Българи ще отпътуват за 17-и път към "континента на бъдещето"

Първата група от 17-ата българска антарктическа експедиция ще отпътува към Ледения континент на 12 ноември, съобщи д-р Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт и ръководител на експедицията.


Първи тръгват шестима души, които трябва да подготвят българската база. На 14 декември ще отпътуват и деветима души от научния екип, които ще започнат изследванията на Антарктида. В средата на януари към Южния полюс ще се отправи и последната група, в която ще е включен биолог, който ще изследва уникалната флора и фауна на най-южния континент. Експедицията ще се завърне през март следващата година.


Българският изследователски екип ще се включи в интернационален научен проект, който ще изследва измененията на климата в следствие на глобалното затопляне. Начинанието е подкрепено от Европейската комисия (ЕК), а сред страните участнички са Испания, Португалия, Германия, Аржентина, Чили и Бразилия.
"Полярните райони са най-чувствителни на нарушаването на екологичния баланс. След като ресурсите на Земята в населената й част бъдат изчерпани, човечеството ще се обърне към Антарктида. Това е континента на бъдещето."


"Когато преди няколко столетия французи, испанци и португалци са обикаляли света и откривали нови земи, представата за пътуване на българите се е свързвала най-много с ходене до Божи гроб и с това да се стане хаджия. Сега България има възможността да участва в изследването и усвояването на природните ресурси на цял един континент наравно с тези велики нации", обясни проф. Пимпирев.


"Бюджетът на българската група, представител на страна с дългогодишни традиции в изследването на Антарктика, е едва 150 хил. евро, докато Португалия, която "откри" Ледения континент преди само 5-6 години, е над един милион евро", добави проф. Пимпирев.


Докато останалите експедиции се придвижват със собствен транспорт, плануван година преди отпътуването, българите се ръководят от това при коя страна колко свободни места ще има, за да вземат със себе си отделните групи.


"През 2008-ма се навършват 20 години от първата българска експедиция на Антарктида. За тези години най-големият ни успех е, че се връщаме в България без жертви. Това се дължи не само на късмет, а и на добра организация и екипировка", отбеляза проф. Пимпирев. Той благодари на фирмата "Диел", която вече шеста година спонсорира експедицията, като изработва специалните екипи за членовете й.


От текстилната компания добавиха, че са се обърнали към представители от всички сфери на българския бизнес, но не са получили почти никаква подкрепа за начинанието на българските антарктици.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK