Ядрен ентусиазъм в парламента

Заседава парламентарната енергийна комисия. Напливът от депутати е учудващ. Дори лидерът на "Атака" Волен Сидеров пристигна (с охраната си). Очите на повечето народни избраници заблестяха - предстои им да гласуват историческо решение за пускане на старите 3 и 4 реактор на АЕЦ "Козлодуй", които бяха спрени, за да бъде приета България в ЕС. Председателят на комисията Рамадан Аталай (ДПС) разясни, че само да се дръпне шалтерът и, хоп, токът пак ще се произвежда. Днес оживлението ще се запази, защото депутатите ще изслушат министър Петър Димитров, който беше в Брюксел на среща на енергийните министри от ЕС за газовата криза и представи намерението за рестарт, изказано вече и от премиера, и от президента.


Комисията да задължи правителството да започне процедура за включването на първите четири реактора в АЕЦ в най-кратки срокове, разшири намерението Сидеров и напомни позабравената и от управляващите идея България да стане енергиен център на Балканите. Депутати възразиха, че първите два блока дори след модернизация няма да са безопасни.


Лидерът на опозиционната "Атака", както и управляващите се позоваваха на член от договора с ЕС, който позволява при остра енергийна криза да се поиска пускането на реакторите. Макар че от Европейската комисия вече дойдоха негативни сигнали, вчера от мнозинството се надпреварваха да обясняват как Брюксел бил съгласен. Юристи обясниха, че ако България иска да пусне реактори, трябва да преговаря поотделно с всяка от членките на общността. Освен това според тях Еврокомисията може да прибегне до санкции за нарушаване на процедурите. За да се застрахова, Рамадан Аталай призова колегите си да внимават какви думи ще запишат в решението си и да се откажат от "незабавно" и "веднага" - да не раздразнят комисарите в Брюксел.
Реакторите са безопасни, значителни средства са инвестирани в модернизацията им и решението за спирането им беше политическо, каза бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" и депутат от БНД Йордан Костадинов. Той беше подкрепен от Иван Гризанов и Александър Паунов от БСП. Те повтаряха, че газовата криза е удобен момент да се постави въпросът.


Да пуснем реакторите, както направи Словакия, призова Сидеров. След спор кой е истинският автор на идеята той великодушно заяви: Не е важно на кого е, важно е всички да сме съгласни. Независимият Станчо Тодоров предложи решение: "ЕС ще ни компенсира за загубите от газовата криза и с част от парите ще си платим санкцията за пускането без разрешение на реакторите".


Износът на ток да спре, за да има за вътрешния пазар, поиска независимият Минчо Христов. Рамадан Аталай възрази - трябвало да се изнася, за да се осигури производство за съседите. Експерти отбелязаха, че не е тайна как компании, свързани с активисти на движението, са сред търговците на ток.


Царящият на заседанието ядрен оптимизъм не беше помрачен дори от съобщението на енергийното министерство, че в момента няма намаление на производството на ел. енергия, а за дефицит не може да се говори. Накрая Аталай се сети, че за решението на комисията са необходими становищата на външното министерство и на министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова, при това след като депутатът от ДСБ Иван Иванов отказа да се изкаже, преди да се запознае с позициите на министерствата. До историческо решение не се стигна.АЕЦ "Бохунице" остава под въпрос


Словакия обяви вчера, че отлага решението за рестартирането на двата затворени реактора на АЕЦ "Бохунице", тъй като засега е намерила алтернатива. Премиерът Роберт Фицо посочи на специална пресконференция, че правителството е взело извънредни мерки за осигуряване на допълнителни мощности за генериране на електричество и така е осигурило стабилността на системата за още няколко дни с надежда, че газовата криза ще приключи скоро. "В същото време обаче възможността за включване на ядрените реактори остава на дневен ред", заяви Фицо, цитиран от Ройтерс.


Братислава с неохота затвори втори блок на АЕЦ "Бохунице" в края на миналата година в изпълнение на договора си за присъединяване към ЕС, припомня агенцията. След като преди дни словашките власти обявиха, че се готвят отново да отворят реакторите, Еврокомисията ги заплаши със съд, тъй като подобно действие би нарушило договорите с Брюксел. При подобни случаи Европейският съд е в правото си да налага солидни глоби на провинилите се страни.

Ключови думи към статията:

Коментари (129)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ха!
  *****
  Неутрално

  Айде на АЕЦ-а!

  Долу Белене, да живее 7-ми и 8-ми блок на Козлодуй!!!

 2. 2 Профил на Срам ме е ...
  *****
  Неутрално

  Че съм Българин ...

  Няма как да не се срамува човек като чете думите на някои от любимите "народни представители".

 3. 3 Профил на wute
  *****
  Неутрално

  Ядрените смешници в парламента да понамалят ядрения ентусиазъм и да си отворят ушите...
  "Тараделас отказа да коментира дали Словакия няма да бъде принудена да връща в европейския бюджет средствата, които са й били отпуснати за затваряне на реактора в АЕЦ “Ясловске Бохунице", които, според някои данни, възлизат на 600 млн. евро.

  След тези коментари в Брюксел дойде съобщението, че словашкото правителство отлага решението си за рестартиране на реактора в централата си."

 4. 4 Профил на ЖГ
  *****
  Неутрално

  Московските подстрекателства проникнаха и в парламента. Рестартирането на реакторите е нужно само на хората които искат да се отделим от НАТО и ЕС и да влезем в кошарата наречена Руска Федерация пък там ще започне стригане до кожа и кокъл.

 5. 5 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Какво ли ще стане ако и българия трябва да върне няколкостоин млн евро отпуснати за затварянето на тези блокове? И какво всъщност стана с тези пари, за какво ли са били похарчени? Колко ли време ще трябва да работят тези реактори за да изкарат 0.5 млрд евро примерно? Ама чиста печалба, без цената на горивото, поддръжката и т.н. Да не говорим за другите 13 млрд полагащи се а българия в следващите няколко години (понеже отварянето на блоковете няма да помогне много за тях, ако въобще сем в ЕС все още)... Ама българия трябва да иска да ги вземе тези пари, не да ги крадат разни говеда и после да реват колко била лоша европа че ги спирала...

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 6. 6 Профил на Мръзнещ
  *****
  Неутрално

  Да живее др.Сидеров - организатор и вдъхновител на енергиината ни (не)зависимост! След като идеите на депутатите му за пожизнени пенсии от по 1500 евро не минаха(поне за сега), човекът гледа да осигури челядта си с някой и друга рубла

 7. 7 Профил на Лаик
  *****
  Неутрално

  Извинявайте, май нещо съм пропуснал! От кога ТЕЦ-овете и ОЦ-тата заработиха на ток вместо на газ? Като как така ток ни трябва за духалките в стъкларските заводи? От скоро ли в Кремиковци минаха на електричество за пещите? Чудо-технологии - от ток да правят торове в Димитровград!!!! Тц,, тц, тц, до къде стигна техниката!!!

 8. 8 Профил на Нобелова награда !!!
  *****
  Неутрално

  Веднага да им бъде дадена Нобелова награда по физика. Това никой не е успял да го направи до сега !!! Малко ли е да направиш газ с уран, използвайки полу-затворени ядрени реактори ?

  Това ще спаси България - ще станем енергиен център на Европа и ще продаваме газ на Норвегия и на Близкия Изток. На руснаците ще им го продаваме на половин цена (през Украйна) - все пак те ни дават урана.

 9. 9 Профил на contra
  *****
  Неутрално

  Издухана кауза!
  Разпалват страсти и нищо повече.
  Ток си имаме.Газ нямаме.
  Това си е спекула със създаденото положение за извличане на полит-дивиденти.

 10. 10 Профил на cheta
  cheta
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ядреното лоби у нас е антиевропейско и защитава интереса на няколко фирми, износителки на ток. Проблем е, че тези фирми са свързани със сегашната власт, а тя следва указанията на големия брат.Който страда и съчувства на страдащите балкански народи.Българското правителство отново е изненадано...
  Така и ще си отиде - изненадващо!

 11. 11 Профил на pipi
  *****
  Неутрално

  евала и дано ги пуснат както и да се ускори строежа в Белене с евтини руски технологии

 12. 12 Профил на Кипи безсмислен труд ...
  *****
  Неутрално

  Не знам дали цялата България е кенеф, но парламента е със сигурност, защото е пълен с лайнари. И ако не искаме да ни заливат с говната си, утре всички ТАМ.

 13. 13 Профил на Kърджали до Болен
  *****
  Неутрално

  Ти добре ли си бе момче?

 14. 14 Профил на До Червените
  *****
  Неутрално

  Вие сте лайната и кенефа и всичко гадно, в което ни превърнахте.Нека Господ да ви съди.

 15. 15 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Мафията не може да вирее в ЕС.Затова ще ни изкара от там. Тя управлява България в лицето на БСП, и ще направи всичко, включително и запуск на атомните реактори, за да ни изгонят от Европа.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 16. 16 Профил на .dru
  *****
  Неутрално

  Ако някой се е съмнявал досега, че "атаката" е червена и в гъза си вече е наясно.
  За комунистическата БСП те са същото, което беха SS за националсоциалистите в Германия.
  И само като си помислиш, че Болен беше главен редактор на "Демокрация"...

 17. 17 Профил на Цветан
  Цветан
  Рейтинг: Неутрално

  Според мен е много добре, че се водят разговори за отваряне на Козлодуй. Дори и това да не се случи заради санкциите от еврокомисията, е добре международната общественост да види, че България е готова да вземе най-правилното решение за поданиците си по време на криза, а не сляпо да следва евро-директивите. Разбира се това не важи за други ситуации, но когато населението студува целта оправдава средствата.

 18. 18 Профил на До pipi
  *****
  Неутрално

  Чорапчето може да ти е дълго,но умът ти е къс.С други думи,глупавечко си.

 19. 19 Профил на от завзек до цветан
  *****
  Неутрално

  българия няма поданници, по Конституция има граждани, поданници са тези на монархиите и на новия Сталин-товарищ Путин, дето се гаври с нас, а нашите посерковци-правителство и президент му вървят по свирката

 20. 20 Профил на Попов
  Попов
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Само едни прости хора могат да се радват на това, че нямат ядрена енергия, за да изнасят ток и държавата им да има приходи.

 21. 21 Профил на до Цветан
  *****
  Неутрално

  Да добре е да се говори. Само ако можеше да се казва и истината. Като например - какво точно ще струва на България това отваряне на два реактора които след няколко години ще бъдат затворени така и така. Колко пари ще трябва да бъдат върнати на ЕС или (евентуално ако не бъдат върнати), какво ще струва едно излизане от ЕС на Българския данъкоплатец.

  Също така е добре да се каже как ще заменят газта с ток, след като електрическата система не е способна да понесе подобно натоварване (в Бургаз преди няколко дена само гръмнаха бушоните). Също така е добре да се каже че в момента има достатъчно ток в България - дори изнасяме.

  И на последно е добре да се спомене че атомната енергия изобщо не е най ефтината енергия. Знам че истината не урежда другарите от партията и командирите им в Москва, но това не я прави по-малко истина.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 24. 24 Профил на Do 20
  *****
  Неутрално

  За всички верни служители на партията (анти-капиталисти, анти-империалисти, комунисти) - да се даде по една ядрена крушка да им осветява бъдещето и да им носи прогрес до пенсия !

 25. 25 Профил на pipi
  *****
  Неутрално

  18
  ако зимата се затегне и газ няма, няма да можеш да си пуснеш и електрически радиатор при авария на тока

 26. 26 Профил на Do pipi
  *****
  Неутрално

  Да, защото електрическата система не може да понесе такова натоварване. Със, или без АЕЦ.

  Ти 91-а не си ли спомняш бре мъниче ? Не си ли спомняш режимите на тока - с 6-те реактора на АЕЦ в пълно действие ? Младичка ще да си ...

 27. 27 Профил на gazta, gazta
  *****
  Неутрално

  Не било на тикви ами на кратуни.
  Какво става с газта, газта от Русия.
  Кой ще поеме отговорност,ако тези остарели реактори изгърмят и изтровят целите балкани.
  Няма недостиг на ток, ами на газз другари,ченгесари,крадци на европари.
  Индустрията не работи само на ток ами и на газ.

 28. 28 Профил на Slash
  *****
  Весело

  "Независимият" Станчо Тодоров: ЕС ще ни обезщети за газовата криза и с парите ще си платим санкцията за пускането на реакторите. - Браво, Станчо, ти си гениален! Само хипер идиоти като форумците попов и пипи могат да измислят подобна тъпотия

 29. 29 Профил на Попов
  Попов
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Газ си внасяйте от Съединените Американски Щати, нали сте големи американофили. За какво ви е сега Русия. Тя от време на време трябва да ви спира газа, за да знаете къде се намирате и от кого зависите!

 30. 30 Профил на pipi
  *****
  Неутрално

  спомням си кризата от 1991 г. но тогава нали такива като тебе които крадяха ток скачаха и викаха за демокрация и пазарна икономика

 31. 31 Профил на tatostalin
  *****
  Неутрално

  На бугарите им идва мозька .Пуснете реакторите и станете Н Е З А В И С И М И от гнусната и скапана Европа.

 32. 32 Профил на e i
  *****
  Неутрално

  Ами дали ще има достатъчно газ за пароцентралата в Козлодуй за рестартирането на старите реактори, това да не е вентилатор найде хоп и да се завъртят. Ха ха ха

 33. 33 Профил на Ст. Тодоров
  *****
  Гневно

  "Станчо Тодоров предложи решение: "ЕС ще ни компенсира за загубите от газовата криза и с част от парите ще си платим санкцията за пускането без разрешение на реакторите"." - щом такива(мало-ум-ници) взимат решенията, нищо добро няма да се случи. ЕС ще ни компенсира, че Газпром спря доставките, а от Големия шлем е изпаднала възможността за компенсация на България, която е редовен платец (на 2 фирми посредници, че чак тогава Газпром)- затъваме стремително.

 34. 34 Профил на Пипи
  *****
  Неутрално

  Недей така бре мило, чак и на лични обиди да я караш. Обясни за кражбите на ток. Ако ми обясниш и за опашките за тоалетна хартия, кисело мляко и хляб от 88-а година кой е виновен ще съм ти благодарен. Знам че в родната Комунистическа Партия има много разстройство, ама чак па толкова хартия да изцвъкат ...

  Разбирам че копнееш за светлото социалистическо бъдеще - предлагам ти да отидеш в Припят, до Чернобил - там има достатъчно атомна енергия за да огрява сърцето ти за векове напред. Светлото бъдеще е пред теб !

 35. 35 Профил на До тато
  *****
  Неутрално

  Че ние и сега сме независими бре - виж колко много газ получаваме от майка-Русия ? Поне от страна на газа сме независими - нали си съгласен с мен ?

  Викам да подпишем договор и за петрол с тях - за 150 години напред, по 500 долара на варел, за да си осигурим светло и независимо бъдеще !

 36. 36 Профил на plis
  *****
  Неутрално

  Ти ли го повтаряше онзи теб тоя малоумен рефрен? Да не ти е отрицателно айкюто бре? Като платим на САЩ за газ, като ни окупира САЩ 60г, тогава ще искаме газ от тях. Сега плащаме на Русия, за която понятия като договор не съществуват, а това благодарение на отрочетата и БСП.

  Надявам се да си на заплата, че иначе би било голям резил

 37. 37 Профил на плис
  *****
  Неутрално

  Мнението ми беше за Попов.

 38. 38 Профил на mila Pipi
  *****
  Неутрално

  Мила ПИПИ,кризата в електроснабдяването и режимът на тока започна още в края на 70-те год. на миналият век,Б-я имам предвид аз тогава бях на 19години като започна кризата.АЕЦ работеше и тецовете също но тока не стигаше защото трябваше да се изнася и за валута,капиталистическа валута необходима за соц.държавата,която агонизираше и фалира окончателно 1989г.с валутен дълг над 10милиярда долари.

 39. 39 Профил на panzer
  *****
  Гневно

  не мога да повярвам че сме на път да се самоизгоним от ЕС

 40. 40 Профил на pipi до 38
  *****
  Неутрално

  фалирала е май само твоята глава. външният дълг на България през 1989 г. беше 8 милиарда долара сега е 42 милиарда евро. през 1991 г. САЩ наложи блокада на Ирак и блокира плащанията на Ирак към България. България беше принудена да внася суровини и петрол на 5 пъти по-високи цени и заедно с това да покрива кражбите на частните предприятия. мощности на АЕЦ, ВЕЦ и ТЕЦ бяха спирани след натиска на САЩ и Европа че "замърсяват" или с че са негодни само и само България да фалира като купува ток и суровини от тях на 10 пъти по-високи цени

 41. 41 Профил на До панзер и до всички
  *****
  Неутрално

  На площада. Да видим кой от къде ще бъде изгонен и от къде.

 42. 42 Профил на гого
  *****
  Неутрално

  Реакторите работят с Руско гориво.НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ НИКОГА ТОЗИ ПРОСТ ФАКТ.

 43. 43 Профил на Slash
  *****
  Неутрално

  Попов, суровини се внасят от колониите, а стоки, като например компютъра, на който пишеш - от напредналите страни като САЩ

 44. 44 Профил на от pipi до 34
  *****
  Неутрално

  питай за кражбите през 1989 г. Иван Костов и фондация Сапио. и спекулантите които скриха стоките от първа необходимост за да качат цените и да свалят БКП от власт. и как ЦРУ финансираше с наркотици изборите и купуваше гласовете за СДС

 45. 45 Профил на Олеее пипи
  *****
  Неутрално

  Лекарствата се пият редовно, да знаеш. Психиатъра ти със сигурност ти го е казал ! Вечер е най важно да се пийва, към 8 часа, преди ядене, така ще можеш сладко да преспиш бурната нощ и няма да занимаваш хората по форумите с психо-проблемите си.

  България не ВНАСЯ ток, ами ИЗНАСЯ. Кризата 91-а беше точно заради ИЗНОС на ток. Българската хазна е пълна в момента - ако няма ток, държавата може да си го купи този ток. Виж, само за декември любимата ни партия е изтеглила цели 1.5милиарда без да се знае за какво (виж в другата статия). Не ми казвай че няма пари.

 46. 46 Профил на Пак до пипи, писна ми
  *****
  Неутрално

  И за конц-лагерите и "Народния" съд ли да го питам Костов ?

 47. 47 Профил на imam
  *****
  Неутрално

  Имам усещането,че най-богата колония в света на суровини-горива е пред нов разпад.
  Просто не може да ги доставя до клиентите си.Какво ме интересува,че транзита замръзна в Украйна-просто няма газ в крайната точка.Това са фактите.

 48. 48 Профил на до 45
  *****
  Неутрално

  изнася защото има подписани договори. но когато частниците крадат ток и не плащат тогава няма как да не стане криза

 49. 49 Профил на meir
  *****
  Неутрално

  Ей тия идиоти докато не докарат втори Чернобил няма да мирясат!

 50. 50 Профил на до 46
  *****
  Неутрално

  да питай Костов за шестте ястребинчета и за 300 хиляди избити само при терора през 1941 -1944 г. и за 1 милион загинали българи през войните 1912-1918 г. от раните си или от глад и туберкулоза.

 51. 51 Профил на do Pipi
  *****
  Неутрално

  ПИПЕ, престани да пишеш повече....

 52. 52 Профил на до meir
  *****
  Неутрално

  макар Чернобил да беше грешка на украинските инженери и неспазване на безопасността

 53. 53 Профил на Slash
  *****
  Любопитно

  пипи, абе как става така, че все комунистите ги прецакват бе? 91 ги прецакали демократите, 97 ЦРУ, сега кой - малките зелени човечета ли са ви виновни?

 54. 54 Профил на Do 48
  *****
  Неутрално

  Подписан договор ли ? Кажи го тва на Руснаците, дето ни греят с "евтин" газ. Виж как като имат недостиг на газ - режат кранчето.

  Крали частните фирми, крал не знам си кой, Костов виновен, само великата и блага партия не е крала. Имоти не е национализирала, хора не е клала, затваряла. Еххх къде е това време когато копнеехме за светлото бъдеще на развития социализъм.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 57. 57 Профил на До 52
  *****
  Неутрално

  Чернобил стана заради нов тип "експериментален" реактор. Доста мнения е имало за този тип реактори - още на времето и се знае че са опасни. Въпреки всичко е бил пуснат в експлоатация. Грешки е имало и по време на аварията, но не забравяй че с нормален реактор такова нещо не може да стане.

  Провери си данните ...

 58. 58 Профил на До Попов
  *****
  Неутрално

  Попов, ако имахме отговорно правителство сега наистина можехме да внасяме газ от САЩ, достатъчно беше да построим само един входен терминал за втечнен газ, и сега щяхме да теглим майната на Русия и Украйна и щяхме да имаме газ и то в количества дори да изнасяме и за други страни. Ама ти с железобетонната си глава едва ли ще разбереш за какво ти говоря, защото в твоята Русия още не знаят какво е втечнен газ.

 59. 59 Профил на meir
  *****
  Неутрално

  Грешки е имало и по време на аварията, но не забравяй че с нормален реактор такова нещо не може да стане.
  -------------------------------------------
  Точно защото зная- знам, че подобни инциденти е имало.С въпросните реактори се заиграва много опасно.Имайки предвид на какво окаяно ниво е държавата като цяло- такива технологии са потенциално опасни за БГ.

 60. 60 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Супер. Червените идиоти пак се оляха.
  Имам прост въпрос. Каква е връзката между газа, дето руснаците го спряха и ел. енергията? та пускаме 3 реактор, защо 3 не знам ама Гоце така каза, вероятно защото проектния му срок изтече през 2008 г., а 4 има срок до 2010, та тъпите от ЕС да разберат, че не се еб.... Абе дай да ги пуснем и двата. Че и първи и втори. В София беше студено.
  Ама може ли ел. мрежата на София да поеме примерно 1000 МВт, колкото е мощността на топлофикация, дето закъса заради Руските номера?
  А не може. Е и мрежите на Пловдив, Варна и т.н. не могат. И за чий ние тогава тока от тези реактори? А за да може да го изнесеме. Хубаво ама на каква цена? Що е под цената която ние плащаме на така наречения регулиран (демек защитен) пазар? И защо с посредници? как така две съседни и пряко свързани компании имат нужда от посредник? И освен, че гуши за себе си и съответните нацинално отговорни политици какво предлага посредника? Имам предвид освен прикритието за тези политици?
  Та ако нямаме ясен отговор поне на тези въпроси да не говорим тъпотии.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 61. 61 Профил на Аз викам
  *****
  Неутрално

  Да подарим един истински атом на правителството и президента ни. За целта трябва просто да ги затворим в блок Номер 1 (или 2, по избор) на АЕЦ Козлодуй. Пък ако толкова държат, ще пуснем реакторите за ден-два. Да им се стопли сърцето !

 62. 62 Профил на CRU
  *****
  Неутрално

  Руският газов гигант Газпром днес намекна, че Съединените щати играят роля в газовата криза, обзела Европа от няколко дни, като влияят на техния украински съюзник, предаде РФИ. Вицепрезидентът на Газпром Александър Медведев спомена стратегическото споразумение, подписано през декември от САЩ и Украйна. На директен въпрос дали Киев действа по заповед на Вашингтон обаче Медведев отговори само, че не е политик, а бизнесмен.
  ТОЗИ САЙТ Е ВИНАГИ НА СТРАНАТА НА САш И ЦРУ

 63. 63 Профил на g2F
  *****
  Неутрално

  Р.Овч. си взе комисионите от заробващия"Газов договор"от 2006
  Товарищ В.Сидеров с милиционерите си ,като изпълни задачата на Москва да осигури пазар за руското ядрено гориво при ново отваряне на стари спрени реактори/извън всички европейски директиви и норми/ дали е взел вече аванс или още е на изпитателен срок към отдел РБ-6 на КГБ

 64. 64 Профил на NM
  *****
  Неутрално

  тези в словакия и в литва са по-стари от Козлудийските. Само че на нашите правителства не им е стискало да отстояват националните интереси.

 65. 65 Профил на До 50
  *****
  Неутрално

  А за подвизите на Хан Крум не искаш ли да го питам ?

 66. 66 Профил на АБЕ
  *****
  Неутрално

  ВИЕ НЕ МОЖЕТЕ ЛИ ДА РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ ЕЛЕКТРИЧЕСТВО - ТОК - ИМА.

  ГААААААААААААААААААААААААААААЗ НЯМА.

  Мамицата му, писна ми да повтарям едно и също.

 67. 67 Профил на PROPAGANDATA
  *****
  Неутрално

  Международни наблюдатели подписаха отчетен документ, в който признават, че транзит на руски природен газ през украинска територия не се осъществява, съобщава Газета ру. „Отчетите на международните наблюдатели потвърждават, че Украйна е блокирала транзита на руски газ”, се казва в комюнике на пресслужбата на руския монополист „Газпром”.
  „Наблюдателите на международнат ... ИМАшЕ ИЗКАЗВАНЕ И НА БЕРЛУСКОНИ ПРЕДИ 1-2чАСА ЯВНО НЯКОЙ СИ ИМ ПЛАщА ЦРУ ДА КИСНАТ ВЪВ ФОРУМИТЕ, ДА ДРЪНКАТ АНТИРУСКИ ПРОПАГАНДИ.

 68. 68 Профил на DA
  *****
  Неутрално

  ТОК ИМА НО ХЛЯБ НАПРИМЕР , МОЖЕ ДА СЕ ПЕчЕ НА ГАЗ, НА ТОК , НА ДИЗЕЛ. ТАКА И С ДРУГИ ПРОИЗВОДСТВА.

 69. 69 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До 62
  ЦРУ така е. Скриха истината. Шибаните тюлени дебаркираха тайно и врътнаха кранчето. Ама на путин не му беше удобно да признае. За това нареди по ТВ-то да се спре газа през Украйна.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 70. 70 Профил на До ЦРУ
  *****
  Неутрално

  Точно така. Целта им е първо да ни упоят в студената зима, и после да дойдат и да ни изпият мозъците с капиталистически сламки. След това ще набучкат телата ни на колове и ще танцуват индиански танци около тях !

 71. 71 Профил на pipi
  *****
  Неутрално

  САЩ също са имали тежки атомни аварии и не си затварят централите. докато България без да има аварии беше принудена да затвори 1-4 блокове преди изтичане на експлoатационния срок през 2012 г. за трети и четвърти. причината беше че поддържаше съюзнически връзки с Русия и трябваше да бъде наказана от САЩ както Югославия Ирак и другите. Чернобилската трагедия беше причинена от човешка грешка на инженерите а не е резултат от дефект

 72. 72 Профил на POD
  *****
  Неутрално

  ПОДГОТВЯ СА ГАДНА РАБОТА КАТО В ГРУЗИЯ. НЯКОЙ ДЕН ЩЕ НИ ПОГОДУТ ТАКЪВ НАМЕР , ЧЕ И МАКЕДОНЦИТЕ ДА НИ НАПАДНАТ, ЗАЩОТО ДРУГ НАЧИН НЯМА ДА СЕ РАЗДЕЛИ ЕДИН НАРОД. УКРАЙНА И РУСИЯ СА ЕДИН НАРОД.

 73. 73 Профил на Попов
  *****
  Неутрално

  Попов, ако имахме отговорно правителство сега наистина можехме да внасяме газ от САЩ, достатъчно беше да построим само един входен терминал за втечнен газ, и сега щяхме да теглим майната на Русия и Украйна и щяхме да имаме газ и то в количества дори да изнасяме и за други страни. Ама ти с железобетонната си глава едва ли ще разбереш за какво ти говоря, защото в твоята Русия още не знаят какво е втечнен газ.
  ------------------------------------------
  Ми вие 4 години с Костов, 2 с Ф.Д. имахте правителство, имахте Желю Митев Желев, Коня и т.н. Колко още десетилетия са ви нужни, за да докарате газ от Америка, например, та да не сте "зависими" от Русия?

 74. 74 Профил на Ф
  *****
  Неутрално

  А бе гомняари тази работа с Украйна и след 100години няма да се оправи. Не в НАТО и къде искат да влезнат това е един народ. На запад имаме същия пример Македония. Сръбски еничари. Украинците Буш еничари.

 75. 75 Профил на до Попов
  *****
  Неутрално

  От Къде ще Догараш , през босфора такива танкери бомби не пускат. да ви едем в разбирачите

 76. 76 Профил на Slash
  *****
  Весело

  ЦРУ, точно така, а освен това Кондолиза Райс лично е понижила температурите с 5 градуса

 77. 77 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До пипи и под.
  Вие в ред ли сте? Или просто орг. кома ви е дал поръчение? Щото темата за реакторите е толкова описана, че би трябвало и пълните идиоти да са наясно. Все пак според вас защо мръсните империалисти на запад (защото вие винаги пропускате империалистите на североизток) не искат да се спрат 5 и 6 блок?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 78. 78 Профил на До ПИПИ
  *****
  Неутрално

  Пипи, казах ти за лекарствата. Пий си ги. Знам че сигурно е приятно да си представяш че си атомен физик, но ти го удряш на раздвоение на личността направо. А е опасно. С атомите можеш да направиш такива поразии, че твойта болест ще ти се стори нищожна в сравнение.

  Та значи, взимаш едното шишенце, сипваш 2 - 3 хапчета в ръката, лапаш ги, поемаш въздух и отпиваш смело една голяма глътка вода. Следва второто шишенце. Третото. И така докато си изпиеш всичките психотропни вещества които са ти предписани. След това се отпускаш и чакаш.

  Ако след тази процедура продължават да те гонят дяволите на атомната визика - звъни спешно на психиатъра си. Може би ще ти препоръча няколко години в интернат.

  Искренно се надявам да си наистина психично болна. Просто не е възможно някой да е толкова тъп и ограничен.

 79. 79 Профил на от pipi до 77
  *****
  Неутрално

  е само това остана да спрат пети и шести пуснати в началото на 90-те и тогава може да погребем България

 80. 80 Профил на Ф
  *****
  Неутрално

  Ич не ми пука за Украинците ами за Русия - да дава газта която НИ ДЪЛЖИ (платили сме си я), както и на другите Европейски държави. Да плати и за разходите около цялата тази криза. Ако не - да връща всичко което дължи, да се търсят други източници.

 81. 81 Профил на BIG AL
  *****
  Гневно

  САМО идиоти от атака и бкп-бсп и тов.Папов могат да си мислят, че Р.Овч, и сие КРИМИНАЛНИ, ще им "НАМАЛЯТ" цена на ток и парно и прочие..) , като пуснели Козлодуй..Ей, голяма червенауста -на КРИМИ червени фирми са зяпнали ПАК,,И цяла България да гръмне - не им пука..КОМУНИСТ- няма ЗАСИЩАНЕ ..АЛЧНОСТ , червена ИДИТИ..Няма да влезат във вашите джобове парите отаец-а , идиотииий...ИМА СИ ЧЕРВЕНИ джобове за тази работа..Планът за изхвърлянето ни от ЕС е в действие..Руските агенти действат ПАК - за задунайская губерния..Колкото ВЕЧЕ има доверие в някакви руски 'доставки" , толкова и в БЪЛГАРИЯ ще имат ДОВЕРИЕ, че СПАЗВА ДОГОВОРИТЕ си ..По-мръсни нешо от сидеровчето и руските агенти -НЯМА в България..мръсни , уродливи същества..искат и от да ни извадят..Наистина трябва да започнем да ви БЕСИМ ,червени копелета..Няма друга възможност,- да останем в ЕВРОПА..Мръсни мужици..Уроди и дебили..Слуги на Империята...ЖИВОТНИ.

 82. 82 Профил на от от от пипи пипи пипи за пипи
  *****
  Неутрално

  България е погребана отдавна. И вски път като се опита да излезне от гроба, все се намира някой спасител-комунист, анти-империалист, социалист, болшевик, марксист, да я набута обратно вътре.

 83. 83 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Абе пипи, кога си роден? 90-те бяха наскоро. Отде го взе това, че тогава е пуснат ядрен реактор?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 84. 84 Профил на pipi
  *****
  Неутрално

  Цецо
  може да се пообразоваш първо и тогава да спориш. знаеш че пети и шести са по 1000 мегавата докато 1-4 блокове са по 440 мегавата. и неслучайно кризата през 1991 г. стана понеже много се крадеше а още не бяха в строя пети и шести

 85. 85 Профил на аяго газо
  *****
  Неутрално

  Тия ва парламента наистина са изперкали напълно. А и при енергийната мафия празно няма - трябва да се намаже от всяка ситуация. Не от вчера България се граби в съюз с руските бандити - гаранти за това, че БКП ще управлява вечно България. Пускаш руснаците тук да си вземат каквото им трябва и получаващ покровителство по докато буташ.

 86. 86 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  пипи.
  Благодаря. И донякъде се извинявам. 5 блок - 1987; 6-1991. Ама няма никаква връзка между разпада на социализма и кризата от началото на 90-те и тяхното пускане. При др. виденов си работеха и шесте ама това помагаше ли? А че доста хора забравиха. Кой беше тогава министър на енергетиката? А министърката с тоалети за по няколко хил. лв. (според някои ТВ-та) тогава не беше ли пак министърка?
  Въпросите са риторични надявам се.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 87. 87 Профил на pipi
  *****
  Неутрално

  о Виденов идва на власт чак през 1995 г. след "успешното" ръководство на Филип Димитров. и тогава България вече е ембаргова страна заради Сърбия. тогава не си спомням да е имало енергийни проблеми. даже напротив мутрите изнасяха контрабандно бензин и наркотици за Югославия

 88. 88 Профил на pipi
  *****
  Неутрално

  ЦЕЦО
  как да няма връзка между блоковете и енергийната криза. я сравни че сега пети и шести произвеждат колкото 1, 2, 3 и 4 блокове заедно тогава. като ги няма пети и шести и при спрян внос от Украйна се появява дисбаланс в енергийната система. а пети и шести тогава едва са били завършени тогава

 89. 89 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Пипи
  Помисли малко. Сам.
  Та ние нямаме газ. Ток имаме. Даже изнасяме.
  И да не изнасяме тока не може да реши проблема. Топлофикация София има към 1000 МВт мощност. Ама ел. мрежата в София не може да достави тези допълнителни мегавати. Ел мрежата в Пловдив, и във Варна и т.н. също не може да достави до крайните клиенти (домакинства, администрация и промишленост) съответната допълнителна мощност. Да националния ел пръстен може да ги поеме. И сега мрежата е далеч от пълния си капацитет. Защото от ток няма нужда, а там където има заради спрения газ местната мрежа не може да пренесе по-голяма мощност. Тогава тези мощности за къде ще работят? За износ. Ама когато работеха 3 и 4 блок изнасяхме за има няма 3,5 цента киловата. Доста по-евтино от тарифата за вътрешни консуматори. При това изнасяхме чрез посредници. За съседни държави. защо са необходими посредниците при директно свързани и все държавни компании? Отговора е очеваден.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 90. 90 Профил на Попов станахме за резил
  *****
  Неутрално

  Абе Попов може ли такова подигравка да допуснете комунистите бе. Ако бях на мястото на Путин след днешната гаргара която си направиха украинците с него щях да си направя харакири.

 91. 91 Профил на pipi
  *****
  Неутрално

  Цецо
  а ти мислиш ли че ако българският ток не е по-евтин някой ще го купува. Турция спокойно ще си прави ток от ВЕЦ или ТЕЦ или ще внася от Гърция за двойно по-висока цена от българската

 92. 92 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Пипи.
  Турция не внася ток от нас от доста време. Явно си го произвеждат сами. Само, че като спряхме 3 и 4 блок цените на тока на балканите (на запад от нас, не в турция) се вдигнаха. доста. И пак има посредници. Защо?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 93. 93 Профил на Газ пикае
  *****
  Неутрално

  Някой в парламента ще пикае газ, ма де да видим

 94. 94 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  ПП
  И ако изнасяме нещо, не само ток, по-евтино отколкото се продава у нас, не мислиш ли че всъщност изнасяме национален доход?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 95. 95 Профил на До чорапа
  *****
  Неутрално

  Пипи, моля те, не дръж наистина в неведение цялия форум, кажи защо сащ ни оставиха 5 и 6 реактор, след като очевидно е напълно във вътможностите им да ги затворят и да ни накарат да купуваме френски и немски ток? Колко ток и кога за последно е внесла българия? Как италия внася 50% от тока си и пак са 10 пъти по-добре то нас? Като казваш че 91ва имало криза понеже частниците крадяли, моля те, кажи кой предприятия бяха частни тогава, че нещо не ги помня? Или вече под частници се разбира обикновените битови потребители? Защо дрънкаш че САЩ не затваряли централи след аварии? САЩ и Канада, в частност уестингхаус, са едни от най-големите имена в ядрената енергетика, но въпреки това в САЩ не е строена нова АЕЦ от 70те години, оттогава са затворили много от старите, главно след аварии. В англия също имаше документален филм за един от първите експериментални breeder реактори, затворен след като на плажа до него откриват радиоактивни частици, и след експлозия на водород. Протестите карат правителстовто да затвори преждевременно редица други реактори. В австрия е построен реактор през 70те, но никога не е зареден (което е крайно глупаво, но показва колко несъстоятелни са бъртвежите ти че само нас карали да затваряме, а те лошите си пазят техните) И айде да оставим настрана торовите, циментовите и химическите аводи (моля те, получи ми бутанол от ток, ще ми е много интересно да го видя), как си представяш че ще се отопляват училищата и болниците? Във всяка стая ще вкарат по една духалка (1500 вата примерно) и така ще карат? как ще се скупчат 20 деца около една калпава печка? Колко реотани според тебе са необходими за да се затопли един физкултурен салон? По груби сметки, една гимназия ще и трябват 80-100 киловата допълнително (а това са над 300 ампера при 220 волта), над предвидените в ел. инсталацията, но според твоите гениални методики сигурно ще сложат по длъгнестите лапета с ръце да подпират бушоните да не падат А болните ще пренасят тока в кофи до операционните... И не забравяй, реакторите бяха затворени срещу ЦЕНА, която на нас ни платиха, и тогава никой не рева, и сега типично по балкански се опитваме да се отметнем от ПОДПИСАН договор. Това, противно на теориите на някой хора в този форум, не печели НИКАКЪВ респек в европа, че сме отстоявали наще си. Отстоява се при преговори, а когато нямаш нищо насреща, приемаш условията, ако ли не, прав ти път. България избра да приеме тези условия, колкото и да не им харесва това на някои хора.

 96. 96 Профил на pipi
  *****
  Неутрално

  кои са посредниците. посредници може да печелят само при доставката на горивото, но иначе има електроразпределителни дружества които се конкурират здраво а и разходите им за поддръжка на мрежата не са никак малки

 97. 97 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Това му е хубавото да си посредник при износа на ток. Разходи няма. Има само печалби. Електроразпределителните дружества (ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН - за тях да не говорим, че ми се повдига) са за търговия у нас. Кофтито е, че аз, ти и останалите няма как да се уредиме в далаверата. Защото р овч и сие отдавна я контролират.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 98. 98 Профил на до 95
  *****
  Неутрално

  никой не се опитвам да държа в неведение. казвам си мнението тука и това е. а ток може да се внесе винаги но на каква цена. май няма да е по-евтино от сега и никак даже. ако българите са съгласни да плащат повече за немски или френски ток нека да бъде. за химията не ме е грижа изобщо. печелят и да си правят сметката. през 1991 г. имаше не малко частни фирми, еднолични търговци и кооперации които ползваха евтин държавен ток така че няма никаква лъжа.
  за училищата има мазут за отопление. никой не е казал за ток да се греят. но мазутът не е евтин също. нямам нищо против ако е по-изгодно мазут вместо газ който така и го няма

 99. 99 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Извинявай не ти прочетох добре поста. Въпросните дружества у нас хич не се конкурират. По въпроса за разходите им прочети отчетите на ЧЕЗ в Чехия. У нас може и да се водят приватизатори ама са си държавна компания. Та там си казаха хората, че основен източник на печалба е поделението в България. А снабдяването поне в София не се е подобрило.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 100. 100 Профил на pipi
  *****
  Неутрално

  Цецо
  посредниците при износа с тока няма накъде да мърдат заради конкуренцията. това се опитвам да ти обясня. те не могат да повишат крайната цена над тази на тока в съседните на България държави. ако имат проблем просто трябва да си намалят разходите - цена по която купуват, кражби, загуби и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK