Народното събрание одобри съжителството без брак

Уредбата на съжителството без брак предизвика протестите на привържениците на традиционното семейство

© Антон Попов

Уредбата на съжителството без брак предизвика протестите на привържениците на традиционното семействоНародното събрание одобри днес на първо четене внесения от правителството нов Семеен кодекс, съобщи БТА. Най-важните промени в него са уреждането на фактическото съпружеско съжителство между мъж и жена и въвеждането на брачния договор.В новия кодекс се предвижда създаването на национален регистър на осиновяващи и единна информационна система за децата, подлежащи на пълно осиновяване. За да се ускори извеждането на децата от специализираните институции, се предлага да се допуска осиновяване без съгласие на родителя. Условието е детето да е престояло в социален дом повече от шест месеца и през това време родителят да не е поискал прекратяване или промяна на тази мярка.
Отпадат действащите минимален и максимален размер на издръжката на ненавършилите пълнолетие деца.


Кодексът дава на администрацията шестмесечен срок, за да въведе приложението на новите разпоредби.

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на фактическото съпружеско съжителство между мъж и жена и въвеждането на брачния договор...
  *****
  Неутрално

  ...ще вървят ли ръка за ръка? Щото иначе буквално ще се нароят бесни к*пелета...

 2. 2 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Всичката Мара втасала, до брака опряла... А дали разрешиха да живеят мъж и мъж, жена и жена, мъж и две жени, мъж и три жени, мъж с две жени и куче, жена и куче... Щом държавата искада регулира и тези, които очевидно не искат да бъдат регулирани- нека обхване целия спектър съжителства...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 3. 3 Профил на одобрили фактическото съжителство
  *****
  Любопитно

  Това, че Татяна Дончева е направила лоби за да узакони фактическото съжителство на Сергей Дмитриевич с журналистката - иди доди. Ама ако решат после да се развеждат не ми е ясно как ша стане?

 4. 4 Профил на говорител на МС
  *****
  Неутрално

  Не се лъжете от фалшива информация.За да влезе закона в сила трябва да се гласува и на второ четене и после да се публикува и в държавен вестник.Едва тогава може и да влезе в сила.Този парламент е пътник и не се знае какво ще гласуват на второ четене.В момента няма минимален и максимален размер на издръжката в семейния кодекс-нещо гнило има в информатора-нивото е хал-хал хабер.

 5. 5 Профил на Това съпружеско съжителство...
  *****
  Неутрално

  ...най-добре да върви в комплект с граждански договор и регистрация по ЕИК на страните! Или с договор за поръчка! А може и с трудов договор по чл. 68, ал.нам-коя-си от Кодекса на труда - до завършване на определена работа...

 6. 6 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 581 Неутрално

  И все пак- ще има ли граница за броя жени, както ще има за броя пациенти на семейните лекари? Коийто има в повече жени трябва ли да ги презапише на друг? Ако не може да ги обслужва денонощно ще трябва ли да сформират групови... практики?

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 7. 7 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Аз сега като трябва да питам съседите като си вземам домашен любимец трябва ли да ги питам и ако искам да си взема жена? Така де, може да не са съгласни още един човек да живее във входа. То си е опасно- ами ако попадна на някоя шаврантия да разведе половината съседи? Тия неща трябва да се огледат добре отвсякъде докато кражбите в съда хванат давност и ДАНС не се прекръсти на ДЕНС.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 8. 8 Профил на сива икономика и в тази област?
  *****
  Неутрално

  бракът е икономически договор между страните, които го консумират. Щом като има желаещи да не го сключват, то си е за тяхна сметка.

 9. 9 Профил на Alien
  *****
  Неутрално

  По-важното от новия кодекс е, как ще променят статута на извънбрачните деца, както и въпроса с припознаването им. Защото бесни к...лета има в момента - деца, които нямат никаква вина че са се родили извън брак, или че бащите им не ги признават. Те реално нямат право на нищо. А не трябва да е така - който прави деца, след това ще си носи отговорността за тях.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK