Отчитането на тока - по желание на абонатите

Електромерите ще могат да се засичат на три месеца, ако абонатите писмено декларират пред електроразпределителното дружество, че са съгласни. Това съобщи Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) след среща с регионалните мениджъри на трите дружества. Във вторник регулаторът отмени тримесечното отчитане с мотива, че не се ползва с обществено доверие.Вчера ДКЕВР трябваше да уточни откога разпределителните компании могат да се върнат към отчитането всеки месец, но не излезе с официално съобщение. Тримесечното отчитане до момента беше въведено само от ЧЕЗ в Западна България. Старият начин на засичане може да бъде върнат от 1 ноември, каза Исмет Саралийски, член на ДКЕВР. От чешката компания не коментираха, защото решението на комисията още не е факт.


Новото отчитане беше въведено през май с мотива, че ЧЕЗ ще намали разходите си с 4 млн. лв. месечно. Компанията вече съкрати около 300 инкасатори. Дружеството трябва да наеме подизпълнител, което ще увеличи разходите и ще рефлектира върху цената на тока. Цените се променят веднъж годишно и сега няма основание за корекция, коментира зам.-председателят на ДКЕВР Валентин Кирчев.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK