Прокурори искат от Гагаузов да развали заменка на Гриша Ганчев

Прокурори искат от Гагаузов да развали заменка на Гриша Ганчев

© Красимир ЮскеселиевВърховната административна прокуратура настоява министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов да заведе дело, за да се обяви за нищожна замяната на гори със земи край морето, извършена в полза на ловешката фирма "Лийдър". Дружеството, което е собственост на офшорка от Вирджинските острови, заедно с фирмите "Соутрейдинг" и "Джитрейд" получи 1995 дка край Шабла срещу 2300 дка гори край Ловеч и Лесидрен. Трите компании се свързват с Гриша Ганчев.


Замяната приключи през 2005 г. и оценката, направена по времето на тогавашния министър на земеделието Нихат Кабил, показа, че разликата в цената на земите край морето и горите край Ловеч е 6.5 млн. лв., и фирмите доплатиха. По-късно се оказа, че в новопридобитите от офшорките терени влизат и пясъчни дюни. Тогава екозащитници сезираха прокуратурата. Отговорът на Кабил беше: "Кой ще тръгне да краде дюни, с морския пясък не може да се строи." Бившият министър дори заяви, че държавата е спечелила от замяната, защото получила хубави гори вместо рехавата растителност край морето.


В договора с "Лийдър" за замяната попадат пясъчни дюни, представляващи изключителна държавна собственост, като част от крайбрежната плажна ивица и затова той трябва да бъде обявен за нищожен, пише в официалното становище и указание на прокуратурата, изпратено на Гагаузов. Обвинителите настояват министърът да вземе мерки, но все още нямат отговор от него. Ако Гагаузов спази указанията на прокуратурата, ще започне дело и едва ако и съдиите решат, че договорът е нищожен, замяната ще бъде развалена все едно че не се е случвала, обясниха юристи. Не съм запознат със случая, но ако земите са изключителна държавна собственост, сделката е нищожна, коментира в сряда зам.-министърът на регионалното развитие Калин Рогачев.
По данни на прокурор Пенка Стефанова от отдел "Надзор за законност и защита на обществения интерес и правата на гражданите" проверката по случая още не е приключила. Според нея цялостното становище на обвинителите за замяната ще е готово след две седмици. Стефанова обясни, че прокуратурата не е писала на министерството на земеделието, въпреки че сделката е сключена от него, защото за защитата на имотите изключителна държавна собственост отговаря ведомството на Гагаузов. Законът не дава правно на обвинителите сами да поискат разваляне на договора.


"Лукойл" се насочва към Северното Черноморие


До 20 млн. евро е готова да вложи в Каварна компанията "Лукойл". Това е уверил на среща с местната власт представителят на дружеството Юксел Ахмед. Първият етап от проекта предвижда изграждането на бензиностанция, газстанция, паркинг, магазин и кафене. Комплексът ще е на международния път Варна - Дуранкулак до разклона за Каварна, където "Лукойл" е собственик на 35 дка. Вторият етап предвижда рафинерията да изгради и логистичен център край Каварна.


Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ИСТИНАТА
  *****
  Неутрално

  Ще е много хубаво да чуем коментара и на самия Гриша Ганчев.

 2. 2 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Супер малоумен довод, не можело да се строи с пясък от дюните!!! Ами то и никой не иска да сртои с него, ще строят ВЪРХУ дюните, след като ги поизринат малко...

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 3. 3 Профил на Гагаузов
  *****
  Неутрално

  Няма да стане, парите са взети.

 4. 4 Профил на RI
  *****
  Неутрално

  знаем как стават заменките и ОЛАФ го знае и Транспаренси Интернешънъл също..

  Най-корумпираната държава в ЕС!!!

 5. 5 Профил на ИСТИНАТА
  *****
  Неутрално

  А ОЛАФ знаели как Славчо Христов взе на безценица Златни пясъци и Пампорово

 6. 6 Профил на до RI
  *****
  Неутрално

  Пич напротив не сме най-корумпираната. Ако знаеш на запад каква е корупцията наща е една мишка.

 7. 7 Профил на i
  *****
  Неутрално

  “Лийдър” се отказал да строи на пясъчните дюни в Шабла

  Собственикът на част от пясъчните дюни край Шабла категорично е заявил, че няма да строи, съобщи главният архитект на крайморската община Данче Маджарова. Срещу строителните дейности са и кметството, и населението на Шабла. Въпроса за бъдещето на спорните терени повдигнаха екоорганизации след информация, че там ще се изгражда курортно-ваканционен комплекс. Това стана ясно след като фирмата собственик обяви инвестиционните си намерения тази година. Проблемът е, че по документация терените се водят земеделска земя, вид дървопреработвателна гора, а на практика това са пясъчни дюни и трябва да са държавна собственост. Разминаването е станало още при изготвянето на плановете за земеразделяне и изработването на кадастралната карта. Така пясъчните дюни са дадени от Министерството на земеделието на “Лийдър” ЕООД – Ловеч срещу гори край Лесидрен, област Ловеч.
  С решение на Общински я съвет на Шабла от 4 декември 2006 г . е разреш ено на дружеството собственик “Лийдър” ЕООД изменение на Териториално - устройствения план (ТУП) , т. е. да започне промяна в предназначението на земята .
  Трябва да се задейства процедура за смяна наименованието на земята, за да бъде коректно. Така, ако официално се впишат като пясъчни дюни, няма да подлежат на смяна на предназначението на земята и съответно няма да може да се строи на тези терени, смята гл . архитект Данче Маджарова . Ако земята стане отново държавна, собственикът може да бъде обезщетен.

 8. 8 Профил на i
  *****
  Неутрално

  Да те пиатм как едно лапе като него стана толкова богат. Не ми казвай че е много умен има много по-умни и от него но не са от някой бизнес кръга на някой политик. А и виж само Дора Янкова ще върти бизнес с
  "демократа" Прокопиев.

  Смолян в съдружие с Иво Прокопиев за "Супер Перелик"

  Oбщина Смолян получи 8000 дка държавна гора, която ще апортира в курорта "Супер Перелик". Това стана с парафа на шефа на Държавната агенция по горите Стефан Юруков. Огромният масив е разположен в Смолян, Пампорово и Мугла, а за да го получи, общината дава общо 10 000 дка разпокъсани терени на територията на лесничействата "Смолян", "Широка лъка", "Пампорово" и "Смилян".

  Общината ще апортира взетия от държавата лес в дружеството, което изгражда проекта "Супер Перелик", обяви кметицата Дора Янкова, шеф на Националното сдружение на общините. Той цели да свърже Пампорово и Мечи чал с нов ски център. От община Смолян съобщиха, че с получените сега гори ще придобият 25%+1 акции. Основните акционери са бизнесменът Кирил Асенов и регистрираната в Кипър фирма "БК проджект".

  Асенов е собственик на фирмата "Уинтер спорт", преобразувана по-късно на Спортно-туристически център "Перелик". "БК проджект" се управлява от Людмил Карауланов, а самата фирма е регистрирана на адреса на редакциите на вестниците "Капитал" и "Дневник" - ул. "Иван Вазов" 16 в София. Финансови партньори на "Перелик" са "Булброкърс" и "Алфа Финанс Холдинг", собственост на издателя на двата вестника Иво Прокопиев, и американският фонд "Грамърси файненшъл сървис". Прокопиев взе летище Плвдив миналата година и е един от съдружниците в наскоро стартиралата телевизия

 9. 9 Профил на ОТ НАЙ-УСПЕШНИТЕ
  *****
  Неутрално

  ТАЯ Е ОТ НАЙ-УСПЕШНИТЕ - ПОСТРОИЛ Е КОЛИБКА ЗА КУЧЕНЦА

 10. 10 Профил на LAF
  *****
  Неутрално

  Хубо че поне част от крадените пари са в държавата, а не у някой южноамерикански диктатор.

 11. 11 Профил на READER
  *****
  Неутрално

  ПрокурориТЕ ТРЯБВА ДА искат ПЪЛНА КОНФИСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВОТО И НА Гагаузов И на Гриша Ганчев И МНОГОГОДИШНИ ПРИСЪДИ И ЗА ДВАМАТА. ...

 12. 12 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално
 13. 13 Профил на до READER
  *****
  Неутрално

  Аз искам пълно разследване на далверите на Костов, Олимп, Кирчеви, Джанкови и сие.

 14. 14 Профил на Таварешч Гриша
  *****
  Неутрално

  Тьи струил льи си идна кулибка за пилинцъ, та питъм, пуне иднъ кулибкъ? Ъ? Щот нъ мен кака Нора наиш колку кулибки ми пуструи!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK