Посланикът на САЩ у нас: Трябва да има прозрачност по всички енергийни проекти

САЩ и България искат едно и също нещо - близки отношения с демократична Русия, която спазва правилата. Последното нещо, което искаме, е една изолирана Русия, решени сме да изградим възможно най-продуктивни взаимоотношения. Това заяви американският посланик Нанси Макълдауни в публична лекция<br />

© Красимир Юскеселиев

САЩ и България искат едно и също нещо - близки отношения с демократична Русия, която спазва правилата. Последното нещо, което искаме, е една изолирана Русия, решени сме да изградим възможно най-продуктивни взаимоотношения. Това заяви американският посланик Нанси Макълдауни в публична лекцияНе е тайна, че България зависи само от един доставчик на енергия, това се отнася и за повечето европейски страни. Но какво ще стане, ако това се използва за политически манипулации или ако този източник спре доставките? Това попита посланикът на САЩ у нас Нанси Макълдауни в сряда на публична лекция, организирана от Атлантическия клуб, озаглавена "Нова епоха в българо-американските отношения".


Американският дипломат заяви още, че САЩ се радват на многобройните договорености за газопроводи и нефтопроводи, с които България можела да постигне много висок статус. За да стане това обаче, е необходима изключително голяма прозрачност, декларира Макълдауни. Енергийните решения, които вие взимате, влияят не само на гражданите на България, но и на целия регион, най-добрият начин да се гарантират тези сделки е с прорачност във всички преговори и с всички партньори, повтори тя.


Американският посланик на няколко пъти засегна темата за отношенията с Русия. Подчерта, че в интерес и на Москва е да работи в партньорство с международната общност, а не да изпада в изолация. Вярваме, че трябва да вървим заедно с Русия, уважаваме я като голяма сила, с която трябва да работим, за да решим проблемите, отбеляза още Макълдауни.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK