и клиента не я плаща!!Така е справедливо!!

 19. 19 Профил на До учуден
  *****
  Неутрално

  Учуден, не е вярно че е невъзможно да се отчете точно изразходваната топлинна енергия. В другите страни (за Германия съм сигурен) има хоризнотално топлоподаване - индивидуални абонатни станции във всеки апартамент (кутия с размери 40 на 40 см.). Плащаш само това, което показва твоята абонатна - средствата за преоборудване на всички абонати няма да са малки, но сигурно са съизмерими с кражбите на Вальо Топлото, ама на толупите от топлофикация не им изнася да го направят.

 20. 20 Профил на qwe
  *****
  Неутрално

  КЗК "да постанови прекратяване на нарушението", всъшност топлофикация не е в нарушение - тя е в престъпление.
  КЗК да постанови промяна на наредбата за формитане цените на топлото съобразно законите на физиката; да постанови разделянето на услугите - топла вода от отопление; да провери колко KW мощност е нужна за повишаването на температурата на 1куб.м. вода с 1С. Да постанови ликвидирането на паразитни структури, които дефинитивно повишават цената на топлото.
  и накрая - стана ясно, че цяла неплащаща София не е завлякла топлофикация толкова, колкото Вальо-Топлото. Ами защо първо не си приберат парите от него вместо да подсмърчат, за да имат очи да искат от хората.

 21. 21 Профил на ХХХ
  *****
  Неутрално

  КЗК ще наложи чудовищната глоба от 20 хиляди лева и с това ще приключи.

 22. 22 Профил на Кук
  *****
  Неутрално
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 24. 24 Профил на samori
  *****
  Гневно

  Топлофикация трябва да се разнищи от всякъде,защото Вальо Топлото 10години ни е прибирал парите във вид на всякакви измишльотини като например "такса мощност"и други подобни ,които са отивали в чужди банки и нечии джобове за лукс.А сега ние ще опираме пешкира бедните хорица и това ако не е някой добре изработен сценарии за ново увеличение или добавка за нов текст такса,че как ще се лишат те от тлъстите премии и придобивки.Уж длъжници ,уж непогасени дългове и хоп ново увеличение с нови параметри още по неразбрани за обикновенният човечец.Колкото по неразбираем толкова по висока такса и друга банка да налеем средства,че нали идват Избори,кой знае за къде ще запътуват нашите парици,Знаем им триковете вече и ние се научихме как се забогатява на чужд гръб,па макар и народ!

 25. 25 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Да събират парите от неизправните длъжници по съкратената процедура и същевременно в СЪКРАТЕНИ срокове за 2-3 години да преминат към хоризонтални инсталации. Топлоизолирана вертикална тръба по стълбището който иска си прави хоризонтално отклонение с топломер който не иска стои без парно. Друго спасение няма.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 26. 26 Профил на КИМБ
  *****
  Неутрално

  Гражданите на София масово отрязват „Топлофикация” от жилищата си, като си купуват бойлери. Включете се в кампанията „Да изхвърлим мафията на Борисов”. Мутрата Борисов рекетира коректните софиянци, които си плащат топлинните услуги. Борисов открадна от столичани 200 милиона лева само чрез фирмата на общината Топлофикация. Сега мутрата откри нов фронт на войната си срещу софиянци. . Коректните платци наказват некоректността на мафията на Борисов, като я изхвърлят от жизненото си пространство Кампанията „Да изхвърлим мафията на Борисов” призовава гражданските организации да заведат иск срещу общината ( Топлофикация е нейна фирма) за връщане на заграбените 200 милиона. Ако считате, че сумата е по-голяма, предоставяйте доказателствата публично. Не забравяйте, че съдът също е престъпна организация. Правото е на страната на по-силния. Два милиона софиянци определено са по-силните. „Да изхвърлим мафията на Борисов” призовава живущите във всички блокове в София да се противопоставят на грабежа и рекета на мутренската банда и да конфискуват абонатните станции и цялата топлинна инсталация във входовете като ЕДИНСТВЕНА форма на компенсация за откраднатите от тях 200 милиона. Тръбите в жилищата са собственост на техните собственици . Топлофикация няма как да получи акт за собственост върху тях. Ако мутрата Борисов се опита с някаква наредба да присвои част от вашето жилище просто го смачкайте. „Да изхвърлим мафията на Борисов” се обръща към всички производители и търговци на отоплителна техника, топлоинженери и топлотехници, изобретатели и автори на топлинни системи да предложат на жилищните блокове ефективни индивидуални системи за отопление, за да бъде изхвърлен завинаги рекетьорът Борисов и неговата „Топлофикация” от живота на софиянци. В Европейския съюз всяка сграда има своя самостоятелна система за отопление. Като държава от ЕС България също е длъжна да въведе европейските стандарти. ОТ КАМПАНИЯ „ДА ИЗХВЪРЛИМ МАФИЯТА НА БОРИСОВ”.

 27. 27 Профил на Данаилова
  *****
  Разстроено

  Последният приет закон за общата собственост върху инсталациите е само "увеличаване и замаскирване" на кражбите. Както в другите страни да се направят хоризонтални инсталации и всеки да плаща това което е консумирал - колективния начин на живот тези 50 години трябваше да ни научи на нещо - много е удобен за "интелигентните крадци с бели якички" С откраднатите пари от Вальо топлото и други е възможно ако се вземат да се инвестира в направата на инсталации при които ползваш-плащаш, а не едни ползват - всички плащат - за да има и за избори и за "свои"

 28. 28 Профил на от Пловдив
  *****
  Неутрално

  Крайно време е да се разбере и промени последният приет закон за обща собственост върху инсталациите и дялово участие. Не може да плащам за малка гарсониера, че минават 2 тръби през нея при изключени радиатори над 400 лева - какво е това 87 % разпределение за общи части и понятието "щраг-лира".Консумацията на топлоенергия била обща със съседния ни вход - 8 етажа с изключени 2 апартамента, а в нашия изклъчени 1/2 и 7-8 с минимална мощност на 1 радиатор. Излиза че колкото повече ползват съседите толкова повече ни начисляват на нас суми и ние ги спонсорираме - важно и "Топлофикация" да си вземе парите. Прословутият последен закон е най-тъпото и недомислбено нещо което депутатите гласуваха не спазвайки правилото, че са там да защитават нашите интереси, не да ни опразват джобовете. Щом от "Топлофикация" толкова са крали - да си върнат парите от Вальо-топлото и да направят хоризонтални инсталации и тогава ще има повече желаещи за включване за отопление - защото всеки ще плаща това което е консумирал и няма да може да се краде.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK