Тази нощ България се връща към астрономическото време

 

© Георги Кожухаров

 Тази нощ България ще се върне към астрономическото часово време, съобщи Българският институт по метрология.


Връщането на стрелките на часовника ще стане в 4 часа сутринта в неделя на 26 октомври, когато Националната скала за време ще се измести с един час назад. Корекцията трябва да бъде въведена във всички национални системи за разпространение на часовото време.


България премина към лятно часово време през последната седмица на март. По традиция връщането към действителното т. нар. зимно време става в последната неделя на октомври.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jim Stark
  Jim Stark
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "По традиция връщането към действителното т. нар. зимно време става в последната неделя на октомври." - не може нещо което е въведено преди десетина години да го наричаш традиция.... да, така е Неизвестни Авторе, защото преди години смяната на часа ставаше в последната събота на септември, но го сменихме заради европейците и най-вече заради европейските летища, защото ставаше много объркано - те с "лятно" време, ние със "зимно"...
  http://bg.wikipedia.org/wiki/Лятно_часово_време

  И още по темата - защо трябва да се прави тази смяна, не може ли да си останем с лятното време, толкова е тъпо, като почне да се стъмва още в 5 следобед… а вижте какво е хубаво когато се разхождаш до 9-10 вечерта, а на вън е още светло…ех, мечти, мечти…

  БИВШ ТАРИКАТ... ВЯРНО, ЧЕ ТУЙ НЕ Е ДЪРЖАВА, НО ДОКАТО ИМА БАЛАМИ, ЩЕ ИМА И ТАРИКАТИ...
 2. 2 Профил на Идиотското декретно време си е.....
  *****
  Неутрално

  ....една от най-големите простотии на човечеството - заради бизнес интересите на някои потосмукачи!

 3. 3 Профил на Аlexander
  *****
  Неутрално

  Непоносима бърканица от изгубено (а уж спечелено) време, мрак, сънища и стрес. Умните се чудят как да се доближат до светлината, глупаците - до мрака. И каква е ползата? Уморително е!

 4. 4 Профил на Statistiko
  *****
  Неутрално

  Смяната на времето ,може би е нещо излишно. Но все пак да не забравяме, че така нареченото зимно време е реалното астрониомическо време.
  За мен лично няма грам значение дали часовника ще ми показва 16,30 когато се стъмва или 17.30. Така или иначе слънчевата част на деня ще е една и съща.
  Някой психолози може да ви обяснят колко е вредна тази смяна на времето, но споеред мен има много по-вредни неща - храната, гладът, цигарите, отказването им, колите, липсата на коли... и ... самият живот - тече си той а ние остаряваме

 5. 5 Профил на GB
  *****
  Неутрално

  Смяната на времето е е дна от предните дивотии, на човешката алчност! Както и централното парно (стремящосе да уползотвори нагрятата пара в електроцентралите) без да отчита че като се навържат всички на благината, водата ще трябва допълнително да се подгрява та не се знае къде е ползата от файдата! Или както построиха Асуанският язовир на Нил за да увеличат плодородието, без да се сетят, че ще се стопира в утайките му плодоносната тиня, та след това за да постигнат същите добиви трябва да използват толкова торове, че заводите за тях да глътнат цялата ел. енергия произведена от ВЕЦ-овете на язовира! На практика служи само за предпазване от наводнения! Та така и със смяната на времето! Спестената ел.енергия от осветление не може даже да покрие напълно да компенсира, допълнителната ел. енергия, необходима за преодоляване на другите последствия от смяната на времето! Иначе статията е много полезна, понеже живея в страна, която не си сменя времето и много се обърквам за програмата на телевизията, която гледам по сателит! Така, че благодаря за информацията!

 6. 6 Профил на ianabg
  ianabg
  Рейтинг: Неутрално

  №1, асолютно съгласна съм с теб! От утре тъмнината след работно време /17.00 ч./вече ще "връзва" ръцете ни и насилствено и преждевременно ще бъдем блъснати в мрака на зимната депресия! Мисля, че още бихме могли пълноценно да използваме светлата част на деня и да се радваме на топлината и багрите на есента. Защо отново, още от утре да се превръщаме в роби на мастиления княз?

 7. 7 Профил на Джони
  Джони
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Всичко добре,но кой ще обясни на кучето ми,че ще трябва да го извеждам по друго време?А,и кой ще настрои десетина,а и повече часовника и уреди?

  Внимание към детайла
 8. 8 Профил на Ice
  *****
  Неутрално

  В Куйнсленд - Австралия няма смяна на времето. Не го приемат защото е трудно да се обясни на кравите защо трябва да променят навиците си...
  ...Докато хората като цяло са готови да приемат и де-факто "поглъщат", всяка една простотия на управляващите ги Манипулатори - Добър апетит!

 9. 9 Профил на mmm
  *****
  Неутрално

  Ммм да... и в латинска Америка не си сменят времето

 10. 10 Профил на Референдум
  *****
  Неутрално

  Абе давайте да правим подписки, петиции ... каква е тази работа...3/4 от гражданите на ЕС не са съгласни с тази смяна на времето, ама никой не му дреме...

 11. 11 Профил на Naukata za metroto
  *****
  Неутрално
 12. 12 Профил на Леумас
  *****
  Неутрално

  И слава богу. Това предложение е имало смисъл преди век и половина, когато е въведено и единственият електрически уред е била една единствена крушка. Днес то е архаизъм, който само ни обърква биологическия часовник.

 13. 13 Профил на часовникар
  *****
  Неутрално

  Костов и само Костов е виновен за простотията със смяната на времето!

 14. 14 Профил на дедко
  *****
  Неутрално

  тъэпо,по-тъпо,най-тъпо смяна на времето-кой ли се е нагушил от западналите западняци,та и ние барабар петко с мъжете!

 15. 15 Профил на от Milan
  *****
  Неутрално

  Единствената приятна последица от смяната на часовниците е че утре незнайно откъде ще сме спали с един час повече, а след това... Излизам от вкъщи по тъмно и се връщам по тъмно... и така до март

 16. 16 Профил на не на лятното часово време
  *****
  Неутрално

  Не съм съгласен за се месят в божиите работи

 17. 17 Профил на mitard
  *****
  Весело
 18. 18 Профил на Сънчо
  *****
  Неутрално

  Бутането на стрелките напред-назад си е идея на човек с диагноза. Е, промяна на работното време с час напред-назад, по-върви. Всяка коза (ведомство), разбира се, за свой крак. Някои предпочитат края на раб.им ден да е в по-ранен следобед и затова могат да почват в по-ранна утрин. Но пък ранното ставане е бич за сърцето. Швеция почва сутрин късно точно поради грижа срещу инфаркти.

 19. 19 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Всички коментари са много добри - в смисъл много свежи и забавни. Кой си обяснява на кравите, кой на кучето, кой копнеел за свобода от робството на мастиления княз /да - имаме и поети сред нас/...
  През зимата денят си е не повече от 9-10 часа за около 2 месеца, и дали ще е светло от 07 до 16.30 или от 08 до 17.30 не е от толкова голямо значение. Но ако не се въведе лятното време от май до юли ще става светло още в 4 часа сутринта, а това не е много добро за метаболизма на трудещите се. Пък и на фона на трагедията на китайския народ с едно поясно време в цял Китай, нашите разцъквания час напред-час назад едва ли са чак толкова важен проблем.

 20. 20 Профил на Милтенов
  *****
  Неутрално

  Требе да го сменят, ама не с един, а с половин час назад, както направи Чавес във Венецуела. Защото нестандартни сме

 21. 21 Профил на az
  *****
  Неутрално

  времето тече....а,ние го връщаме...не можем да го върнем...просто се правим на умни...жалко ,че загубих друго!СЕГА ВРЕМЕТО ЗА МЕН НЕ Е ВАЖНО..СЕЛЕНА

 22. 22 Профил на Мекерето.
  *****
  Разстроено

  Незнам кой го измисли това смяна на времето,но сигурно е тъпо мекере и вечно спящ мошеник.

 23. 23 Профил на Е, станах, бе, рано-рано:(
  *****
  Неутрално

  Сега като са го върнали, ДА ОСТАНЕ ЗАВИНАГИ ТАКА, защото е истинското време!! Стига с тия експерименти! Вместо да стана да си сменя часовника, пих кафе! Какво безумие! Ще се събуждам,когато организмът ми подсказва! Ама ха! Нека да излезе някой, който е истински доктор, а не икономист и да каже какво точно се случва с този ужасен човешки експеримент, а икономистите да кажат /особено тези в България/ как след толкова дълго време не успяхме да повишим жизнения си стандарт, въпреки напъните им да ни разиграват биологически! Причините са именно в това - да ни побъркват, а после чакат резултати! Ами има, но са само за фармацевтичните компании, защото все по-болни ще ставаме, но не и по-работоспособни! Идиотщина! Геноцид на световни алчни "величия", само че парите са при тях,а ние сме им роби! Давайте подписки да се защитим, все още сме някакви останки от човеци!

 24. 24 Профил на sve84
  sve84
  Рейтинг: Неутрално

  сменя се заради високосните години,нали...за да не губим ден или нещо такова...някой знае ли,за да ми обясни...

 25. 25 Профил на КУРНИК
  *****
  Неутрално

  Продавам овце 100 бр.И 60 крави дойни,по 30 литра на ден от крава за сега лятото повече...

 26. 26 Профил на Кое е първичното?
  *****
  Весело

  Кокошката или яйцето?

  Официальный представитель Ракетных войск стратегического назначения заявил что личный состав ракетный войск несет боевое дежурство в системе единого времени на всей территории страны. "Зимнее время на центральном командном пункте РВСН переводится автоматически по команде из центра единого времени", - сказал он.

  Как сообщил официальный представитель ВМФ, на зимнее время перейдут в том числе все корабли и подводные лодки, которые сейчас несут службу в Мировом океане. "Корабельное время также будет изменено на час назад", - сказал он.

  Предполагам, че същото би заявил и Началникът на съвета на началник щабовете на САЩ, ако се бяха сетили да го попитат.

  Лично аз смятам, че идеята е дошла от военните.

 27. 27 Профил на ВЪШКА
  *****
  Неутрално

  ПЕРДЕТО Е РАПАН ОТ ТЪРМЪКА В ЮЖНОТО ПОЛУКУКБО КЕТО СЕ РАВНЯВА НА ЧЕХЪЛЧЕ И АМЕБА БЕЗ ЗЪБИ И ТЕНИКИЯ ОТ СИРЕНЕ С ГРАНЯСАЛА МАС...

 28. 28 Профил на до sve84
  *****
  Неутрално

  Смяната на "лятно" със "зимно" часово време няма нищо общо с високосните години. Високосната година се получава т.к. земята не обикаля около слънцето точно за 365 денонощия, а приблизително за 365,25. Понеже няма как календарната година да продължава 365 дни и четвърт, всяка четвърта година е с продължителност 366 дни, т.е. високосна година.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK