Леяр и заварчик стават "защитена професия"

Нежеланите от учениците специалности ще се възраждат с помощта на бизнеса

Министерството на образованието ще обсъди въвеждането на защитени професии в гимназиите. Подобно на защитените училища те няма да бъдат закривани въпреки недостига на желаещи да се обучават, а ще се правят усилия за популяризирането им, съобщи зам.-министърът на образованието Кирчо Атанасов. Специален статут ще получат курсовете за заварчици и леяри например, за каквито има недостиг на пазара на труда.


Един от вариантите за развитие на защитените професии е част от финансирането на обучението да се поеме от фирмите, които са основни потребители на кадрите. Вече има сключени договори между пет училища и компании за "производство" на заварчици. Фирмите ще модернизират практическите кабинети, ще осигурят стажове, стипендии и работно облекло на учениците, обясни Атанасов. След сключването на тези договори в тези първоначално нежелани училища не останаха свободни места, каза зам.-министърът.


Анализ на Световната банка обаче показва, че частните инвестиции в специализираното образование в България са почти нулеви. Причините са недоверието на фирмите и недостатъчната активност на гимназиите, коментира министърът на образованието Даниел Вълчев. Според проучването на банката бизнесът оценява липсата на образовани работници като основна пречка за развитието си. В същото време само около 40% от фирмите у нас отделят пари за квалифицирането на служителите си. В Словения например те са около 90 на сто.
Недостатък на системата е неефективността на изразходваните бюджетни средства, пише в проучването на Световната банка. Издръжката на учениците в специализираните гимназии е по-висока от тази в общообразователните училища, но шансовете за реализация са по-малки. Много абитуриенти от професионалните гимназии завършват, без да вземат квалификация, каза и министърът на образованието.


Слабост на професионалното образование са и остарелите учебни планове. Те са насочени към теорията и наблягат на предаването на информация, а не на развитието на умения, посочват експертите от банката.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Техник
  *****
  Неутрално

  Колкото и да ги защищават, за тези професии пак няма да има наплив. Напливът е за икономисти, юристи и политици. Икономиката и правото лесно се "изкарват", а за политик въобще не ти трябва да си учил.

 2. 2 Профил на тэгт
  *****
  Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK