Йордан Христосков: НОИ има достатъчно пари за обезщетения за безработица

Йордан Христосков: НОИ има достатъчно пари за обезщетения за безработица

© ДневникМалко над 100 млн. лв. са предвидени за изплащане на обезщетенията за безработица през 2009 г., съобщи управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков. Освен това във фонд "Безработица" е натрупан излишък от 78 млн. лв. Сумата ще бъде достатъчна, за да се изплатят обезщетенията при очакваните съкращения заради кризата. Не се притеснявам, че средствата за безработица няма да стигнат, заяви Христосков.


В НОИ са се натрупали и над 100 млн. лв. за гарантиране на заплатите на работниците, чиито предприятия са фалирали. Средствата са предостатъчни за изплащането на трудовите възнаграждения при несъстоятелност на работодателя. "През следващите 2-3 години няма основание за безпокойство. Ние винаги сме имали достатъчно средства за осигурителните плащания", гарантира Христосков.


Той припомни, че от 1 януари тази година около 800 хил. души ще получат увеличение на пенсиите до новия минимален размер от 124.84 лв. Възможно е за някои хора нарастването да бъде само с 1 стотинка, но така се получава винаги, когато се определя граница на размера, заяви управителят на НОИ. Възрастните обаче ще получат увеличението си със задна дата между 7 и 20 февруари със задна дата. След това от 1 април всички пенсии ще бъдат преизчислени като тежестта на всяка година осигурителен стаж се увеличи от 1 на 1.1%. Това ще доведе до увеличение около 10 на сто, каза Христосков.


Хората, които имат малък осигурителен стаж обаче вероятно няма да имат повишение. Те със сигурност ще получат новия минимален размер на пенсията, дори и при положение, че след преизчислението се окаже, че трябва да вземат по-малко пари, обясни Христосков. Той добави, че около 17 хил. души ще останат ограничени от новия максимален размер на пенсиите от 700 лв., който влиза в сила от 1 април. Таванът им ще падне през 2010 г., но само за новоотпуснатите пенсии, а получаваните преди това ще бъдат ограничени до 35 на сто от максималния осигурителен доход, заяви управителят на осигурителния институт. От 1 юли доходите на възрастните ще бъдат индексирани по швейцарското правило, но полученият процент от сбор на половината от инфлацията и ръста на осигурителния доход, който се очаква да бъде около 20 на сто, ще бъде намален с 10% заради авансовото увеличение от 1 април, обясни Христосков.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на iozov
  iozov
  Рейтинг: Неутрално
 2. 2 Профил на mun4o
  *****
  Неутрално

  Г-н Христосков,дали ще стигнат за депутатите, които ше останат без работа?

 3. 3 Профил на Elena
  *****
  Гневно

  Г-н Христосков,осигорявам се по стария закон и нямам необходимите 12месеца,които влезнаха от 1януари 2009 година.Искам да знам,ще се предприемат ли някакви мерки за нас,които сме в безизходно положение.Сега съм в 7ия месец и съм диабетно болна.Обяснете ми как ще родя без никакви средства и как ще поддържам себе си и детето?Моля ви вземете мерки поне за нас,които нямаме друг изход да одължите гратисния период поне от средата на тази година или пак за нас да остане стария закон!Предварително Ви БЛАГОДАРЯ!

 4. 4 Профил на зебрано
  *****
  Гневно

  Г-н Христосков от казаното е повече от ясно ,че през 2010 г смятате да премахнете тавана само на тези ,които тепърва ще се пенсионират , т.е. за вас и парламентаристите , които искахте за неуморното си и безценно ограбване на народа заслужената пенсия от 1400 обезценени от вашия безценен принос , лева . Майната им на останалите овце , които са ви траяли да я свършите и тая мерзост.
  ЗАЩО на близо 400 000 с минимални пенсии , им ДОПЪЛВАТЕ пенсиите при положение ,че при сега действащата формула те не я заслужават , а на над 50000 им отнемате от пенсиите при все , че те ги заслужават по силата на същата тази формула . не е ли това 100% ДИСКРИМИНАЦИЯ ?????

 5. 5 Профил на Зебрано
  *****
  Гневно

  Христоско , защо не си изпълнявате законите бре чедо ??
  Нали от началото на годината важат твоите 35% за размера на тавана на пенсиите?
  Защо това ще стане от 1 април? ЯВНО ОЧАКВАТЕ КРАЙНИЯ СРОК ЗА ВНАСЯНЕ НА ДАНЪЦИТЕ , че тогава белким сколасате да осигурите нужния ви ресурс ?
  Нали имахте напълно достачни средства за широко афишираната ви социална политика , или сте им вдигнали мерника за друго ??

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK