Първанов планира девет визити в чужбина до юни

Първанов планира девет визити в чужбина до юни

© Юлия ЛазароваПрезидентът Георги Първанов планира да посети до юни девет държави. В отговор на въпрос на "Дневник" за външнополитическата програма на държавния глава през годината, отправен преди десет дни, прессекретариатът му разпространи днес съобщение до всички медии за предстоящите визити.


От там уточняват, че външнополитическите прояви са подчинени на "основните приоритети - утвърждаване ролята на България като член на ЕС; акцентиране върху икономическите аспекти на външнополитическата дейност; възстановяване и развитие на отношенията с традиционни партньори на нашата страна извън Европа".


На 22 януари Първанов ще направи работно посещение в Азербайджан. По време на визитата ще бъдат обсъдени въпроси от двустранните отношения, търговско-икономическите връзки и развитието на сътрудничеството в енергийната област.
От 25 до 29 януари президентът ще направи официално посещение в Япония по покана на японското правителство. Първанов и съпругата му ще бъдат приети и ще имат официален обяд с Техни императорски величества император Акихито и императрица Мичико. Предвидена е среща с министър-председателя на Япония Таро Асо, с председателите на Долната и Горната камара на японския парламент. Ще се проведе и българо-японски бизнес форум. В края на посещението в Токио ще бъде открита изложбата "Тракийските съкровища".


От 29 до 31 януари е планирано официално посещение на Първанов във Виетнам по покана на колегата му Нгуен Мин Чиет. Освен с виетнамския президент, Георги Първанов ще проведе разговори с председателя на Народното събрание г-н Нгуен Фу Чонг, както и ще се срещне с членове на Дружеството за приятелство на Виетнам с България.


От 4 до 6 февруари президентът ще посети Русия по покана на руския си колега Дмитрий Медведев. По време на визитата ще бъде открита "Годината на България в Русия" с представителен концерт на български изпълнители в Болшой театър. Официалната програма включва срещи с руския президент Дмитрий Медведев, с руския премиер Владимир Путин, с московския кмет Юрий Лужков. В рамките на посещението ще бъде проведен бизнес форум, както и ще бъде открита изложба на български вина, туризъм и недвижими имоти.


На 10 и 11 февруари по покана на президента Георги Първанов посещение в България ще направи македонският президент Бранко Цървенковски.


От 25 до 27 февруари президентът и съпругата му ще направят държавно посещение в Италия по покана на италианския президент Джорджо Наполитано. Визитата е в отговор на официалното посещение на италианския президент през 2005 г. в България. Посещението включва и срещи с министър-председателя, с представители на италианския парламент и на бизнеса.


От 16 до 18 март Първанов ще осъществи държавна визита в Литва в отговор на посещението на литовския си колега през есента на 2005 г.


От 25 до 27 март, в отговор на визитата на президента Първанов в края на 2005 г., държавно посещение в София ще направи президентът на Ирландия Мери Макалийс. В рамките на посещението тя ще разговаря с председателя на Народното събрание и с министър-председателя. Ще бъде проведен и българо-ирландски бизнес форум.


На 3 и 4 април Първанов ще участва в Срещата на високо равнище на НАТО по случай 60 г. от създаването на организацията, а на 12-13 юни - в Срещата на президентите на страните от Централна Европа, която ще бъде в Нови Сад, Сърбия.


На 24 и 25 април в София ще бъде проведен Енергиен форум на високо равнище на тема "Природен газ за Европа: сигурност и партньорство", на който по покана на Първанов се очаква да участват държавни и правителствени ръководители на повече от 20 държави, както и представители на ЕК и на други международни организации.


От 13 до 16 май в България ще пристигнат Техни височества японския принц Акишино и принцеса Кико в рамките на японската инициатива "2009-та - Година на японско-дунавското приятелство".


През април се очаква посещение на емира на Катар шейх Хамад бин Халифа Ал Тани по покана на президента Георги Първанов.


За края на първата половина на годината е планирано държавно посещение на президента Първанов в Испания по покана на Н. В. Хуан Карлос, като в процес на уточняване са датите на визитата.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mun4o
  *****
  Весело

  В Япония какви защитени видове има освен японци?

 2. 2 Профил на гражданин
  *****
  Разстроено

  Много съм ядосан на Европейския съюз.Защо не го поканят в ЕВРОПА?Та трябва да обикаля из АЗИЯ.

 3. 3 Профил на Гоце
  *****
  Весело
 4. 4 Профил на Не нчо
  *****
  Неутрално

  Възможно ли е с еднопосочен билет още при азерите.

 5. 5 Профил на z
  *****
  Неутрално

  гоци е чул, че в япония има гейши и се надява да му се усмихне щастието след някое и друго саке

 6. 6 Профил на гоце
  *****
  Неутрално

  Цигането с еднопосочен билет

 7. 7 Профил на Дядо Иван
  *****
  Неутрално

  В момента Гоце се е върнал на изходна позиция: пак е в ОКЗНИ и вика долу НАТО! Само че сега вика и "долу ЕС!" с предложението си за старата АЕЦ. Но аз искам да съм в ЕС, а не в СССР. И няма да се предадем.

 8. 8 Профил на Присмехулка
  *****
  Гневно

  разбира се, как можем да пропуснем да навестим любимата Русия!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 9. 9 Профил на малко инфо
  *****
  Неутрално

  Разходите на сегашното "ПРЕЗИДЕНТСТВО" , от времето на Първанов, са 16 (!) пъти по-големи отколкото разходите по времето на Петър Стоянов

 10. 10 Профил на Атеист
  *****
  Неутрално

  Първанов -на срещата на НАТО!? Знаех си аз че няма Господ, ама...

 11. 11 Профил на т
  *****
  Неутрално

  Не може без Русия. Нали трябва да се докладва всичко от България, Азербайджан, Виетнам, Япония, ЕС....

 12. 12 Профил на +
  *****
  Неутрално

  А бе, нашият човек защо ходи все по покрайнините?
  Не го ли пускат в центъра?

 13. 13 Профил на още инфо
  *****
  Неутрално

  До +

  За центъра се искат определени качества:
  1. да не си кенеф и
  2.да не си наказван за бракониерство и
  3.жена ти да не я е срам от тебе и
  4.да не си лъжливото овчарче.

 14. 14 Профил на тото
  *****
  Любопитно

  Даден е графика за гостуване само до юни, щото до декември Първанов ще ходи поне още веднъж в Москва. Но, обикновенно си намира работа в Русия поне по 4-ри пъти годишно??? Може да има извънредни визити и нови "шлемове"?

 15. 15 Профил на ха
  *****
  Неутрално

  Кво бе първо Россия, после НАТО и комунизъма... Виетнам

 16. 16 Профил на b_petrow
  b_petrow
  Рейтинг: Неутрално

  Като е тръгнал, може да не се върне. Ако сравни как живеят хората на изток може да му хареса и да подаде оставка))) Има време ще видим!

 17. 17 Профил на i.m.atanasov
  i.m.atanasov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  БЕ тоя авджи агент гОЦЕ от сИРИЩНИК голям турист се извъди бе!Само шета и осира след него!гОЦЕ сЕДЕФЧЕВ от сИРИШНИК с нуждника на двора!!!

 18. 18 Профил на winter
  *****
  Неутрално

  ХАХАХХАХАХАХАХАХ

  ААААААААААААААААХАХХАХАХАХАХАХАХАХАА

 19. 19 Профил на c
  *****
  Неутрално

  Абе,немойте ке го разкикерите от пат,па и булката мое да не издържи,оно си е байа лупане,па леле шо са софри и йадене,бе зор че биде,ма он си е БУЛГАР отсекаде и не гъне

 20. 20 Профил на Tojaga
  *****
  Неутрално

  Аз пьк мисля,4е е добре да ходи из покрайнините, защото в Европа ще ни излага.
  Виж, в Япония ще му е трудно - тамощната култура е много висока. Там трябва да имащ маниери: никакви геищи няма да му помогнат.
  А и 4ужди езизи не владее,може би с изклйу4ение на руския, да ре4ем, както вси4ки европейски държавни глави.

 21. 21 Профил на Угрижен
  *****
  Разстроено

  Уважаеми г-н Президент Първанов,
  моля Ви да не се показвате много, много по света, че голям срам берем покрай Вас.Айде станалото станало, ама по-кротко, скрийте се малко, че съвсем на КЕНЕФ ни превърнахте в очите на хората.Ми че малко се прочетете от 1992-ра до днес какви ги натворихте.То бива, бива, ама до гуша ни дойдохте.Пък вземете я заковете тая дъска дето все хлопа:
  газ тряс газ тряс газ тряс газ тряс газ тряс газ тряс
  путин шутин путин шутин путин шутин путин шутин путин

 22. 22 Профил на Сестримски
  *****
  Неутрално

  Гоце,безклозетникът от Сирешник "с простодушния си и простоват външен вид като човек от народа, съчетал в недопустима доза безнравствеността на номенклатурата със социалната безотговорност, дори нагла лукавост на Андрешковщината, излъга всички. Той изработи всички. Той прецака всички - чрез мимикрия, хитрост, пълзене и здраво, животинско дори умение да търпи, да чака, да понася обидите."
  Но това пред ЕС не минава.
  Прочее, мисля, че Гоце трябва да бъде отстранен

 23. 23 Профил на Гоцката
  *****
  Неутрално

  Видяхте ли бе тъпанари от форума поканиха ме и в И Т А Л И Я -край на обикалянето на Таджикистан,Азарбейджан,Тринидад и Тобаго и Науру.Вече ме поканиха и в Италия,после може да отскоча и в Испания ако искам.Сигурно ми е изтекло принудителното отсвирване от ЕС,задето сме троянския кон на Русия-знаете де,те ме отсвириха по много причини.

 24. 24 Профил на гудю
  *****
  Неутрално

  Пропуснал е о. Ливингстън и пингвините. Сега там е лято и не трябва да се пропуска случая.

 25. 25 Профил на blitz.bg
  *****
  Неутрално

  ГОЦЕ ПЪРВАТА МАКЕДОНСКА ПОРНОЗВЕЗДА
  21 януари 2009, 09:36ЛЮБОПИТНО
  Скопие, Македония

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK