По 180 нови фирми се "раждат" всеки ден

Удвоил се е броят на електронните вписвания

Над 52 хил. нови фирми са създадени през първата година от работата на електронния търговски регистър. Това отчетоха от Агенцията по вписванията, която пое регистрацията на търговците от 1 януари 2008 г. Това означава, че на ден в България са възниквали около 180 нови дружества.


Законът даде три години на всички собственици на фирми да ги пререгистрират и ако не го направят до края на 2010 г., дружествата ще бъдат заличени принудително. Данните на агенцията показват, че за една година са се пререгистрирали близо 128 хил. търговци. Предположенията са, че в страната има близо 1 милион фирми и това означава, че едва 12% от тях са се вписали наново за една година. Според експертите обаче броят на реално работещите дружества е към 500 хил., а останалите ще се възползват от пререгистрацията, за да прекратят дейността си официално.


Изваждането на фирмената регистрация от съда започна с трудности, компаниите се вписваха с голямо забавяне, а пред гишетата на агенцията се извиваха огромни опашки. Със закъснение от повече от месец в интернет се качваха и пълните досиета на дружествата. Според Агенцията по вписванията сега вече нова фирма се създава за по-малко от ден, с такава бързина става и пререгистрацията на старите и сканирането на цялото фирмено дело. Закъснението беше наваксано през лятото след назначаването на необходимия брой длъжностни лица по регистрацията.


Едно от големите предимства на новия търговски регистър е, че е електронен и единен за цялата страна, а не е раздробен по региони. Цялата информация за фирмите излезе на светло, тъй като всеки може да направи справка безплатно на сайта на регистъра www.brra.bg. Освен това всички документи и заявления могат да се подават по интернет, плащането на таксите също става по електронен път. В първите месеци от съществуването на регистъра само около 3% от потребителите подаваха документи по интернет. За да се стимулират гражданите да използват електронните услуги и да се намалят опашките пред гишетата на агенцията, таксите за заявление по интернет бяха намелени с 30%. Сега от ведомството отчитат, че броят на е-заявленията се е удвоил.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 2009г.
  *****
  Любопитно

  И след празниците нямаш работно място старата фирма я няма !?!?!?

 2. 2 Профил на ddd
  *****
  Гневно
 3. 3 Профил на Ед
  *****
  Неутрално

  1 милион фирми
  5 млн реално работещи хора

 4. 4 Профил на Не`ам фирма
  *****
  Разстроено

  Май само аз съм останал без фирма в тая държава

 5. 5 Профил на Анонимеен
  Анонимеен
  Рейтинг: 8 Неутрално

  и по няколко по 180 циганчета, чиито майки да издържаме

 6. 6 Профил на Yahoo
  *****
  Неутрално

  Май като фирми се водят и самонаетите в чужбина. Избягали заради комунистическото управление на тристранната мафия в България.

 7. 7 Профил на Aussie
  *****
  Неутрално

  Няма нищо лошо в това че има 1 милион фирми. Даже ако са 2 милиона още по-добре. Това означава че някой се опитва да пари бизнес. 5% успешни фирми от тези нови 1 млн. са 50 хил. нови фирми с потенциал. Това е много добра стъпка с този електронен регистър. Крайно време е заспалия българин да прозре че има и друг начин да си изкарва прехраната освен да ходи от 7:00 до 17:00 на работа при някой. Най-добре се работи за себе си.

 8. 8 Профил на Mecereto.
  *****
  Разстроено

  Май цялятя държава стана Фирмена олелия в,която всичко кьораво и кьопаво се накичиха със фирмения ореол за да бърка без наказано в бурето с мед,да ограбва нисшия наемен работник,да увеличава цената на продукцията,да краде от общия кьуп,да не плаща данъци,да не осигурява данъко платеца на реалната заплата или с една дума " частника е властващ робовладелец " в тая скапана и смесена с идиоти,крадци,измамници,коумпирани мушенници,алчни депутати и какви ли не мекерета,ах,ах кво стана,ами фалит,това става в тая държавна анархия в,която всичко е,като обратните,това е Господа,Очернена България,ограбена от фир,фир,фирменият фермер.

 9. 9 Профил на LORDOR
  *****
  Весело

  Правете фирми и създавайте капитал , така един ден вашите деца ще бъдат знаещи ,можещи и работещи в семейния бизнес. Някои от тях ще се разраснат и ще станат компании и корпорации... Един ден ще бъдем сред най-богатите страни на западния свят , но трябваше да минем през най-лошия сценарий на незаконното забогатяване...направиха ни на
  но един ден всичко ще си дойде на мястото ...един ден...чакаме го...

 10. 10 Профил на lionhard@abv.bg
  *****
  Гневно

  Е,след един веселяк,да се обади и един потърпевш от посредни
  ческа фирма за работа в чужбина,която не взима пари от канди-
  -датите.Но след като "той" първо внесе 148лв. в ЦКБ-клон Възра
  ждане,на "Лъч"ООД за превод на документи на испански език,
  тогава М(ошенничка!)-98 съставя(ЯЛОВ!) Договор за посредниче
  ство,изтичащ след ЕДНА година напразно чакане.После:ни пари,
  ни документи-само недопускане вътре и тръшкане на вратата!
  Актуално-система а-ла МУРГИНА е ограбила доста хора,както ра
  збрах,доста късно! М-98 я има(с оплаквания!),но "Лъч"ООД-не!
  Затова МОЛЯ ЗА ПОМОЩ,ПОМОГНЕТЕ ДА Я ОТКРИЯ,защото ме съ
  мнява дали превежда документи на испански език ИЛИ ПРЕВЕЖ
  ДА ИЗМАМНО ПОЛУЧЕНИ(чрез ЦКБ)ПАРИ В СВОЯ ДЖОБ-ОТ ЕДНА ФИРМА, В ДРУГА! ЩЕ ВИ БЪДА БЛАГОДАРЕН! М-98 е на бул."Ал.
  Стамболийски"№38,а клон-Възраждане е ОТСРЕЩА,но "Лъч"ООД
  -КЪДЕ Е??? КАКВА Е??? ЧИЯ Е??? КАКВО "ПРЕВЕЖДА"???

 11. 11 Профил на lionhard@abv.bg
  *****
  Гневно

  За мошенническата "лицензирана" М-98 съм пуснал жалби до:
  РП-София и до ИА"Главна Инспекция по Труда",за завлечените пари(уж за превод на документи,които така и ГИ НЯМА?!),измама
  с намирането на работа,вероятна злоупотреба с ЛИЧНИТЕ МИ
  ДАННИ, ЛИЧНА ОБЛАГА В УЩЪРБ НА ДРУГИМУ!
  Ще чакам резултати, около 10 април,каквито и да са!
  Хора, ПИШЕТЕ МАСОВО ДО ТЕЗИ ДВЕ ИНСТИТУЦИИ,МАСОВИТЕ
  ЖАЛБИ ИМАТ ШАНС ДА РАЗБУДЯТ АПАТИЯТА,СЛУШАТЕ ЛИ?!?!

 12. 12 Профил на гери
  *****
  Неутрално

  тая е най-мошеническата фирма-М-98 с лиценз. не са изпратили никой на работа в испания за няколко години, после казват , че не са ви взели парите те, а фирмата преводач и нищо не можете да направите. без пари и работа и изгубени надежди...

 13. 13 Профил на Bobsun
  *****
  Неутрално

  Аз Ви се чудя въобще с какъв акъл кандидатствате в такива фирми, пък после ревете,че са Ви взели парите хахаха то е ясно ,че всички са измамници в тая държава всички са измамници!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK