Таксата за депониране на отпадъци в Русе ще се увеличава

Предложение за увеличение на таксата за депониране на отпадъци в регионалното сметище ще трябва да направи кметът на Русе Божидар Йотов. Задължението за това му бе възложено днес от общинския съвет. Конкретните цифри ще трябва да се предложат на основата на финансови разчети, а средствата от този приход ще се ползват за закриване и следексплоатационни грижи за сметището.


В момента за тон неопасен отпадък таксата за депониране е 8,28 лв при 13 лв в Силистра, 30 лв в Созопол, 22 лв в Севлиево. За строителните отпадъци тази сума е 0,80 лв за тон.


Повод за решението бе поставен от общинския съветник Евгени Велковски проблем с бързото изчерпване на капацитета на регионалното депо. Максималният обем на сметището според документацията е 136,59 тона за денонощие, а реалното количество в момента достига 728,03 тона за същия период, посочва съветникът. За неопасния отпадък - битов и промишлен, цифрите са съответно 88 т по разрешително и 178 тона реално, а за инертните отпадъци - 48 тона срещу 549 тона. Велковски настоя освен за увеличение на таксата за депониране, която е най-ниска в страната, да се извърши и проучване на възможностите за изграждане на съоръжения за сепариране и обработка на отпадъците в Русе.
Принципът, върху който са изградени комунално-битовите системи на европейските общини, предвижда пълната преработка на отпадъците и депониране в краен случай на висока цена. Община Русе трябва да направи своите стъпки в тази посока и да проучи възможностите за изграждане на завод за преработка на отпадъци, смята Евгени Велковски .Регионалното депо за отпадъци в Русе е изградено с финансовата помощ на Програма ИСПА на Европейския съюз, като общата стойност за строителството му бе над 8 милиона евро. От европейската програма бяха осигурени 75% от средствата, а останалите 25 на сто – от републиканския бюджет. В депото са предвидени кладенци за улавяне на сметищния газ и пречиствателна станция за инфилтрат. Експлоатацията на новото сметище в Русе започна в края на 2005 г. То е разположено върху 292.4 дка общинска земя.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 3. 3 Профил на forummoderator
  forummoderator
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ако още веднъж пейстнете този текст под която и да е статия достъпа Ви до коментарите ще бъде отнет. Второ предупреждение няма да има.

  http://www.economedia.bg/forum/
 4. 4 Профил на да
  *****
  Неутрално

  Нещастници!

  Вместо да се чудите как да вземете парите на хората първо може:
  - да задължите ЮЛ (заведения, магазини, хотели, търговски центрове) да си изхвърлят боклука разделно
  - оптимизиране на мрежата за разделно сметосъбиране

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK