Над 22 млн. лв. са отделени за лечение на редките болести

Лабораторните изследвания могат да покажат има ли опасност от развитие на някоя от редките болести

© Анелия Николова

Лабораторните изследвания могат да покажат има ли опасност от развитие на някоя от редките болестиПравителството прие Националната програма за редки болести 2009-2013 г., предложена от министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев. За реализирането й са определени 22 млн. лв. от държавния бюджет. Предвижда се да се потърсят и възможности за допълнително външно финансиране, съобщиха от здравното ведомство.


Програмата цели да се осигурят навременна профилактика, диагностика и лечение на пациентите с редки болести у нас. Към този момент в Европейския съюз само Франция има такъв документ. В процес на одобрение са национални програми за редки болести и в Испания, Португалия и Румъния. От януари 2009 г. България има шанса да стане единствената държава-членка на Европейския съюз с официално приета и действаща Национална програма за редките болести, похвалиха се от ведомството на Желев.


Документът предвижда да се правят генетични и епидемиологични изследвания, да се въведе регистър на заболяванията и да се обособи национална мрежа от 6 информационно-референтни кабинети по редки болести.


За рядко се приема заболяване, което засяга не повече от 5 на 10 хил. души население. По тази статистика пациентите с такива страдания у нас би трябвало да са около 400 хил. Става въпрос за заболявания като мукополизахаридоза, таласемия (тежка анемия), Синдром на Прадер-Уили и други.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK