Организаторите на протеста поискаха оставката на Миков

Снимките са предоставени от фотографа, участник в първия протест, при който се стигна до сблъсъци между полицията и демонстрантите<br />

© Дорeйд Ал Хафид

Снимките са предоставени от фотографа, участник в първия протест, при който се стигна до сблъсъци между полицията и демонстрантитеОставката на министъра на вътрешните работи Михаил Миков, приемането на законодателни промени за по-голямо гражданско участие в управлението, приемането на нов избирателен закон и стимулиране на избирателната активност. Това са част от обединените искания на стдентски, природозащитни, майчински и земеделски организации, които ще бъдат внесени в Министерски съвет и парламента. Организаторите на протестите от 14 - 18 януари заявиха, че 21 януари ще бъде ден на обединен граждански митинг. Ако до 27 януари не започнат активни действия за изпълнението на исканията, те ще призоват към всеобщо мирно гражданско неподчинение.


Според Борислав Сандов от сдружението Сроксос, тази декларация показва, че исканията на протестиращите не са разфокусирани, както са ги определили някои депутати. "Трябва да престане да се говори, че в България няма гражданско общество. Непопулярно и невярно е да се твърди, че то се ражда сега", заяви още Сандов.


"Искаме този път, с протеста да променим цялостно устройството на държавата, така че да не се налага ние студентите, младите хора да се оказват на улицата протестиращи за нещо", каза Йорданка Динева от фондация "Биоразнообразие", част от Коалицията "За да остане природа в България". Искаме ревизия на направените до този момент заменки, както и забрана на смяната на предназначението на вече заменените гори, каза тя. Другото искане е свързано със спасяването на Рила и Иракли.


"Едва ли има нормален човек в България, който да е доволен от управлението. Като земеделци до такава степен сме поставени на колене пред министър Цветанов и министър Орешарски, че не му трябваше много време на министър Миков да ни просне и на земята", заяви Албена Симеонова, фермер.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK