Цифровизацията може да блокира още преди да тръгне

Депутатите трябва да постигнат консенсус преди Коледа по законовите промени, които ще регулират процеса

Преминаването към цифрово телевизионно излъчване може да бъде провалено още преди процесът реално да започне. Причината е в острите спорове, които се водят по промените в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) и Закона за електронните съобщения (ЗЕС), с които трябва да се регламентира процесът. В края на миналата седмица Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) заплаши, че членовете й са готови да стигнат дори до съд, ако Министерският съвет и депутатите не се вслушат по забележките спрямо готвените промени в двата закона.


Конкретна причина за това станаха промените в ЗЕС между първо и второ четене на проекта, които предвиждат всички аналогови тв лицензи да бъдат прекратени, когато спектърът, който е предоставен с тях, стане необходим за изграждане на цифровите мрежи. Очаква се това да се случи през 2010 г. Разрешителните на Би Ти Ви и "Нова тв" обаче са за много по-дълъг период и те настояват за по-дълъг преходен етап, в който да има и аналогово, и цифрово излъчване. Според техни представители операторите могат да освободят ефира, но не по принуда, а доброволно. В ЗРТ не е предвидено задължително заличаване на лицензите им, но такова условие има в проекта за промени за ЗЕС.


Заради силния натиск на частните национални телевизии депутатите вече заложиха промени в ЗРТ, според които Би Ти Ви и "Нова" получават статут на задължително разпространявани програми при цифровото излъчване. Така те трябва да бъдат компенсирани заради предсрочното освобождаване на аналоговия ефир.
Обсъждането на двата законопроекта ще продължи и през тази седмицата, но не е ясно дали до началото на коледната ваканция депутатите ще стигнат до консенсус по тях. Забавянето крие риск, България да не е готова с преминаването към цифрови мрежи през 2012, каквото е изискването на ЕС.


Държавата ще се опита да компенсира закъснението, като залага в ЗЕС изискване конкурсите за изграждане на първите 3 мултиплекса и вторите 3 мултиплекса да текат едновременно.още по темата на стр. II


повече на www.capital.bg

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dirk Struan
  *****
  Неутрално

  Аналоговите излъчвания спират. Има международни договори ратифицирани от България отдавна по този въпрос. Няма какво да се пазарят тия мушмороци. Да са внимавали какви лиценци взимат.

 2. 2 Профил на chitatel
  *****
  Неутрално

  По сателит отдавна вече не се излъчва българска програма в аналогов формат.
  По Кабелната вече също лека по лека умира дор ив България.
  Скоро доброволно и по ефир ще почне излъчването в DVB-T.
  Само тройната коалиция още ги мъти се правят на всезнайковци... То живота ги изрпевари от ляво и от дясно, само те умуват още.
  Умуват откъде още пари да краднат!

 3. 3 Профил на Dr Peper
  *****
  Неутрално

  Дрън-дрън на някаква пишман асоциация. Държавата решава как и на кого да дава разрешения за ползване на честоти. Както им е даден, така може да им се вземе. В края на 2012 аналоговият сигнал спира.

 4. 4 Профил на Че кой гледа цифрово ефирна ТВ?
  *****
  Неутрално

  Че кой гледа цифрово ефирна ТВ? В София от няколко години има "експериментално" такова излъчване, някой да е чувал? А се излъчват 6 телевизии.
  Нека бабичките си гледат старите телевизори. На никой не му пречат ниските честоти на ефирните телевизии.

 5. 5 Профил на Боби Колев
  *****
  Неутрално

  Че кой умен човек изобщо гледа телевизия?!

 6. 6 Профил на Краси
  *****
  Неутрално


  1.Да се създаде специален обществен орган, който да прецени, кои са достойни да попадна в цифровото разспространение.
  2.Членовете на органа да се определят от експерти посочени от най-успешните бългаски медии- бТВ, ГТв, ТВ2, Фокс итнт.
  3.Да се отпуснат 400млн. евро за упешното и навременно приключване на първият етап от цифровизацията ( под първи етап се разбира разгледане на документите)
  4.Да сераздадат 25 ордена Стара Планина на Заслужилите( и пожизненна пенсия, равна на 1600 мин работни заплати месечо).

  Само така можем да спазим европейските изисквания в областта на медиите и да се спасим от нови упреци от старана на ЕК!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK