Под 0.1% са усвоени от оперативните програми

Заплашени са и 240 млн. евро за влизането в Шенген

Под 0.1% е усвоила България от структурните и Кохезионния фонд на ЕС за две години. Такива данни съобщи вицепремиерът Меглена Плугчиева пред парламентарната комисия по европейските въпроси. До момента са изплатени едва 17 млн. лв. по всички оперативни програми. Страната трябва да усвои около 12 млрд. евро до 2014 г.


Най-големият проблем за успешното изпълнение на програмите е Централният одитен орган във финансовото министерство, каза Плугчиева. Тя допълни, че Брюксел отчита като недостатък на българските одитори, че са млади, без опит и международен сертификат.


19 служители на фонд "Земеделие" са си взели отпуск, за да работят за одита на "Делойт" върху проекти по САПАРД, потвърди Плугчиева. Според и.д шефа на фонда Константин Паликарски това не било конфликт на интереси, защото служителите нямали нищо общо с програмата. Плугчиева уточни че ще коментира случая с Еврокомисията. Пак ли ще чакаме от Брюксел да ни кажат, че има явен конфликт на интереси, възмути се депутатът Мария Капон.
"По програма ФАР са загубени 220 млн. евро. Бюджетът ще поеме проекти за 75 млн. евро на двете агенции с отнета акредитация", каза вицепремиерът. Да не се прави трагедия от това и да не плашим българските граждани, призова тя.


Българските социалисти в Европарламента разпространиха съобщение, според което еврокомисарят по разширяването Оли Рен бил казал, че в края на следващата година, ако страната предприеме коригиращи мерки, ще бъдат възстановени акредитациите по ФАР. От екипа на Плугчиева обясниха, че става въпрос само за 30 млн. евро по един от преходните инструменти на ЕС. На 2 декември националният координатор по еврофондовете Димитър Ивановски е получил писмо от шефа на дирекция "Разширяване" в Еврокомисията Майкъл Лий, в което се посочва, че проверките са показали слабости след акредитацията на двете агенции по ФАР в периода юли 2007 г. - юли 2008 г.


България да потърси правата си в съда на Европейските общности в Люксембург, поиска Нихат Кабил от ДПС. Зам.-министърът по регионалното развитие Димчо Михалевски обвини делегацията на Европейската комисия у нас за забавянето на договарянето на проектите по ФАР.


Вчера министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова каза в Брюксел, че отнемането на акредитациите по ФАР може да заплаши и 240 млн. евро за влизане в шенгенското пространство.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ronald McDonald
  Ronald McDonald
  Рейтинг: 217 Неутрално
 2. 2 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 688 Весело

  Ама тия са гениални, направо!

  Гениално некадърни да се справят с каквото и да било.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 3. 3 Профил на axa
  *****
  Неутрално

  Ми да, като има бунаци-данъкоплатци като мен, що да правят хората трагедии?! Те наште пари не са европейски, който трябва ще ги "усвои" на бърза ръка.

 4. 4 Профил на litvi
  *****
  Неутрално

  Съжалявам, че се повтарям - баси глупаците!

 5. 5 Профил на Питанка, чуденка
  Питанка, чуденка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  90 % вина носи правителството, останалите 10% са на тези, който трябва да кандидатсват с проекти. Много хора не знаят как да го направят, другите си нямат идея с какви проекти да участват. А невежите администрати няма как да им помогнат. Малцина са хората в министерството и разните агенции, които могат да дадът компетентен съвет.

 6. 6 Профил на eвропеец
  *****
  Неутрално

  ..."България да потърси правата си в съда на Европейските общности в Люксембург, поиска Нихат Кабил от ДПС. Зам.-министърът по регионалното развитие Димчо Михалевски обвини делегацията на Европейската комисия у нас за забавянето на договарянето на проектите по ФАР...." Единствено правилната постановка.Срещу самозабравилата си евробюрокрация с техните камъни по техните глави!

 7. 7 Профил на Производител
  *****
  Неутрално

  Няма да им пиша повече проекти. Имам 3 опита. Какви са ми впечатленията. Първо са толкова скрити щото са си обучили "консултанти", които трябва да ни издоят. Що тия консултанти не им плащат те и то при условие, че проекта е изпълнен. Второ, ако си се справил с бумагите, ще влезеш във процедура, която трае над 1 година. Абе кво толкова правите. В проектите има бюджет, разбит по пера и по конкретни цени за всяка дейност. След 1 година какви ще са тези цени. Трето, ако недай си боже имаш много добра идея - през това време някой вече ще ти я е откраднал и получил финансиране, а ти чакай на опашката. Ако за осъществяване на даден проект е необходимо строителство, защо то да не е част от проекта. Тогава няма да има измами с машини втора употреба, а спестените пари да се ползват за строителство.

 8. 8 Профил на патиланец
  *****
  Неутрално

  Питанка, чуденка кой опитен с европейско финансиране директно от Брюксел е луд да си губи времето, като кандидатства с проекти в София?
  Ти имаш ли идея, колко трябваше да се плаща на ръка за да ти бъде одобрен проект по ФАР?
  А с парите останали след процент корупция и господ да слезе, не може да реализира проекта.
  А и да си късметлия да имаш единствения реален проект, ако направят насрещна проверка първо при теб идват.

 9. 9 Профил на аз
  *****
  Неутрално

  Ако не си платиш не можеш да спечелиш проект по Фар това е обществена тайна Но че администрацията ни е некадърна това е факт за съжаление Никой няма желание да я образова защото ще започне много да разбира

 10. 10 Профил на kirov
  *****
  Гневно

  За да участваш в/с проект трябва да подготвиш 2 кашона документи,които за да отговарят на всичките условия,трябва да се подготвят от специалисти,на които се плащат сериозни суми.Кой и от къде ще ги намерии ще зачака ,без никаква сигурност,че ще спечели!
  Явно,само богат субект може да кандидатства.А другите - кучета ги яли!

 11. 11 Профил на пепо
  *****
  Неутрално

  Крайно време е да се изхвърли от министератвата некадърната софийска паплач,по-известна като"административен капацитет",който пък не бил на висота или просто не ставал за нищо.Не казвам ,че това са софиянци-казвам,че това са хора живеещи в София.За старите сифиянци-моите комплименти-аз съм варненец.

 12. 12 Профил на Дядо Йоцо
  *****
  Неутрално

  Това ме подсеща за една песен на David Byrne - Lazy. Ми то какво може да се каже ... как да вървят някви си "оперативни програми" (което го свързвам с "оперативна дейност"-полицейски му израз, който от своя страна го свързвам с нещо мноооо бавно) при наличието на НЕКАДЪРНИ, НЕКОМПЕТЕНТНИ, "ПАРАШУТИСТИ", ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ. Да не обиждам всички държ. служители ... има много кадърни, но какво да се прави един кадърен човек като върши работата на 10, които си клатят ... краката ... не стаа. И КО стаа кадърни го лапва някой си частник и тия дет си клатят краката намират друг кадърен дет да опъва каиша и да го хокат ... докато се осъзнае и мине към някой частник ... а Ония си клатят краката и си взимат "мизерната" заплата ... и кръгъ се затваря. Ма кво да се праи! Абсурдистан ли беше, Булгаристан ли беше ... абе с визи беше по трудно.

 13. 13 Профил на B52
  *****
  Неутрално

  Да не се прави трагедия от това и да не плашим българските граждани...???

  За6тото сме социалисти!!!

 14. 14 Профил на До Производител №7
  *****
  Неутрално

  Много, ама много си прав в разсъжденията си, убеден съм че нямаш строително образование, но сам си стигнал до някои изводи, които Гагаузов не може да проумее. Точно това, което казваш ти, искат от нас от ЕК. Първо, проектите да се правят както трябва, второ- в тях да се включва всичко- и машините, които не са нищо друго освен част "Технологична" на проектите. След това - да се създаде нормативна база за събиране на оферти (търг) и последващо договаряне, така че да е не само в твой интерес, но и в ентерес на данъкоплатеца. И накрая- ефективен контрол по време на реализацията. С тези така наречени у нас "надзорници" тази работа няма да стане. Нека Гагаузов да отиде в която и да е европейска страна и да разбере какво значи "надзорник", не лицензирани тъпанари, служещи за разнасяне на корупционни плащания, а ефективен контрол върхеу качеството и цената която ти плащаш на строителя, уважаеми Производителю. Така и за теб целият процес е по-евтин и безпроблемен, хем не се крадат европейските (а защо не и българските бюджетни) пари.

 15. 15 Профил на Ха!
  *****
  Неутрално

  Да не се прави трагедия от това и да не плашим българските граждани...

  От 35 проекта по ФАР само ЕДИН бил читав!

  Че то си е за плашене!

 16. 16 Профил на abv
  *****
  Неутрално

  ...в края на следващата година, ако страната предприеме коригиращи мерки, ще бъдат възстановени акредитациите по ФАР.
  ---------------------------------------
  Завалийте наши социалисти, с какво се хвалят. В края на другата година, ако вземем мерки. Смешници!

 17. 17 Профил на Александър Василев
  *****
  Гневно

  Под 0.1% са усвоени от оперативните програми?
  Твърдо съм убеден че отговорните за това държавни ръководители трябва публично да бъдат реазстреляни!

 18. 18 Профил на Хай Компютерс
  *****
  Разстроено

  Кофти е че толкова малко са усвоени, сега е криза и всяко евро е важно за възтановяването на нормалните нива на икономиката в световен план, а ние изпуснехма стотици милиони и което е по-лошо май и другите не са ни сигурни вече (че ше бъдат усвоени по преназначение). От цялата работа губи дуржавата ни, и в частност данъкоплатеца.

 19. 19 Профил на БЪЛГАРИН
  *****
  Неутрално

  ПОСЛЕДНИЯТ БЪЛГАРИН КАТО НАПУСКА БЪЛГАРИЯ ДА НЕ ЗАБРАВИ ДА ВЗЕМЕ ЗНАМЕТО!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK