Посегателствата срещу джамии не били верска нетърпимост, а по-скоро хулигански прояви

Случаите на оскверняване на джамии в страната не са в резултат на организирани изяви на ксенофобски настроения, или на верска нетърпимост, а по-скоро са хулигански прояви на млади хора. Това обяви зам.-вътрешният министър Румен Андреев пред депутатите от комисията по правата на човека и вероизповеданията, цитиран от БТА. Тези прояви се доближават до действията на футболните хулигани, каза Анреев, позовавайки се на анализ на МВР за случаите на религиозна нетърпимост.


На заседанието представители на Главното мюфтийство са повдигнали въпроса за мерките от страна на МВР по повод зачестилите напоследък случаи на религиозна нетолерантност в Пловдив, Плевен, Ямбол и Казанлък. Миналата седмица от името на парламентарната група на ДПС председателят на комисията Ахмед Юсеин поиска вътрешният министър Михаил Миков да информира депутатите за действията на МВР за разкриване на извършителите на зачестилите посегателства срещу джамии.


След обособяването на Държавната агенция "Национална сигурност" проявите, квалифицирани като ксенофобски, или имащи отенък на противодържавна дейност, попадат в обхвата на агенцията, посочи Андреев. По думите му обаче това не означавало, че МВР подминава тези случаи "с лека ръка".
Румен Андреев се ангажира, след съгласуване с вътрешния министър Михаил Миков, за организиране на работна среща с Главното мюфтийство за уточняване на най-тревожните случаи на религиозна нетърпимост и за набелязване на съвместни мерки за предотвратяване на подобни негативни прояви.


Депутати от комисията от различни политически партии пък се обявиха за законодателни промени, свързани с проявите на религиозна нетолерантност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK