Съдиите обвиниха Станишев в опит за манипулиране на общественото мнение

Съдиите обвиниха Станишев в опит за манипулиране на общественото мнение

© Асен ТоневСъюзът на съдиите в България разкритикува остро изявленията на премиера Сергей Станишев и икономическия министър Петър Димитров, които в края на миналата седмица нарекоха немотивирано решението на Софийския апелативен съд да обяви един от синдиците в "Кремиковци" за нелегитимен.Двамата обявиха, че без втори синдик е невъзможно да бъде взето каквото и да било решение в комбината, включително за изплащане на заплатите на работниците. Ден по-късно металурзите започнаха протести заради неизплатените им възнаграждения. Станишев изрази възмущение от решението на съда, който отстрани Ана Миленкова, сочена от запознати със ситуацията в комбината като човек на правителството.
В декларация, разпространена днес, Съюзът на съдиите изразява недоумение от изявленията на Станишев и Димитров и допълва, че в думите на двамата се съдържат неистини. Не е вярно, че съдебният акт не е мотивиран - определението на съда е изпратено на медиите още на 6 ноември и всеки грамотен човек може да го прочете и да разбере, че само мнозинството на кредиторите, а не съдът има право да решава за броя на синдиците и кои да са те конкретно, посочват от съюза.


В декларацията се отхвърля твърдението на представителите на изпълнителната власт, че решението на Софийския градски съд за избирането на Миленкова не подлежи на обжалване, като се подчертава, че обжалването пред апелативен съд е изрично предвидено в Търговския закон.


Не е вярно, че невъзможността да бъдат изплатени трудовите възнаграждения на работниците се дължи на решението на апелативния съд, заявяват съдиите. Те допълват, че категорично се противопоставят на "опитите да бъде манипулирано общественото мнение и да бъдат убеждавани работниците, че техните неволи се дължат на съда".


Недопустимо е представители на изпълнителната власт, и то министър-председателят на държава-членка на ЕС, да коментират по същество един съдебен акт, и то от гледна точна на икономическа и политическа целесъобразност, се казва в декларацията. Съдиите, въпреки човешкото си съчувствие към работниците, нямат право да решават правни проблеми под влияние на емоции, допълват от организацията.


В документа се посочва, че изявленията на Станишев и Димитров могат да се приемат и като опит за натиск върху съда непосредствено преди предстоящото съдебно заседание по друг спорен въпрос - датата на настъпване на неплатежоспособността на "Кремиковци" АД.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Червенотиквеничковче
  *****
  Весело

  С няколко думи излиза така - премиерът Сергей Станишев и икономическит министър Петър Димитров са недоволни от решението на съда! Ами във всеки затвор е пълно с "невинни", които също са недоволни от решението на съда.

 2. 2 Профил на :
  *****
  Неутрално

  "независимият" български съд е зависим от... парите

 3. 3 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Тъй, тъй, в някои по-западноевропейски държави след подобно изпълнение падат правителства. Какво ли ще стане у нас? Въпросът е реторичен.

 4. 4 Профил на Sin
  *****
  Неутрално

  Топката не е в нашата градина. Аз пък лично недоумявам, защо липсва обяснение, защо един синдиците в "Кремиковци" е обявен за нелегитимен.
  Както и да е, важното е топката да не спира. Заради баламите. ( Като че ли тези съдии не са от БКП или в тази страна вече доматите изцяло се консумират с колците! ).

 5. 5 Профил на Милтенов
  *****
  Неутрално

  Въпросът, правен или не, не е от значение. Важното е да Кремиковци да минава в процедура по несъстоятелност колкото се може по-скоро. Трябва и другите губещи държавни предприятия да го последват.

 6. 6 Профил на kuki
  *****
  Неутрално

  забравяте че фалит на Кремиковци води до фалита и на банки, софийска община, БДЖ, Булгаргаз, че и на частни фирми от строителството. и всичко това при Валутен борд

 7. 7 Профил на балкан
  *****
  Неутрално

  Този т.нар.министър-председател няма понятие от разделение на властите,поради факта,че тактова не съществува в Р.България.И съдиите да не се п равят на толкова учудени защото има достатъчно примери за услуги на т.нар.изпълнителна власт от "независимата съдебна" такава.Също да не забравят какво иска корпорацията,наречена Европейски съюз.Намалете възмущението си господа съдии-човекът е учуден от временното Ви непослушание.Тоэва е!

 8. 8 Профил на Вики педия
  *****
  Неутрално

  След като обвини съда в немотивираност, сега Станишев трябва да обясни защо е нарушен законът при назначаването на синдици. То не е като да изследваш ролята на униформата за бойния дух на съветската армия
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D0%B9_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%B2

 9. 9 Профил на :
  *****
  Неутрално

  съдиите да кажат защо пуснаха варненската съдийска шефка, че и върнаха и парите от подкупите

 10. 10 Профил на Съдбата
  *****
  Неутрално

  Тези който партията клати да мълчат,дупето им ууу....не ще ли?

 11. 11 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Защо въобще си правят труда да коментират изявленията на някакъв си пикльо, дето временно е министър-председател.
  Те са несменяеми съдии.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 12. 12 Профил на ToLoose
  *****
  Неутрално

  До куки #6

  Май забравяш, че Кремиковци в момента е в състояние на фалит.
  И никоя банка, БДЖ и т.н. хе са фалирали още.

 13. 13 Профил на Do Kuki nomer 6
  *****
  Неутрално

  Куки, тези фалити ги поема държавата! Тя трябва да помисли за преквалификацията на хората, а не ние! Масларова вместо да си купува тоалети за десетки хиляди, да си напъне корумпираната главица и да ги уреди с работа! А жащо не казваш дали отровата, която дишат 2 000 000 души е по-добра алтернатива от 4 000 ниско платени хора, за които пак казвам трябва да помисли онази нещастна стафида дето хърка като говори!

 14. 14 Профил на Евфеизмолог
  *****
  Неутрално

  "Съюзът на съдиите изразява недоумение от изявленията на Станишев и Димитров и допълва, че в думите на двамата се съдържат неистини."

  Неистини ... синонимът е лъжа.

  А нямаше ли и някаква клауза в НК за "набедяване" ?

  Айде бе! Наричайте нещата най-после с истинските им имена поне!

 15. 15 Профил на Роси Кирилова към съдиите
  *****
  Неутрално

  Дайте го под съд това недоносче украинско!
  Нека и той да се потъркаля известно време из съдебните зали

 16. 16 Профил на Da ne vi puka
  *****
  Неутрално

  Kuki se zagrijil za BDJ. BDJ go ima zashtoto i ot nego kradat Ministrite! Petyr Maitapchiev iska milioni evra, za da gi nalee v tazi poredna iama! Vsichko gnilo da falira! Posle shte zapochne na chisto!

 17. 17 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Станишев е прав за това, че съда и цялата съдебна власт не стават за НИЩО!
  Очеизвадни са малоумията и безобразията, които стават там.
  Никой не вярва вече на съдебната система, която целенасочено се докара до там.

 18. 18 Профил на kuki
  *****
  Гневно

  дайте да закрием всичко и да остане само Валутният борд и Народното събрание

 19. 19 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  Аз лично на човек като Станишев бих поверил единствено метла и лопата. А в Абсурдистан го направихме министър - председател.

  А П. Димитров е още по зле и от Станишев. Тоя даже и метла би било безотговорно да му се даде, камо ли министерство на икономиката.

  Българите си заслужават всеки грам неволя и мизерия който им се изсипва на главата, че даже и дваж повече заслужават. Толкоз просто племе, едва ли има и в Африка.

 20. 20 Профил на хххх
  *****
  Неутрално

  Не мога да разбера защо след като баща му е българин синът не е Димитров,а Дмитриевич?

 21. 21 Профил на Попов
  *****
  Неутрално

  какво може да се очаква от хора, които са деца и внуци на комунистическите изверги монтирали процесите срещу Никола Петков и Трайчо Костов !!!

  За тях винаги съда е бил институция, обслужваща интересите на партията им !!!

 22. 22 Профил на до kuki
  *****
  Неутрално

  съгласен и предлагам да закрием всичко и да останат само Валутният борд и Народното събрание и да стоим всички пред Народното събрание и да чакаме САЩ да ни пускат пакети с телешки консерви и хляб

 23. 23 Профил на :
  *****
  Неутрално

  Сергей Станишев е роден на 5 май 1966 г. в гр. Херсон, Украйна. Майка му е украинка. Вероятно такъв е законът в Украйна и затова е Дмитриевич или пък просто баща му е искал да включи украинския му произход в името защото няма как да се включат имената на майката.

 24. 24 Профил на Тя
  *****
  Неутрално

  Добре, че Обама стана президент на САЩ та няма основание да питате - "А вие защо биете негрите?"- какво общо има едното с другото. Като не разбирам материята не вземам отношение, другото са клюки и празнодумство

 25. 25 Профил на garobg
  *****
  Неутрално

  Имам удоволствието да четя поччти цялата преса всеки ден.Неистините в изказванията на Станишев саежедневие и по всеки повод. Защо и не по отношение на съда.

 26. 26 Профил на garobg
  *****
  Неутрално

  Имам удоволствието да четя поччти цялата преса всеки ден.Неистините в изказванията на Станишев са ежедневие и по всеки повод. Защо и не по отношение на съда.

 27. 27 Профил на garobg
  *****
  Неутрално

  Имам удоволствието да четя поччти цялата преса всеки ден.Неистините в изказванията на Станишев са ежедневие и по всеки повод. Защо и не по отношение на съда.

 28. 28 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Изказването на Станишев е неуместно, но и писмото на Съюза на юристите е неуместно. Откъде накъде той ще прави изявления от името на тримата апелативни съдии, постановили определението, което е разгневило съда? След като те не са намерили за нужно да удостоят простотиите на оня пикльо министър-председателя с коментар, откъде накъде други ще го правят от тяхно име (на всичкото отгоре не всички съдии членуват в Съюза на съдиите).

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 29. 29 Профил на наблюдател
  *****
  Неутрално

  Съда пак се оказа вода ненапита.Че всички золуми в държавата се дължат на "перфектните" им решения.И те като на Борисов все някой им пречи.Срам за България са българските съдии.С Кремиковци също се оплескаха.Вземат решения без да се съобразяват с други взети решения.Не им пука какво блокират.Това мисля че е ясно на всички и не пищете че министър председателя си е казал мнението. Съвсем правилно е посочил истината и този съюз да не се прави на ощипан .

 30. 30 Профил на Анализатор
  *****
  Неутрално

  Ако бяхме наистина демократична държава, тези двамата правителствени смешници отдавна да са на подсъдимата скамейка.

 31. 31 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До № 29.

  "Вземат решения без да се съобразяват с други взети решения."

  Висшестоящият съд не е дължен да се съобразява с решенията на долустоящия. Той го контролира за законосъобразност и ако ги намери за незаконни, ги отменя.

  "Не им пука какво блокират."

  И правилно. Съдът не трябва да го е грижа кого ще сасегнат актовете му, не му е работа да бъде сълзлив или по какъвто и да е начин заинтересуван от изхода на делото, а само да тълкува и прилага закона еднакво и точно, независимо от последствията.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 32. 32 Профил на ВВВ
  *****
  Разстроено

  И така стъпка по стъпка се руши една държава.

 33. 33 Профил на amfetamin4o
  *****
  Неутрално

  За да има мир Гоце и Сер-гей в Сибир

 34. 34 Профил на райета
  *****
  Неутрално

  Сержей си е разпищолил устата и торбата с уставнопартийните лъжи, щото отвсякъде (съучастнически?) му обещават и помагат да си изтъркаля мандата докрай, и като така, премиерът така наречен е решил да впрегне сички гяволъци, шмекерии и простотии на ползу обръчу и айдуклуку.
  От друга страна пък, нервата на сергей и ортаците му съвсем е прегряла, та въобще и не са в час другарите. Премиерът и с-ие са в междучасие, видимо. В Трето Весело.

 35. 35 Профил на 1.обвинение, 2. ?
  *****
  Неутрално

  Съд обвинява министър-председател в манипулиране на общественото мнение! Иначе казано, премиерът-лидер на управляваща партия ЛЪЖЕ наляво и надясно за масова заблуда с цел лично и тясно партийно облагодетелстване, както и в защита интересите на коалиционното си обкръжение. Е, какво следва след такова сериозно обвинение, подкрепено с факти?

 36. 36 Профил на seher_aynali
  seher_aynali
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Само това липсва6е=украинец,руски гражданин до скоро,до6ъл на власт да раздава акъли и да се прави на голямата работа.,че и сайт си отворил за почитателки.Тоз да не си е въобразил,че има някаква прилика с Ален Делон,с тая дебелотъпа физиономия .Мяса на истински клоун от руския БУДИЛНИК

 37. 37 Профил на чичо
  *****
  Неутрално

  не ни трябва и народно събрание-само вал.борд
  от където ще ни дават социалните , но незнам,
  ще се справят ли без др. Масларова ...?

 38. 38 Профил на Ежко
  Ежко
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  На Станишев му дреме за решението на съда и за съдбата на Кремиковци колкото за ланшния сняг. Просто показва морална ангажираност, за да спечели симпатии. Избори наближават все пак...

 39. 39 Профил на АНДРО
  *****
  Неутрално

  ЩОМ МИНИСТЕР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ СЕ ВЪЗМУЩАВА ОТ РЕШЕНИЕТО НА СЪДА,ЗНАЧИ ИМА ОСНОВАНИЕ.ДРУГ Е ВЪПРОСА ЧЕ НАШИЯ СЪД С РАЗНИ ТОЧКИ И ПАРАГРАФИ, ВИНАГИ ШИКАЛКОВИ И С ВСИЧКИ СИЛИ СЕ СТАРАЕ ДА НАВРЕДИ С СВОЙТЕ РЕШЕНИЯ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО.

 40. 40 Профил на ss
  *****
  Неутрално

  До №39: За сетен път червени изверги доказвате , че сте цървули.Пише се "със своите....".Никога няма да се научите.Жалко, че сътворихте по свой образ и подобие 1000000 олигофрени, които явно винаги ще крещят:"може да умираме от глад и студ, но Луканов да е тук".Бог да пази България, но с такава измет като теб-до кога ли?

 41. 41 Профил на пича стана пичлеме
  *****
  Весело

  хиляди обикновени работници с месеци не са получавали изработеното си трудово възнаграждение като си купуват хляб на вересия, за да си нахранят семействата и вече цяла седмица висят пред министерския съвет, за да потърсят законно решение на проблема си, но Пича няма време да се срещне с тях и да им помогне да нахранят децата си със честен труд, а вместо това като последното Пичлеме ще се подпичкосва с млади фенки по интернет. Ашколсун, както би рекъл Доган ефенди. Машалла, както би допълнило и Величеството. Да живеят свободните медии.

 42. 42 Профил на скромно мнение
  *****
  Неутрално

  Станишев е кукленце на конци в ръчицата на Първанов...

 43. 43 Профил на скромно мнение
  *****
  Неутрално

  Станишев е кукленце на конци в ръчицата на Първанов...

 44. 44 Профил на учител
  *****
  Неутрално

  До № 39
  Имате 8 /осем/ правописни грешки.

 45. 45 Профил на ss
  *****
  Неутрално

  Точно така №44.Аз му показах най-фрапиращата.

 46. 46 Профил на Фарго
  *****
  Неутрално

  Много коментари по този конкретен казус просто защото няколко хиляди души са няколко месеца без заплати.Станишев не е прав защото в ръцете си държи много лостове на властта за да се оправдава ,че някой му пречи да реши проблема с "Кремиковци".Ако със същото настървение се отнасяше критично към неефективната работа на съдебната система и спрямо неразкритите тежки престъпления без нито една осъдителна присъда ,щях да повярвам в неговата загриженост.Но ,не би!Пита ли се Станишев,как се чувстват стотиците хиляди българи ,засегнати по един или друг начин от престъпността и не получили справедливо възмездие?И защо работата на съдебната система не е приоритет на правителството ,след като е най-болезнената тема на обществото ни,която засяга всеки един от нас?А №31 или не живее в България,или ,ако живее,си е сложил тъмните очила и не вижда разликата от "трябва" и "не трябва",до плачевните резултати на т.н. съдебна система в България.Разликата е в морала и целесъобразността ,в съобразяването с вече взети решения,в загрижеността на много съдии да не засегнат нечии интереси защото БЪЛГАРСКАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА Е ЗАВИСИМА ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА И ИКОНОМИЧЕСКА КОНЮНКТУРА В БЪЛГАРИЯ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK