Шефове на "Софийски имоти" и оценители отиват на съд

Били са продавани терени на десетократно по-ниски цени

Прокуратурата предаде на съд за безстопанственост в особено големи размери девет души от бивши ръководства на общинското дружество "Софийски имоти". Сред тях са директорите Тошко Добрев и Петър Савов, както и Станимир Зашев, който беше шеф на общинската комисия за всички фирми и приватизацията им.
Останалите подсъдими са членовете на борда на "Софийски имоти" Симеон Симеонов, Милен Минчев, Стоян Янев, Любомир Иванов, Ина Станчева и Емилия Бакърджиева. На съд отиват и петима оценители на имоти - Милена Владимирова, Николай Даулов, Маргаритка Григорова, Светослав Симеонов и Детелина Мильова.


Става дума за 15 продажби на терени на "Софийски имоти" на крайно занижени цени през 2003 г. и 2004 г., като повечето са след влизането в сила на мораториума за сделки с общинска собственост. За всички тях предварителните договори са подписани от Тошко Добрев, а окончателно сделките са сключвани от Петър Савов. С тях общината е ощетена с над 2 млн. лв., твърди прокуратурата. Сред сделките са продажба на 510 кв. м в кв. "Овча купел" за 18 950 лв., като в действителност струват 33 хил. лв. Драстичен е примерът с имот от 1700 кв. м в кв. "Лозенец", който вместо за 1.4 млн. лв. е продаден за 626 хил. лв. Близо 10 пъти по-евтино е даден и подземен склад на бул. "България". Вместо да получи поне 200 хил. лв. от имот от 700 кв. м и два апартамента след сделка на "Софийски имоти", общината е взела едва 88 хил. лв.
Според прокуратурата това е една нищожна част от злоупотребите в "Софийски имоти". Обвинителите продължават разследването на източването на дружеството по още седем други схеми, една от които е чрез отдаване под наем на атрактивни имоти в центъра на София на изключително ниски цени. В много от случаите цената е била 1 евро на кв.м. Другата схема е чрез апортни вноски в смесени дружества, в които според предварителните данни на прокуратурата партньори на общинската фирма са предимно компании, свързани с бившите ВИС и СИК. Там освен за длъжностни престъпления разследването е и за пране на пари.


Наскоро кметът Бойко Борисов каза, че когато свършат проверките в "Софийски имоти", ще изскочат поне 200 измами с терени.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK