Дневен център за хора със зависимости започна работа в Русе

Д-р Теменужка Матева, управител на Областния диспандер за психични заболявания в Русе<br />

© Росица Великова

Д-р Теменужка Матева, управител на Областния диспандер за психични заболявания в РусеДневен център за оказване на комплекс от услуги за алкохолно и наркозависими лица бе открит днес в Русе. Той се намира на територията на областния диспансер за психични заболявания със стационар. За ремонта на помещенията и оборудване на центъра са изразходвани 50 хил. евро. Капацитетът му е 25 човека, като до момента има запитвания от 80 души. Това съобщи управителят на психодиспансера в Русе д-р Теменужка Матева.


Центърът ще бъде отворен от 8 до 17 часа в работни дни. На територията му ще се предоставя комплексна услуга – психологична, медицинска, терапевтична, морална подкрепа, социална защита и рехабилитация, съобщи д-р Матева.


Едно от най-важните неща, които трябва да се знаят за центъра, е ,че хората ще пребивават в него на доброволен принцип. Това съобщи психологът Ваня Динева, ръководител на програмата. Лицата със зависимости, които могат да се запишат за посещения в центъра, трябва да са над 18 години. "Дейностите, които ще се извършват в дневния център, произтичат от особеностите на хората с такива проблеми – те имат поведенчески модел, който е социално неприемлив, имат поредица от дефицити в жизненоважни умения за водене на нормален живот, почти са отхвърлени от обществото и това налага оказването на професионална помощ и подкрепа", каза Динева.
Индивидуален план от грижи ще бъде изработен за всеки, обърнал се към центъра. "Продължителността на пребиваването ще е различна, като целта е в крайна сметка хората да се върнат в общността и да водят нормален живот", заяви още ръководителят на програмата.В момента в региона на Русе има 850 регистрирани наркозависими, което означава, че реалният брой е много по-голям, тъй като това са хората, които доброволно са потърсили помощ или са поискали да се регистрират. В диспансера за психични заболявания в града отбелязват ръст на наркоманите, ползващи амфетамини, които предизвикват тежки психози и се налага болнично лечение.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на мама диди
  *****
  Неутрално

  бих стъпила в огъня за да помогна на сина си да се отърве от наркотиците

 2. 2 Профил на Нина
  *****
  Неутрално

  Разбирам Ви!
  Може би сина Ви също иска да се освободи от наркотиците но не може сам! той има нужда от разбиране и любов!
  потърсете психолог. Не пренебрегвайте и силата на молитвата!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK