Нова идея: Контрол върху депутатите, контролиращи спецслужбите

Управляващите обмисляли тези, които ще следят ДАНС и разузнаването, да бъдат подслушвани за теч на информация

Членовете на новите парламентарни органи за контрол на спецслужбите предварително ще трябва да декларират съгласие, че могат да бъдат проверявани непрекъснато със специални разузнавателни средства дали изнасят информация. Това обяви зам.-председателят на групата на НДСВ Яни Янев вчера, докато повече депутатите спореха над два часа за звената за контрол над Държавна агенция "Национална сигурност" и над разузнавателните служби.Янев обяви, че идеята била обсъждана и в предварителните консултации между управляващите и опозицията. В противен случай съхраняването на информацията от службите би било трудно, мотивира се той.
Въпросът за парламентарния контрол над службите беше възобновен след последните скандали около ДАНС, когато стана известно, че Татяна Дончева (БСП) е била подслушвана заради съмнение за изтичане на информация от спецагенцията. След проверките на депутати по този случай в ДАНС стана известно, че спецагенцията е подслушвала депутати и журналисти в информационно дело "Галерия", без обаче да провери за теч на информация собствените си служители.


Вътрешният министър Михаил Миков, а по-рано и предшественикът му на поста Румен Петков също отправяха обвинения към народните представители, че от тях изтича секретна информация. Най-сигурният начин една информация да изтече е да се съобщи във вътрешната комисия, обяви Петков в разгара на скандала в МВР, довел до смяната му като министър.


Вчера управляващите изпаднаха в патова ситуация за създаването на парламентарна комисия върху ДАНС, след като от ДСБ и ОДС потвърдиха, че няма да участват в новия орган. Аргументът на опозицията е, че паритетният принцип на структурата се обезсмисля, след като депутатите ще имат достъп до разработки само след решение на Народното събрание, т.е. на мнозинството.


Иван Сотиров (ОДС) заяви, че групата му няма да участва в този фарс - целта на мнозинството е да има политически контрол над службите и да не бъде допусната комисията да влиза в дадени разработки по политически съображения. Той отбеляза, че е "надвило лобито на президента Георги Първанов, защото управляващите предлагат по-занижен контрол на неговите служби". Атанас Атанасов (ДСБ) пък допусна, че мнозинството разчита да привлече за участие в органите независимите депутати вместо дясната опозиция. Тайният стремеж на опозицията е да има достъп до агентите и информационна база, заяви пък Ангел Найденов (БСП). Дебатите по темата ще продължат днес.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Wow!
  *****
  Любопитно
 2. 2 Профил на Пешо Трътката
  *****
  Неутрално

  Абе защо тия не си таковат м... най-сетне! 90% са за затвора, останалите 10% като излязат от опозиция и те ще са за там. Еба ти търпеливия народ ...

 3. 3 Профил на дедко
  *****
  Неутрално

  най-после се усетиха откъде смърди рибата!

 4. 4 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 536 Весело

  #1: в случая може даже да се каже, quis custodiet ipsos custodes custodum?

  Damnant quod non intellegunt.
 5. 5 Профил на барбекюто за здравесловно хранене.
  *****
  Неутрално

  "Нишо ново под слънцето на ДС (1944-1989 тоди.)".Вместо "народните"(които измениха на предизборните си обещания....да не правят коалиции с определени партии и т.н.) ни избранници и парламентаризма ,и които би трябвало да олицетворяват демократичните ни остои(върховенството на гражданското общество..което се формира,както и познанията ни в тази насока)) и реалният избирателен вод на БГ-народа (от 1989 година ,та и до момента ..и не веднъж пренебрегван)) да съответствуват и заимствуват законодателствата на развитите от ЕС ...те(в т.н.НС) правят точно обратното.Да взема да попитам "произведенията на изкуството" ,за които имаше цяла "галерия " в Дъ Ан Зъ...-Редно ли е да бъдат подслушвани и съобразено ли и е това с законодателствата на развитите от ЕС(особено когато се говори и пише истината ..и в защита на конституционните ни права и свободи)? .Че ,каква файда ,ще има от такива комисии ,които трябва да осъществяват контрол над спец .службите ,ако тяхната целенасоченост е да не се осведомява БГ-обществото за това ,което се върши в тях....?Касаят ли, или застрашават ли основните ни конституционни права и свободи опоменати в БГ -Конституцията ни и други европейски законодателства и конституции в тази насока-Хартатата за правата на човека ,Пражката декларация за комунизма и европейска съвест и т.н.?.А , и защо да речем ,трябва да има публичен дебат в НС ,кои разработки на Дъ Ан Зъ ,да бъдат разглеждани от съответните комисии?....т.е. -"..ние депутаттите от т.н. НС(които изниверихме на предизборните си обещания на избирателите си и пренабрегнахме избирателният ви вод) ,ще освоедомяваме чрез публичен дебат ,кои хора ще подналежат на проверка от Дъ Ан Зъ ...".Или казано по друг начин --покрийте се ,предпазете се ,скатайте се ..ние сме с вас.Нямат достатъчен авторитет т.н. депутати в коалицията -създадена заткулисно и в името на "компромиса",определяи себе си, като мнозинство , за да си мислят ,че ще им се предоверим.Такива са фактите.А и простотиите ,които вършат не остават ненаказани.Няма защо да се чака.Време е за предсрочни парламентарни избори ,време и за ипромяна ,време е за истински и проевропейски промени ..и за да заемем достойно мястото си в ЕС.Никой не вярва на" политици ",които не изпълняват предизборните си и друг вид обещания и които са без всякакъв морал и ценностна система ..каквито са не малка част от тези в БГ.Време е за истински и европейски морал в държавноста и политиката в БГ.Общо национална стачка.Друг начин да съосъществим ,такъв вид по -нататъшни демократични промени няма.Другото е само мазохизъм..образно казано.

 6. 6 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За какъв нов ЕЙДОС става дума - крадат ми идеята,ХА - ХА.
  Излагам идеята която ми откраднаха в оригинал:
  ,,До Всеки Българин стои Полицай, който принуждава този до когото стои да спазва законите на тази държава,До всеки полицай стои Агент на Агенция КОРОНА ,която контролира да не би контролирания от полицая българин да корумпира Полицая който непрекъснато употребявайки Насилие върху Трудещия се Българин гарантира Автоматичния Паричен поток в Щаба на БСП.
  Авторски Коментар на идеята : Всеки Българин е Казан за варене на ракия от който с помощта на Полицая и Агента от Корона БСП цуца или цица както казват тези които ни Експлоатират Финансови и всякакви други ресурси, т.е. каквото си харесат Копоите на Българската Социалистическа Партия Експлоататор на Трудещите се Народни маси.Камбаната удари 3 три пъти с интервал.Някой е починал ? Отговорете си сами кой е починалия г-да Управляващи.

 7. 7 Профил на обикновен
  *****
  Неутрално

  МИЛИЦИОНЕРСКА ДЪРЖАВА
  Няма как да се нарече по друг начин държава,в която милиционерите искат законно да подслушват депутатите които ще ги контролират
  И какви ли са толкоз секретните и тайни важни дела,които не трябва да ги знаят депутатите, та толкова енергия да се хаби напразно в безсмислени прения?

 8. 8 Профил на читател
  *****
  Весело

  Няма нужда да се открива Америка. Открита е била още преди няколко века и за решаване на тези проблеми там има доста и отдавна действащи механизми. А такива има и в другите държави с традиционни либерални демокрации.

 9. 9 Профил на MGUK
  *****
  Неутрално

  "Членовете на новите парламентарни органи за контрол на спецслужбите предварително ще трябва да декларират съгласие, че могат да бъдат проверявани непрекъснато със специални разузнавателни средства дали изнасят информация."
  Проверявани от кого? Един друг със спецслужбите ли ще се прверяват?

 10. 10 Профил на police
  *****
  Неутрално

  Двама служители от „нравствената полиция" в турския курорт Анталия сгащили колегите си по време на полов акт с проститутка.

  Полицаите не знаели, че на мястото имало камери.

  По-рано през нощта, сгафилите служителите на реда арестували проститутката в турската част на града и след това й предложили пари, за да се възползват от услугите й.

  И двамата са уволнени, съобщава СИТА.

  Останалите, които са били с тях на смяна са дадени на прокуратурата.

  В задълженията на полицаите от „моралното" подразделение влиза както предупреждение, така и задържане на хора в момент на извършване на противозаконните действия.

  Охраната на обществения морал е предвидена в членове 5,13 и 58 от конституцията на Турция.

 11. 11 Профил на четящ
  *****
  Неутрално

  В България как никой не разбра че КОНТРОЛИРАМ означава УПРАВЛЯВАМ
  както оная глупост че министъра на правосъдието КОНТРОЛИРА съдебната власт в конституцията и на хората от Брюксел им падна ченето от недоумение

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK