"Остеотек" спря временно износа на човешки тъкани

Американската публична компания "Остеотек" временно прекрати износа на дарени човешки тъкани от България и дори изтегли 37 неизползвани продукта. Причината за това е проверка на Френската регулаторна агенция Afssaps през ноември 2008 г., при която са установени пропуски в документацията на 6 донора. В специално съобщение от "Остеотек" до партньорите й в Европейския съюз обаче се подчертава, че не става въпрос за замърсяване или заразяване на тъканите, а за незначителни грешки в поддръжката на досиетата на донорите.


Инспекциите се правят редовно от специални екипи на Европейската комисия, защото България вече е част от обмена на тъкани в ЕС, обясни шефът на "Остеотек" в страната д-р Румен Хичев. При предишната проверка през февруари 2008 г. не са открити никакви нарушения. Хичев каза, че фирмата работи с френските си колеги за изясняване на ситуацията, но не се нае да прогнозира кога износът ще бъде възстановен. С тъкани на "Остеотек" в България и в Европейския съюз са направени 4 млн. трансплантации, като всички са успешни и няма нито един случай на проявени странични ефекти, обясни той. Според него казусът е недоразумение, а действията на фирмата са превантивни.


Преките инвестиции от дейността на "Остеотек" в България са над 5 млн. лв. годишно, съобщиха от компанията. Въпреки че в момента болниците не осигуряват донори, страната не губи тези средства, защото компанията не е спряла финансирането на структурите.


"Остеотек" ще изнася тъкани и кости от починали българи още 7 години. На 1 април 2008 г. тъканната банка сключи нов договор с българско-американската неправителствена организация "Евро-атлантически трансплант алианс" (ЕАТА), като този път Изпълнителната агенция по трансплантация не е страна в него. В документа е предвидено след този период договорът да бъде удължен автоматично с още 4 години.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK