С процедурни хватки Любен Дилов бави закона за културното наследство

С процедурни хватки депутатите Любен Дилов (ОДС) и Бойко Ватев (БНС) се опитаха да отложат парламентарния дебат по второто четене на законопроекта за културното наследство.


Дилов поиска обсъждането да се предава пряко по БНТ и БНР, за да се види, че при разискванията на толкова важен закон в залата присъстват едва десетина депутати. Допълни, че в доклада, представен за второ гласуване в пленарната зала, не са отразени негови предложения, минали през ресорната комисия. Идеята за излъчване на дискусията беше отхвърлена с 2 гласа "за", 11 "против" и 30 "въздържал се", въпреки че според регистрирания кворум трябваше да има 92 народни представители.


Преди това Дилов поиска отлагане на дискусията, но председателстващият заседанието Камелия Касабова (НДСВ) отказа с мотива, че парламентът вече е отхвърлил подобно предложение при гласуването на седмичната си програма в сряда. "Следващия път, когато се опитате по такъв начин да интервенирате в представянето на законопроекта и да пречите на работата на комисията и в залата, ще ви помоля от трибуната да обявите интересите си - финансови или други, по този закон", заяви Касабова.
"Не крия, че по процедурен начин се опитваме да бавим закона, защото този законопроект е неистински и не отразява единствената ми претенция да се предвиди археологическите обекти да могат да бъдат и частна държавна собственост", каза Дилов. Той разпространи протокол от заседанието на комисията по култура, която с 2 гласа "за", 2 "против" и един "въздържал се" е отхвърлила това негово предложение, но то не е отразено в доклада, представен на депутатите за гласуване.


Дилов възрази и срещу предложението Светият синод на Българската православна църква /БПЦ/ и централните ръководства на другите регистрирани вероизповедания след съгласуване с културния министър да приемат правила за управляваните от тях културни ценности. "Това е прецедент, защото задължаваме църквата да се разпорежда с имущество публично държавна собственост", заяви той. Според Дилов това е правно неиздържано и може лесно да бъде атакувано в съда. Затова отново призова проектът да бъде върнат за доразглеждане в правната комисия, след като във вторник обясни, че законопроектът за културното наследство предвижда промени в над десет закона, както и в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/, а не е бил разгледан от правната комисия в парламента. Например, ако човек, който оре, намери парче керемида, по силата на този закон го застрашава присъда от шест години затвор, ако не спре веднага да оре и не изтича до най-близкия музей, за да идентифицират музейни работници това, което е намерил, каза Дилов.


Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Поредната продадена душа е г-н Дилов ....

 2. 2 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Дилов поиска дебатът да се предава пряко по БНТ и БНР, за да се види, че при разискванията на толкова важен закон в залата присъстват десетина депутати. Допълни, че в доклада, представен за второ гласуване в пленарната зала, не са отразени негови предложения, гласувани от комисията. Предложението му беше отхвърлено с 2 гласа "за", 11 "против" и 30 "въздържал се", въпреки че регистрираният кворум беше 92 народни представители.

  на това ли му викаш "продадена душа"?

 3. 3 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Курешката Дилов е продадена душа, защото най-много врякаше срещу имотните далавери на общината, а после неговите общинари най-много крадяха. Добре, че баща му умря да не му гледа резила.

  gradinko.bg
 4. 4 Профил на Душевед
  *****
  Неутрално

  "Следващия път, когато се опитате по такъв начин да интервенирате в представянето на законопроекта и да пречите на работата на комисията и в залата, ще ви помоля от трибуната да обявите интересите си - финансови или други, по този закон", заяви Касабова.

  "Не крия, че по процедурен начин се опитваме да бавим закона, защото този законопроект е неистински и не отразява единствената ми претенция да се предвиди археологическите обекти да могатда бъдат и ЧАСТНА държавна собственост", каза Дилов.

  Още обяснения по въпроса май не са нужни.

 5. 5 Профил на ФАКТИ И ДОКУМЕНТИ
  *****
  Неутрално

  ЗАКОНА ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО
  (Конституция, международноправни актове, стратегия, законопроекти, доклади на СЕ, правни анализи, становища, мнения на експерти и др. документи)
  http://archaeology.zonebg.com/law.htm

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK