Общините са отменили 130 незаконни регулации след прокурорска ревизия

Общините са отменили 130 незаконни регулации след прокурорска ревизия

© Надежда ЧипеваОбщините са отменили 130 наредби, в които е имало незаконни ограничения за бизнеса, след намесата на прокуратурата. За въвеждането на ограничения, които противоречат на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, съобщи министърът на администрацията Николай Василев.


Най-масовият случай е изискването търговски обект да се отваря само след получаването на разрешително от местната власт. В някои общини то се нарича регистрация или уведомление, но навсякъде е регламентирано в наредби на общините. В различните общини за регистрация на търговски обект се плащат от 1.50 лв. до 250 лв., а чиновниците се произнасят по искането в срок от 1 ден до месец, като преди това изискват голям брой документи. Освен това общините глобяват "нарушителите", които работят без разрешително, като санкцията в някои градове достига 5 хил. лв.


Николай Василев беше открил 95 незаконни ограничения за бизнеса по места, но при проверката на прокуратурата са изкочили още десетки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK