Регулаторът отмени отчитането на тока на три месеца

Тримесечното отчитане на тока, въведено в Западна България през пролетта, ще бъде премахнато. На закрито заседание в понеделник Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) реши електроразпределителните дружества да се върнат към засичането на електромерите всеки месец, съобщи вчера зам.-председателят на комисията Валентин Кирчев. Досега тримесечно отчитане правеше само чешката компания CEZ, но австрийската ЕVN и германската Е.ON също искаха да го въведат в южната и в североизточната част на страната.


Единственият публично огласен аргумент на комисията за промяната е липсата на доверие. Липсва доверие в обществото към новия начин на отчитане, има негативни реакции в медиите и много жалби на потребителите, обясни Кирчев пред "Дневник".


Преминаването към отчитане всеки месец ще увеличи разходите на разпределителните дружества и цената на тока, коментира шефът на парламентарната енергийна комисия Рамадан Аталай. По данни на дружествата то им струва около 120 млн. лв. годишно, каза той. Аталай е готов да подкрепи ДКЕВР, но ако промяната не се отрази в цената.


От ЧЕЗ отказаха да коментират решението, защото не са запознати с мотивите.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АААААЛИЛУЯ, БРАТЯ!!!
  *****
  Весело

  АААААЛИЛУЯ, БРАТЯ!!!

  Сега и на вампирите топлофикации и топлинни счетоводители да видим сметката, да накитим малкото останали в градовете дръвчета и стълбовете на уличните лампи с политици - и почти ще заживеем в рай на Земята!

 2. 2 Профил на ДИСТАНЦИОННО ОТЧИТАНЕ
  *****
  Гневно

  "Преминаването към отчитане всеки месец ще увеличи разходите на разпределителните дружества и цената на тока, коментира шефът на парламентарната енергийна комисия Рамадан Аталай."

  Другарю Алтай, не балтай, като нищо не отбираш от техника!

  Още по Татово време електромерите бяха способни да ОТЧИТАТ ДИСТАНЦИОННО консумацията.

  Освен това, през последните 15 години поне 3 пъти сменяхме електромерите уж точно да да могат да бъдат ДИСТАНЦИОННО ОТЧИТАНИ, вкл. и за НАША, НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ, СМЕТКА!

  И на последно място, но не и по значение - ДИСТАНЦИОННОТО ОТЧИТАНЕ ще позволи на "бедните" търговски дужества да НАМАЛЯТ СЪЩЕСТВЕНО ТЕКУЩИТЕ СИ РАЗХОДИ за сметка на освобождаване от излишните в тзи случай инкасатори.

 3. 3 Профил на Лео
  *****
  Весело

  Евала, нещо разумно се случва...
  Макар че 120 милиона лева годишно... тоест 10 милиона на месец, тоест при 500 лв заплата - около 20 000 инкасатори... ай сиктир...

 4. 4 Профил на EU-BG
  *****
  Неутрално

  Дневник.бг цензурата е нещо опасно. Къде отидоха същата тема и коментарите от днес?

  Инвесторал съм в коментарите си ток, компютър и време!

  Ще ви издам на другарката

 5. 5 Профил на Граматиков до EU-BG
  *****
  Весело

  Не е цензура, EU-BG, не е!

  Първо, в "ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ИНТЕРНЕТ САЙТOВЕТЕ НА ИКОНОМЕДИА АД" (http://economedia.bg/terms.php ), в раздел II "Общи разпоедби" изрично е записано "При добавяне на мнение/коментар във форумите, Вие се съгласявате да спазвате Правилата за писане на коментари. Икономедиа АД не носи отговорност за изразените от Вас мнения." Т.е., съдържанието на комнтарите е изцяло отговорност на съответния автор. Икономедиа АД не поема отговорност за съдържанието на моментарите и съответно не възниква необходимост за цензурирането му

  Второ, както вероятно си забелязал, коментарите се публикуват практически мигновено след натискане на бутона "Изпращане" и в пълен обем, което доказва липсата на цензура като такава (за разлика, например, от Дир.бг, където мненията трябва да бъдат одобрени от модератор и където ми се е случвало безобидни според мен мои коментари изобщо да не видят бял свят, който модератор на всичкото отгоре компрометира уеб-линковете от коментарите, правейки ги наизползваеми - пълна простотия според личното ми мнение!). Едиснтвеното ограничèние за коментарите тук е да се спазват цитираните вече Правила за писане на коментари (http://www.capital.bg/showblog.php?storyid=450798 ); при това, практиката ми показва, че в този случай преценката за съвместимост е оставена почти изцяло на останалите участници във форума, за което е предвидена и съответната техническа възможност във вид на линка "Обиден или неуместен коментар?" към всеки коментар.

  На последно място, но не и по значение, он-лайн изданието е "лайв", т.е. е обект на промени (редакции, корекции, а при фактически грешки и отстраняване на статии). Е, или поне в идеалния случай би трябвало да е - лично на мен ми се е случвало да чета статии, пълни с правописни и граматически грешки, които не са били коригирани дори и след като съм ги посочвал на редакцията

  Вероятно фактическа грешка е и причината за отстраняването на статията, на която се позоваваш и към която и аз имах публикуван коментар

 6. 6 Профил на Хитър Тодор (Живков)
  *****
  Любопитно

  Ами големи сте хитреци, ама айде. Цената на токът ЩЕ СЕ качи, заради това, а и не виждам на какво толкова се кефите - няма да плащате по-малко. На места в западна Европа даже има 1 сметка годишно, вие мрънкате че е 1 на три - евалата.

 7. 7 Профил на Каквото правителството, такъв и
  *****
  Неутрално

  ДКЕВРа и. Става дума за едни и същи червенотиквениченца. Те явно все още се ръководят от максимата Електрификация + Съветска Власт = Комунизъм.

 8. 8 Профил на vlood
  *****
  Неутрално

  10 милиона на месец за Западна България...?! Ам чи по-добре да не отчитат изконсумираното, пък да им плащаме по 15лв на месец, та сички да са доволни, м?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK