И в Русе назря проблемът със завод за преработка на отпадъци

Общинският съветник Евгени Велковски настоява да се извърши проучване на възможностите за изграждане на съоръжения за сепариране и обработка на отпадъците в Русе. Той обосновава предложението си със сравнение между реалния обем смет, която се изхвърля в регионалното депо, и заложения му капацитет.


Депото е въведено в експлоатация и има комплексно разрешително, което предвижда определени параметри, а те се надвишават в пъти с оглед променената икономическа ситуация в града, твърди Велковски. Максималният капацитет на сметището според документацията е 136,59 тона за денонощие, а реалното количество в момента достига 728,03 тона за същия период. За неопасния отпадък - битов и промишлен, цифрите са съответно 88 т по разрешително и 178 тона реално, а за инертните отпадъци - 48 тона срещу 549 тона.


Данните от реално изхвърляните отпадъци са постигнати без все още депото да се ползва от петте общини, за които е предназначено по принцип, казва общинският съветник.
На практика предвиденият период за експлоатация от 22 години може да бъде съкратен чувствително и да изправи русенци пред необходимостта за изграждане на ново подобно съоръжение, твърди още Велковски. Сключването на договор за разделно събиране на отпадъците с "Екобулпак" АД е факт, но дейността на организацията в най-добрия случай само частично подобрява положението, защото около половината от събираните от нея отпадъци от опаковки отново се депонират на сметището.


Велковски вижда решаване на проблема в две посоки – увеличаване на таксите за депониране на отпадъците в Русе и изработване на цялостна концепция за дейностите по управлението им, включително изграждане на необходимите съоръжения за сепариране и обработка, гарантиращи трайно намаляване на количествата в сметището.


В момента таксите са най-ниските в страната и в тях не е включена цена за закриване на клетките и рекултивация, твърди общинският съветник. За тон неопасен отпадък таксата за депониране е 8,28 лв при 13 лв в Силистра, 30 лв в Созопол, 22 лв в Севлиево. За строителните отпадъци тази сума е 0,80 лв за тон.


Принципът, върху който са изградени комунално-битовите системи на европейските общини, предвижда пълната преработка на отпадъците и депониране в краен случай на висока цена. Община Русе трябва да направи своите стъпки в тази посока и да проучи възможностите за изграждане на завод за преработка на отпадъци, смята Евгени Велковски Той е на мнение, че източниците за финансиране на подобен проект са крайно ограничени, тъй като предвидените средства от Европейския съюз за екология ще бъдат вложени изключително за изграждане на регионалните депа в страната. Остават вариантите за собствено финансиране и публично-частно партньорство, допълва съветникът.

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mh
  *****
  Неутрално

  Всички големи градове, ще се изправят пред този проблем.

  На първо време най-лесно ми се вижда:
  - да се оптимизира мрежата за резделно сметосъбиране в 10-те най-големи града и курортите
  - да се задължат ЮЛ да събират отпадъците си разделно (не е проблем, шефа да накара служителите си да хвърлят нещата в 3-4 коша подредени един до друг, усилието е съвсем малко).

  След това може да се мисли и за заводи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK