Софийският университет ще строи офиси

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е сключил договор с компанията "Актив пропъртис" за довършването на непостроената сграда на Журналистическия факултет на бул. "Цариградско шосе". Това съобщи ректорът на висшето училище проф. Иван Илчев. Ръководството на университета обаче се е отказало от идеята зданието да се използва за образователни цели. В него ще бъдат направени офиси, които ще се отдават под наем.


До нашата сграда ще е бъдещият бизнес център на "Карфур" и е логично и ние да направим такъв, обясни ректорът по стопанската дейност проф. Иван Петков. Той добави, че наематели в университетската офис сграда може да са компании, които работят по научни проекти с университета. Така ще създадем бизнес инкубатор, който да е част от бъдещия ни технологичен парк, каза Петков.


"Актив пропъртис" ще довърши за своя сметка зданието на университета и ще построи пристойка към него. Висшето училище ще ползва общо 21 хил. кв.м застроена площ. В замяна на разходите по строителството фирмата ще може да построи офис или търговска сграда с 25 хил. кв.м площ на съседен университетски имот. Очаква се строителството да завърши в началото на 2010 г. Искаме да сме готови преди "Карфур", за да може да привлечем клиенти, каза зам.-ректорът.


Влиятелно настоятелство ще помага на висшето училище


За 120-годишнината си Софийският университет си подари влиятелно настоятелство. Членовете му бяха избрани на последния академичен съвет. Настоятелството трябва да помага при управлението на университета, да дава съвети и да работи за привличането на инвестиции. В него влизат и представители на министъра на образованието, и на студентите.


В ръководния орган бяха избрани шефът на "Лукойл - Нефтохим" Валентин Златев, адвокат Даниела Доковска, банкерите Левон Хампарцумян и Светослав Божилов, както и депутатът от БСП Петър Кънев. Като представител на министъра на образованието в съвета на настоятелите влезе председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Иво Прокопиев. Бившият ректор на Софийския университет проф. Боян Биолчев ще е "гласът" на студентския съвет в управителния орган.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на felix
  *****
  Неутрално

  Ех, Иване, Иване, знаеш ли що за човек е настоятеля, дето си го избрал?

  Спонсор на Гоце превърна Правец в частен град

  Първанов назначава хора на Златев за шефове в МВР


  Фамилията Златеви - Васил Златев-баща, дългогодишен кмет на Правец по времето на Тодор Живков, и Валентин Златев-син, генерален директор на "Лукойл България" ЕООД, в продължение на последните десетина години изкупиха голяма част от общинската собственост в Правец. Манипулирайки изборите назначиха свои кметове, кадруват неприкрито в общинските структури, пренебрегвайки интересите на жителите на общината, твърдят източници на в. "Атака", пожелали анонимност.
  Според тях прокуратурата и полицията отказват да разследват сделките на многобройните фирми на фамилията Златеви, защото всички знаят, че същите се ползват с протекцията на политици от самия връх на държавната пирамида - лично от президента Георги Първанов, чийто спонсор е Златев. Тези топли връзки и подкрепа на фамилията от хора от политическия елит, непрекъснато са натрапвани и демонстрирани пред обществеността с цел всяване на страх и демотивиране на гражданите да търсят правата си, да задават въпроси относно вършените беззакония и злоупотреби в града.
  С поредица манипулации и машинации фамилията Златеви заграбва язовир "Правец" чрез концесионен договор с община Правец, която всъщност не е собственик на същия, твърдят запознати. Язовир "Правец" е държавна собственост. Инфраструктурата на язовира и хидромелиоративните му съоръжения са собственост на държавното предприятие "Напоителни системи".
  В предаването "На чисто'", излъчено на 04 май 2008 по Нова ТВ Трифон Трифонов, бивш общински съветник и директор на Професионалната Гимназия по компютърни системи и технологии - Правец, каза, че нивото на язовир Правец е понижено и така е увеличена свободната от водата земя. С подобни трикове, фамилията, заедно с кмета Красимир Живков, определят нови граници на сервитута, при което "освободените" територии се "актуват" наново като общински и се продават на Златеви (виж факсимилето).
  Паралелно с това кметът на Правец утвърждава проект за голф комплекс с голф игрище, хотелска част, индивидуални вили и блокчета, разположени и върху нововъзникналите свободни терени и строителството започва.
  Миналата година състав на ВАС има решение № 6430 от 21.06.2007 г за отмяна на некомпетентно решение на общински съвет Правец, с което язовирът е даден на концесия. Решението на ВАС е категорично и от последна инстанция.
  Какво на практика означава това? Че актовете на общината, респективно на кмета, са нищожни, защото противоречат на закона; че язовир Правец е държавен и че сервитутът и прилежащите земи са държавни. Границите на този сервитут и земите са старите действащи.
  Какво се случва на практика? Понастоящем фамилия Златеви изпълнява частен
  проект за голф игрище върху държавна земя

  Същата фамилия владее незаконно язовир Правец. Унищожени са всички водни деривации. Гребната база, собственост на Технически университет - София - също. Държавната земя е заграбена и от нея Златеви извличат права в частна полза. От язовира се ползва вода за напояване, без да се плаща.
  И не само това. В заградената зона на проекта голф-комплекс има частни имоти, такива, които Златеви все още на са успели да купят. Собствениците на тези имоти не могат да достигнат до тях, нито да ги ползват, защото фамилията е поставила бариери и въоръжена охрана. Същото се отнася и за гребната база на Техническия университет - София, която попада в зоната. Общинските пътища са "превзети" и вече фактически нямат статут на общински. В действителност в Правец районът около язовира криминално е заграбен от Златеви, а държавните институции, имащи правомощия да спрат строителството и възстановят достъпа на гражданите до собствеността им, както и възможността да ползват общински пътища, бездействат.
  В Правец фамилията Златеви, съвместно с общината прилагат една от популярните и модерни схеми за "трансформиране" на държавна и общинска публична собственост в частна, при това за жълти стотинки. Моделът е изпробван и работи безотказно, твърдят източници, запознати със случващото се в града. Как става това на практика? Създават се смесени фирми между фамилията и общината. В тези фирми общината участва с апорт. Така за няколко години почти всички обществени сгради, построени по времето на Тодор Живков в Правец - Спортен комплекс, хотел "Правец Палас", Студентско общежитие, Младежкия дом с площада пред него, общежитие и т.н., са апортирани в Университетски Недвижими Имоти рег. по ФД 58/2002 на СОС, например и други фирми.
  Какво се случва след това? Частното дружество вдига капитала и общинският дял намалява драстично. В момента участието на общината в смесени фирми с фамилията, навсякъде е свалено под 33%. Така за жълти стотинки и чрез прости финансови схеми Златев става "първокласен инвеститор" в града, придобивайки почти цялата общинска собственост, която по пазарни цени днес струва не по-малко от 100 милиона лева.
  Последният подобен пример е с апорта на общината в газовото дружество "Правецгаз 1" АД. Според ревизия на АДФИ, цитирана в доклад ФИ 5 СО- 0011/23.11.2007, оценката на апорта е занижена. Бюджетът харчи 170 000 лева, които по схема се трансформират в 67 000 лв. Прокуратурата пък установява /в прокурорска преписка 43416/2006 на СРП/, че част от вещите лица не са правили, не знаят и не са подписвали подобна оценка!!!
  Според източниците на "Атака" по подобни схеми в момента се подготвя за "продажба" или "приватизация" общинското ВиК. Неотдавна общинският съвет гласува да получи безвъзмездно от Техническия Университет 17 дка земя за спортна зала. Партньорът на общината и в двата случая се знае предварително фамилията Златеви.
  Атмосферата в града е тягостна, цари страх и безверие. Хората се боят да потърсят правата си, дори доброволно се отказват от свои законни граждански права, защото институциите, които следва да ги гарантират - полиция, прокуратура, община работят за фамилията Златеви твърдят хората в града. Държавата отсъства от Правец. Политически и властови чадъри са разтворени за извършените и извършваните беззакония.
  РПУ вместо да охранява обществения ред в града се е превърнало в охранителна фирма на Златев. Шефовете на управлението карат коли - 4 на брой, собственост на Лукойл.
  Специалисти твърдят, че в кортежа на Валентин Златев има "стършел", който заглушава околните мобилни телефони.
  "Обществена" тайна е кадруването, което осъществява Златев - директно и безпардонно. Той назначи собствения си началник на частното ловно стопанство за Директор на Регионалното лесничейство в Ботевград, с което си осигури комфорт в цялостната дейност по лов и дърводобив в района. Висшите професионални постове в МВР, за чието назначаване президента Първанов има решаваща дума са кадри на гр. Правец и гр. Бургас /Лукойл-Нефтохим/. Такива са ексглавният секретар Валентин Петров, шефът на националната полиция полицията Красимир Петров, сегашният главен секретар Павлин Димитров.
  Без становище за влияние на "екосистемата и животните в региона са заградени над 15 000 дка гори от фамилията. Вътре в зоната има и заграбени частни гори. Собствениците не могат да влизат до собствеността си освен с величайше "специално" разрешително от Златев.
  Честите посещения и гостувания на Георги Първанов и други фигури от политическия елит на държавата, объркват представата на хората за закони и законност. Обществеността в Правец непрекъснато е обработвана с информации относно приятелските връзки и топли отношения на фамилията Златеви с политици от самия връх на държавната пирамида - Георги Първанов. Нескончаемите ловни подвизи на двамата са известни в района на Правец и Етрополе.

  Източник: http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=51210&format=html

 2. 2 Профил на бивш студент
  *****
  Неутрално

  Като казвам, че "бивш негър и бивш комунист - няма", приятелите ми се смеят ... Имам добро мнение за ректора на СУ, но как не се намериха достойни люде, завършили университета, та проф. Илчев опря до депутата Кънев, който по образование е инженер-полиграфист и е завършил в Москва. Като прегледах и другите имена - за какво ще ги събират - да вършат работа за доброто на Алма матер или за да "сеят" червени идеи сред младите.
  Но пасаран!

 3. 3 Профил на Хе
  *****
  Неутрално

  То, СУ и без това няма студенти, що да не станат имотни агенти.. Братята основатели се въртят в гробовете си...
  Нека далаверата започне сега!

 4. 4 Профил на изумена
  *****
  Гневно

  Грозно е университетът да сваля гащи пред силните на деня. Изобщо друг коментар няма да напиша.

 5. 5 Профил на rover
  rover
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Университетът отдавна е свалил гащи и се крепи само на една стара слава, доколкото въобще се крепи

 6. 6 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 487 Неутрално
 7. 7 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 487 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK