МВР: Утвърдени експерти помагат на собствениците на нелегални антики

Комисията по култура предлага за всички престъпления с археологически ценности да се предвижда затвор

Корупция в научните среди пречи на ефективното осъждане на престъпленията с антики. Утвърдени специалисти и експерти в областта на археологията, които са държавни служители, оценяват и реставрират незаконно придобити културни ценности. Това са част от констатациите на МВР и Върховната касационна прокуратура (ВКП), предоставени на комисията по култура, с които "Дневник" разполага.


Днес представители на министерството и прокуратурата ще представят пред депутатите по-подробни становища във връзка с подготвяните от комисията промени в Наказателния кодекс за престъпления с антики.


Прокуратурата посочва, че през последните 10 години вътрешният незаконен пазар на антики е съизмерим с този на наркотиците и е между 50 и 100 млн. лв. годишно. Средствата се влагат предимно в недвижимите имоти и строителството. Корупция в художествените среди пък създавала трудности при изготвянето на специализираните експертизи. Като пример от ВКП посочват случая, при който директорът на музея във Видин Фионара Филипова и бившия зам.-директор на археологическия музей Дочка Аладжова са оценили незаконно изнасяни предмети за около 2 хил. лв. при реална стойност над 1.4 млн. лв.
МВР констатира, че престъпленията, свързани с незаконно придобиване и трафик на антики, са добре организирани, а чрез нелегалния пазар се захранват чуждестранни аукционни къщи и частни колекции в България. Има дори и виртуални интернет магазини, отбелязват от министерството.


За да се ограничи незаконната търговия с антики, експертна група към комисията по култура предлага всички престъпления, свързани с археологията, да се инкриминират в Наказателния кодекс (НК). Така ще отпадне възможността за налагане на административни наказания. Предлага се още предметите на престъплението да се отнемат в полза на държавата.


Промените в НК предвиждат затвор до пет години за иманярство. Затвор до шест години и глоба до 20 хил. лв. заплашва тези, които извършват незаконни изкопни работи на територията на археологически обект. Ако при престъплението е ползвана техника, глобата може да достигне 50 хил. лв. Затвор заплашва и тези, които наредят или допуснат незаконните действия. До 3 години ще е затворът за лице, което не съобщи в 7-дневен срок за намерена от него културна ценност. Който държи нерегистрирана антика ще бъде затварян до четири години. Ако предметът е национално богатство - до 6 години, като съдът може да наложи конфискация на половината от имуществото на виновния. Тези, които продават и купуват нерегистрирани културни ценности, ще бъдат наказвани със затвор до 6 години и глоба до 20 хил. лв. Досега се наказваха само продавачите на антики. До десет години и до 50 хил. лв. ще е наказанието за същото престъпление, ако е с цел износ.


"Две трети от работата ни по иманярските дела отива на вятъра, ако Законът за амнистията бъде приет в сегашния му вид", предупреди вчера прокурорът от ВКП Николай Соларов, който е изготвил доклада до комисията. Той също се обяви за по-сериозни санкции за иманярите, защото наказанията за този вид престъпления са най-леки в България от целия ЕС. По неофициална информация прокуратурата дори се е натъквала на цели полицейски управления, които пазят иманярите.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БЪЛГАРИН
  *****
  Неутрално

  ВСИЧКО ПОД И НАД ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Е ОБЩО НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО, КОЕТО НЕ БИВА ДА СТАВА И НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ! ТОВА Е БОГАТСТВО СЪХРАНЕНО ВЪВ ВРЕМЕТО ПРЕДИ НАС! НЕОБХОДИМО Е ДЪРЖАВАТА (ПАРЛАМЕНТ, ПРАВИТЕЛСТВО,МВР, ПРОКУРАТУРА И СЪД) ДА НЕ СЕ ПРАВИ(ЯТ) НА НАИВНА(И) ДЕВСТВЕНИЦА(И)! ДОСТЪПНОСТ НА ТОВА БОГАТСТВО (АРХЕОЛОГИЧЕСКИ НАХОДКИ) САМО В ДЪРЖАВНИТЕ МУЗЕИ, СЛЕД СЪОТВЕТНОТО ИМ ИЗСЛЕДВАНЕ, КОНСЕРВИРАНЕ И ЕКСПОНИРАНЕ ОТ СПЕЦИАЛИСТИ! ТО ПРИНАДЛЕЖИ НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ И КУЛТУРА, А ТЯ Е ЧАСТ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА И СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ!

 2. 2 Профил на StanDim
  *****
  Неутрално

  Преди 3 години, след като прочетох едни пътеписи на Феликс Кайнц, който описваше през 1872 прекрасни руини при Арчар (Рациария) решихме да си направим екскурзия до там. В селото попитахме един старец къде са руините и след като ни упъти накрая каза: И нищо няма да видите там. Всичко обраха...Идваха с булдозери, заплашваха ни, писахме до МВР Видин, до Софията и ...нищо. Всичко ограбиха. Махна с ръка към земята и се разрплака. С буцата в гърлата ни отидохме и видяхме само ями и купчини с пръст, между които 2 циганета със самоделен металотърсач чоплеха между бубуните...
  А факта си е факт: Гнусна класа, защитава и пази друга гнусна класа. Първата ни се внушава че я създадохме ние, а всъшност си фалшифицираше избори. Тя от своя страни си зъздаде втората...за да се пазят и хранят взаимно.

 3. 3 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Но. 2 - бах тия хайтек цигани, дето могат сами да си направят металотърсач!

  gradinko.bg
 4. 4 Профил на StanDim
  *****
  Неутрално

  Градинко,
  на тях само им се плаща...

 5. 5 Профил на дано го гласуват
  *****
  Неутрално

  най-после нещо необходимо да преприемат

 6. 6 Профил на Alexander Tankov
  Alexander Tankov
  Рейтинг: 213 Разстроено

  До коментар [#2] от "StanDim":

  А преди още толкова, бе заровено кучето.
  За иманярщината се спекулираше от дядо оно време.
  Но г-н Китов си отиде... Мир над прахта му.

  Мафията си е мафия, държавата е в колапс! - това продава.

  Важното е, че МВР е отреагирало,.. дори навреме бих добавил.
  Добре сте оценили щетите инак, има кой да Ви съди!
  Мерзавци!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK