МВР пак иска да следи интернет без контрол

Ведомството на Михаил Миков предложи текст, който беше отменен от ВАС като противоконституционен

МВР пак иска да следи интернет без контрол

© Анелиа НиколаеваОчаква се в четвъртък парламентарната комисия по транспорт и съобщения и колегите им от комисията по вътрешна сигурност и обществен ред да обсъдят промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), които ще позволяват на МВР неконтролируем достъп до информация за телефонни обаждания през фиксирани и мобилни мрежи, изпратени SMS-и и електронна поща. Ако депутатите гласуват предложенията на вътрешното ведомство, един отменен като противоконституционен текст ще бъде възстановен, но вече със закон.


Става дума за скандалния член 5 от  Наредба 40 на МВР и Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС), който беше отменен от петчленен състав на от Върховния административен съд (ВАС) през декември 2008 г. Една година след появата на наредбата и 3 месеца след отмяната на спорния текст като нарушаващ и Европейската конвенция за правата на човека, той се появява отново - този път в проектозакон за второ четене (виж карето). Този текст трябва да осигури на МВР т.нар. пасивен технически достъп до съхраняваните данни.


На практика това означава, че полицията може по всяко време да рови в данните с кого сте говорили, размяната ви на мейли, какви сайтове сте разглеждали снощи, с кого общувате през Skype и ICQ.
Председателят на комисията по вътрешна сигурност Минчо Спасов (НДСВ) ще настоява член 251 (12) да отпадне, а да бъде прието неговото предложение, което е одобрено и на първо четене - да се следи трафикът само при тежки престъпления. Според неговата поправка достъпът трябва да става по процедура от Закона за специалните разузнавателни средства. Докато предложението на МВР предвижда това да става при всякакви случаи на заплаха за националната сигурност. "Така неправилно се тълкува европейската директива и прекалено се разширява обсегът на следенето", посочи Спасов. На заседанието е поканен и вътрешният министър Михаил Миков.


Засега не е ясно как ще гласуват партийните групи. "Ако не противоречи на конституцията и на други закони, ще подкрепим предложението на МВР", каза депутатът от БСП Радослав Илиевски, който прогнозира "разлютена" дискусия. Колкото до отменения от ВАС текст, Илиевски заяви, че той ще бъде подложен на сериозно обсъждане. Според Иван Иванов от ДСБ отмененият от ВАС член не бива да бъде приет.


Прословутата наредба 40 предизвика недоволството на интернет доставчиците и правозащитниците и беше обжалвана в съда от фондация "Достъп до информация". "Скандално", така коментира новата поява на отменения текст Александър Кашъмов от фондацията. "С новото си предложение МВР всъщност върви срещу съда", каза той, допълвайки, че европейската директива 24/60 от 2006 г., която урежда запазването на данните, създадени от телеком услуги, не изисква предоставянето на т.нар. пасивен достъп на МВР. "В решението си ВАС посочи, че чл. 5 не е нужен, защото достъпът трябва да става по специални закони като НПК и Закона за специалните разузнавателни средства. Няма нужда това да се урежда в ЗЕС", обясни Кашъмов.


Представители на мобилни и фиксирани оператори коментираха, че  МВР и сега има достъп до информация за проведените разговори и следи участниците в тях, без да иска разрешение от телекомите по Закона за специалните разузнавателни средства.


Мобилните оператори не са доволни, че ако промените бъдат приети, ще се наложи да регистрират всеки купувач на предплатена карта, защото това ще затрудни дистрибуцията им. За да може да се събират данни за купувачите, ще се наложи там, където се продават, да се монтира компютър с интернет. В момента предплатени карти може да се купят на сергиите за вестници, в магазини за цигари, минимаркетите. Не е ясно как ще стане това със задна дата за вече продадените pre-paid номера, които са милиони.

Другото, срещу което протестират телекомите, е 12-месечният срок, в който те трябва да съхраняват тези данни. В Румъния тази седмица приеха промени в местния специален закон за съхраняването на данните от телекоми, в който този срок е 6 месеца. Те могат бъдат предоставяни само на прокурорите при поискване по съдебен ред.
Депутати коментираха вчера, че текстовете на МВР на практика са "врата в полето", тъй като под претекст "заплаха за националната сигурност" може да се намерят достатъчно поводи да се следи всяка комуникация в мрежата.Реакции


Димитър Ганчев, Сдружение за електронни комуникации: Пасивният достъп на МВР до информация за разговори и електронна поща не дава гаранции, че няма да се допусне злоупотреба със събираните лични данни на гражданите. Текстът разширява обхвата на евродирективата, която говори за съхраняване на данни за "сериозни престъпления". Ще предложим да се добави определението "тежки", както и да падне "пасивен достъп" и да се замени с достъп при поискване.


Иво Джоков, интернет доставчик "Мегалан": Има резон, защото понякога кореспонденцията помага за разкриване на доста сериозни престъпления, въпросът е, че това е брутална намеса в личното пространство на хората. По-правилното е да се следи кореспонденцията на даден субект, след като е заподозрян, но това пък не помага да се проследят нещата със задна дата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (119)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mrh52499804
  mrh52499804
  Рейтинг: 466 Неутрално
 2. 2 Профил на Що за държава сме
  *****
  Неутрално

  Миков да назначи по един милицонер на всеки компютър, за да се справи със ситуацията. Даже ще трябва по трима за да могат да дават денонощни дежурства.

 3. 3 Профил на Robinson
  *****
  Гневно

  Крайно милиционерска държава. Бетер болшевизъм. Трябва да се организира дискредитирането на бг МВР-то от ЕС. Само след това може да се говори за смислени законопроекти.

 4. 4 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 740 Гневно

  По младите в Република България незнаят че га бяха същите комунисти на власт всеки видеоплеър с лентови касети подлежеше на регистрация в Милицията.Глобата за неригистран беше конфискация .Близко е до ума и най пропадналият Българин при кого отиваше тази техника. За сателитна антена направо се отиваше в затвора.Приемаш вражеска империалистическа пропаганда,която вреди на бурният възход на целукпният български народ устремил се към светлото бъдеще комунизъмът. Сега мечтаят да превземат ИНТЕРНЕТ,тъпите милъовци.Може ,ама отидете в русия китай и онази корея дето се опитват да правят атомни бомби а народът им чака ориз от целят капиталистически свят за да оцелее.

  Ръй! Ръй!
 5. 5 Профил на Скандинавец
  *****
  Неутрално

  Идеята милицията да следи Интернет може и да е добра, но е скъпа и трудно осъществима. Все пак за ограмотяването на съответния брой милиционери ще е необходима голяма сума пари.

 6. 6 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До №5
  Има ли смисъл да се харчат пари за ограмотяване на ловец на лисици да стане ловец на тигри,когато се знае че парите по презумция ще бъдът откраднати.

  Ръй! Ръй!
 7. 7 Профил на Жоро Хубавеца!-Не ГОЦЕ ГОВЕДОТО!
  *****
  Неутрално

  Отлично,много добре ,даже и добре!Това са думи на един тъпак офицер от моята служба в армията!Сега искам да се изразя така за хубавите неща които едни комунистически издънки дошли на власт благодарение на простотията на кенефажиите в тази наща лайняна държава ще приемат от страх!Страх от ДЕМОКРАТИЧНОТО развитие!Това няма да доведе до преследване на престъпния контингет който е сред тях ,а на такива като нас които ги плюем и псуваме безпардонно!Проклети да бъдат те и целите им родове!

 8. 8 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 696 Весело

  МВР не иска ли да гони престъпниците?
  Наркодилърите по училищата и клубовете да арестува?

  Защо не?

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Това за предплатените мобилни услуги е по-нормално - регистрацията може да стане или при заявка за нова карта, или при закупуване на нов ваучер, от определен момент нататък. Не е нещо смущаващо.

  Но за пасивен достъп до Интернет трафика - това противоречи на либералния дух на функционирането на Мрежата, на демократичните норми. За тежки престъпления - ОК, но във всички други случаи - трябва ли да сме на тръни кой и кога и какво слуша и чува (което, при нерегламентиран достъп, може да бъде използвано като шантаж)? Както едно време я е имало приказката: "Не е за телефон", сега пък ще бъде: "Не е за по мейла, нито за по телефона". Остава да си изпращаме пощенски гълъби.

 10. 10 Профил на Flash
  *****
  Неутрално

  Докато не се смени поколението на милиционерите в МВР, нищо няма да се промени.

 11. 11 Профил на Любопитко
  *****
  Неутрално

  Прочетохте ли: Те и сега си следят, абсолютно незаконно. Ама ги разбираме - такава е заповедта от Москва, там се следи строго, а у нас не - недопустимо.

 12. 12 Профил на policai
  *****
  Неутрално

  Мики Маус пак се престарава.Голем майтап с този мушморок.
  Да вземе да седне един път и той пред комп и тогава да плещи глупости.ХА ха ха.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 14. 14 Профил на Желязко Желев jelev1@abv.bg 0877246487
  *****
  Неутрално

  Та те и сега си ни следят.И има тотална цензура.Преди 20мин, пост във форум на днес.бг бе изтрит макар и да нямаше обидни квалификации."По пътя си към демокрация тоталитарното общество минава през фашизъм"- това ми се струваше нелепо, но маи си е така.Чудя се само какъв идиот трябва да си за да си помислиш само ,че може да контролираш мрежата.Един такъв в Америка си замина безславно.Поуки никакви поне за нашите.Новият американски президент очевидно не е глупав а и спечели президенския мандат благодарение на мрежата.Може би Америка да направи карчка към сводата.Може би да подкрепят останалия свят в борбата им за свобода.

 15. 15 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1593 Любопитно

  Нямаше ли една ЕС директива, че въпросната информация трябва да се съхранява 2 г.?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 16. 16 Профил на pipi
  *****
  Неутрално

  не забравяйте че зад българското МВР вече стои ЦРУ а не КГБ

 17. 17 Профил на :)
  *****
  Неутрално

  Приемайте, приемайте абсурдни закони в разрез с ЕС и здравия разум ... само след няколко месеца, първата работа на новото правителство ще бъде да се отменят всички тези глупости. Да не говорим, че тогава много от тези господа министри може и по някоя присъда да отнесат. А ако продължават с тази нанглост, едва ли ще остискат и до есента. Мръсна паплач!!

 18. 18 Профил на до пипи
  *****
  Неутрално

  Това пък от къде ти хрумна? Или така каза КГБ резидента и твой ръководител?

 19. 19 Профил на Желязко Желев  jelev1@abv.bg
  *****
  Неутрално

  Единствения начин да следи мрежата е да се забрани.Нищо чудно и това да направят.Средно грамотен потребител няма начин да бъде проследен.За средно грамотен престъпник е абсурд да бъде заловен,чрез мрежата.Единствения смисъл да се следи мрежата е политически.Боже ,какви идиоти по върхавете на държавата.

 20. 20 Профил на Анти-БС*П
  *****
  Неутрално

  Поредната тъпашка милиционерска простотия на червените другари. Дано всичките умрат в родилни мъки!

 21. 21 Профил на Желязко Желев  jelev1@abv.bg
  *****
  Неутрално

  Единствения начин да следи мрежата е да се забрани.Нищо чудно и това да направят.Средно грамотен потребител няма начин да бъде проследен.За средно грамотен престъпник е абсурд да бъде заловен,чрез мрежата.Единствения смисъл да се следи мрежата е политически.Боже ,какви идиоти по върхавете на държавата.

 22. 22 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  До 19

  През последните години доста американски компании ги осъдиха (за договорки, измами на потребители и т.н.) точно по разменяни е-мейли. Аз имам някакъв спомен, че има такова изискване провайдърите да съхраняват трафика за 2 г. и за това питах. Ако някой знае да каже.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 23. 23 Профил на кр
  *****
  Неутрално

  В статията никъде не се споменава Миков, а той е измъдрен на снимката в едър план. Нещо на манипулацийка ми намирисва. Единственото, което чух Миков да е предложил е да се регистрират предпалтените сим карти, в което има логика. Някак си отчетлива е тенденцията да се дискредитира вътрешния министър при все, че показва опити за промяна в МВР. Някой нещо не е доволен от това

 24. 24 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  всицки сме в матрицата
  мвретата по света да сьздават агенти смит
  вината ще приемаме с мезета
  ум и раи от глад
  5 пьти на ден мюслиям

 25. 25 Профил на Ежко
  Ежко
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Защо ли си мисля, че у нас достъпът до личната информация ще се използва не за предотвратяване на престъпления (както афишира Миков), а за следене и тормозене на политически неудобни лица?
  Все пак цялото ни МВР е изтърсак на някогашната ДС и приоритетът му е не борба с престъпността (това няма нужда да се доказва - то се вижда), а разправа, понякога и насилствена, с хората, които имат дързостта да казват изстината в очите.

 26. 26 Профил на garobg
  *****
  Неутрално

  Това няма да осигури националната сигурност. Трябва се монтират по една жидео камера в всяка съпружеска спалня че горе долу да опазим нещата. Много е важно да се знае също в каква тоалетна (Кенеф) се изхождаме, в турска или българаска (има ли такава, не си спомням).

 27. 27 Профил на Мич Пършинга
  *****
  Неутрално

  Ще ви следя,я! Ще вземете да бутните властта преди да сме решили на коя партия да я прехвърлим!

 28. 28 Профил на Ежко
  Ежко
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  #23, а каква е логиката да се регистрират предплатените сим карти? Аз поне не мога да я схвана. И правя аналогия с това, което #4 сподели, за регистрацията на видеомагнетофоните през социализма.
  Желанието за тотален контрол не води до нищо, освен до по-радикални ответни действия.

 29. 29 Профил на Филис
  *****
  Неутрално

  Всичката Мара втасала, та и интернета ще следи Абе другари милиционери, що не си свършите основната работа? А? Що не се врете в живота на престъпниците, а се намъквате в живота на обикновения гражданин?!? Защото обикновения гражданин е лесна мишена, нали? Като не можете и не искате да озаптите престъпния свят, се захващате с обикновените граждани. Браво, браво! Хич няма и да питам с какви кадри ще правите това... Що за държава!

 30. 30 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Искат хората да контролират, защото се нуждаят да не бъдат контролирани.

 31. 31 Профил на Желязко Желев jelev1@abv.bg 0877246487
  *****
  Неутрално

  Току що установих ,4е не мога да пратя пост в днес.бг.Имам забрана по ИП адрес.Единственото което днес написах там е .че цензурират.И то в рамките на минути.Може и да имат някакви мотиви да цензурират някого поради някакви изказвания.Кое му е за цензура,че написах какво правят.Защо го изтриха изащо вече нямам достъп.Както виждате всичко написано от мен си го подписвам с името и телефона.Някои да има още заблуден в каква държава живее.

 32. 32 Профил на Желязко Желев  jelev1@abv.bg
  *****
  Неутрално

  Моля които прочете пост #31 да го копира и постави във форумите на днес.бг.Мога и аз но ще ми отнеме доста време а и така ще разберат ,че това което правят не е личен проблем

 33. 33 Профил на Глупости
  *****
  Гневно

  Голяма глупост!Тези вече прекаляват!Да следи Миков бандитите по вертепите и дискотеките и пр, наркодилъри.С това да не се занимава неприложимо е и е репресиращо.

 34. 34 Профил на pipi
  *****
  Неутрално

  искането е от ЦРУ за да може да се следят българите изкъсо. още през 1991 г. Данчо Соколов - Момата тогава министър на МВР почва да предава на ЦРУ секретна информация. заедно с Лучников предават информация за български депутати и министри на ЦРУ и западните тайни служби. в ЦРУ двамата са били известни като "Кинжалите"

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 36. 36 Профил на !
  *****
  Неутрално

  ИНТЕРНЕТ ЗА СТРАСТНИ СРЕЩИ?
  ОПАСНО! ВСЕКИ ЩЕ СИ ТЕ ЗАКЛЕЩИ !
  ПЪЛНА СВОБОДА НА ИНТЕРНЕТА
  ЗА ВСИ4КИ ДУПЕТА
  ПО ЗЕМНИТЕ КЪЛБЕТА!

 37. 37 Профил на !
  *****
  Неутрално

  ИНТЕРНЕТ ЗА СТРАСТНИ СРЕЩИ?
  ОПАСНО! ВСЕКИ ЩЕ СИ ТЕ ЗАКЛЕЩИ !
  ПЪЛНА СВОБОДА НА ИНТЕРНЕТА
  ЗА ВСИ4КИ ДУПЕТА
  ПО ЗЕМНИТЕ КЪЛБЕТА!

 38. 38 Профил на do pipi
  *****
  Неутрално

  Мдаа, а за пипи има искане от трима комунистически мангала. Искат да го обичат, по комунистически, не по братски.

 39. 39 Профил на ми да!
  *****
  Неутрално

  Трябва да има интернет кафета из цяла България за обществено следене на интернетите и телефоните на мвр. ЕК също трябва да се обзаведе с 24/7 проникване в интернетите и телефоните на всички етажи в БГ. А на Марс, Юпитер, Сатурн, Луната съоръженията за следене на земните комуникации са отдавна в действие.

 40. 40 Профил на ми да!
  *****
  Неутрално

  Трябва да има интернет кафета из цяла България за обществено следене на интернетите и телефоните на мвр. ЕК също трябва да се обзаведе с 24/7 проникване в интернетите и телефоните на всички етажи в БГ. А на Марс, Юпитер, Сатурн, Луната съоръженията за следене на земните комуникации са отдавна в действие.

 41. 41 Профил на Уотъгейт
  *****
  Неутрално

  гледам,че пак всичко се обяснява с "комунистите"
  да ама май се пропуска фактът какво е в САЩ

 42. 42 Профил на mrh52499804
  mrh52499804
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Пипи, да-да...

  Номер седемнадесети, ти вярваш ли, че Бойкомен е Супермен?!

 43. 43 Профил на panzer
  *****
  Неутрално
 44. 44 Профил на Желязко Желев jelev1@abv.bg 0877246487
  *****
  Неутрално

  До Уотъгейт Да лека полека САЩ се превръщат във фашиска държава.Но срещат изключителен вътрешена съпротива.Резултат от такава съпротива е сегашния им президент.Предполагам ще има корекции във посока към повече свобода.Проблемът не е във свободата а във възможноста за икономически просперитет.Ако само си влизал в часовете по история ще ти е ясно-ограничаването на свободата ни връща към пещерата.Всичко друго е ала бала.Според теб аз какъв престъпник съм,че ми налагат цензура или ме подслушват.Ограничаването на свободата е убежище на власт имащите от собствената им некадърност.Обратно можещия самодържавец увеличава обществената свобода.Примери колкото искаш в които искаш период на човешката история.

 45. 45 Профил на thegift
  thegift
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Нека си забраняват хората, защо да се шашкаме? Нека си мислят, както беше казал някой по-горе, че може да процедират както с видеата преди години. Да следят колкото искат, да се пробват да забранят и например това:
  http://www.anonymizer.com/consumer/products/trial/
  Освен да станат още по-смешни (което, в интерес на истината, е трудно постижимо) друго няма да постигнат.
  Не се притеснявам от хора, на които главният им ИТ експерт е с поща в yahoo

 46. 46 Профил на Boris
  *****
  Неутрално

  Значи искат да ме шпионират, да ми четат писмата, да виждат какви сайтове посещавам, в какви форуми участвам... Те и сега го правят.

  Днес се опитах да пусна следния коментар в dnes.bg...

  "Който няма възможност да присъства на днешния протест поради съображения за личната си сигурност, може да подкрепи протестиращите, отваряйки feelfriendly.com"

  Веднага изтриха коментара ми... Пуснах го втори път без да цитирам сайта, а те го махнаха пак. И така 5 пъти, докато не ме баннаха.
  В последствие разбрах, че не съм бил единствения...

  Явно много са притеснени от свободата на словото в интернет пространството...

 47. 47 Профил на emildimitrov
  *****
  Неутрално

  Като че ли някой някога от поколенията съпартийци на Миков е спирал да ни следи... Боже, колко е гнусно всичко това...

 48. 48 Профил на Желязко Желев  jelev1@abv.bg
  *****
  Неутрално

  До Борис Пиши ми в е-поща.Аз само установих,че има цензура.Просто за минути изчезна коментар в Днес.бг.Потребител съм на този саит от протестите в Атина.Имам силни съмнения ,че с провокативни коментари и журналистически статии изманипулираха протестите.Основен дял има и З.Желев журналист в саита.Когато взех да се усещам какво става и да пиша затова започнаха да трият.Не протеста се организира в нета.Власта тоя път ни изманипулира чрез нета.

 49. 49 Профил на дедко
  дедко
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не съм чел форума изобщо, но ми стига само заглавието за да изокам- адаше, йела ми и подюргоно да видиш как съм го натопорчил! Язък ти за адвокатскиот мозък, ако го имаш!

 50. 50 Профил на Борис
  *****
  Неутрално

  До Желязко.

  И аз не можах да повярвам, дори след изтриването на втория ми коментар все още си мислех, че се дължи на някава грешка. После помислих, че може би е заради това, че цитирам даден сайт...

  Но след като видях оплакванията на други читатели, чийто коментари изчезваха на минутата, също като моите, разбрах, че съм бил цензуриран. Държа да отбележа, че по никакъв начин не съм нарушил правилата за участие на сайта и каквито и да е други нормативи относно свободата на словото.

 51. 51 Профил на Лунатик
  *****
  Неутрално

  А има хора обменящи инфо със цивилизаците отвъд Галактиката,кореспондират на техните им езици.Как ще ги следите тях като нема да разбирате грам ??

 52. 52 Профил на WhatTheFuck
  WhatTheFuck
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Еми хубу де, много ми е интересно като ми запишат трафика с някой SSL-Enabled сайт какво на майка си у путката ще разберат ? Или ще използват онзи супер компютър дето го купиха с нашите пари за да разкодират рафик ??? Хахахаха. Абе Миков & Co. що не се образовате малко бе, некадърни глупаци ? Вие знаете ли че ние ви плащаме заплатата ? Или вие не си вземате заплатата от бюджета а от мафиотите ??? Да умрете дано всички за 3 дена.

  Shut The Fuck Up You Silly Piece Of Shit
 53. 53 Профил на Димитър Ангелов
  Димитър Ангелов
  Рейтинг: 8 Неутрално
 54. 54 Профил на Желязко Желев  jelev1@abv bg Браво 3 Мъри
  *****
  Неутрално

  До Борис Все пак пиши ми по е-поща.Не е толкова страшно,че има цензура.Страшното е в подозренията ми как са манипулирали всички ни когато започнаха протестите в Атина.И за каква репресивна и пропагандна машина става на въпрос.Тя тази машина работеше на пълни обороти през 1990г.Но аз се заблуждавах.че прехода е оставил някъде по пътя.Очевидно не е така.В България има нещо като паралелна власт крепящо се на мафиотизирана част от БКП.Много пъти през тия 20г. се натъквам на деиствията им.Ако това ми го беше казл някои друг щях да го смятам за луд.За съжаление не съм луд.

 55. 55 Профил на Димитър Ангелов
  Димитър Ангелов
  Рейтинг: 8 Неутрално
 56. 56 Профил на Оня с коня
  Оня с коня
  Рейтинг: 8 Неутрално

  България гордо се нарежда в една група със Беларус, Северна Корея и Азербайджан. Май Американците ще трябва да ни освобождават

 57. 57 Профил на Оня с коня
  Оня с коня
  Рейтинг: 8 Разстроено

  упс, да внимавам какво пиша да не ме арестуват

 58. 58 Профил на циник
  *****
  Неутрално

  В момента е по-добре да го приемат това комунистите, за да им лъсне задника тоталитарен и да се вдигне с няколко градуса възмущението. Пък после като ги изринем от властта ще настояваме да сменят закона.

 59. 59 Профил на ВЕТЕРАН
  *****
  Неутрално

  Братя полицаи разграничете се от милиционерската мафия !
  След 09.09.1944 г за шеф на милицията във Варна е бил назначен човек с основно образование , лежал малко преди това за кражба в затвора - може би защото познавал престъпния свят отвътре . Даден му е веднага чин подполковник - демек изключително верен на партията човек . В първите години основна работа на милицията била да слухти сред народа за врагове на БКП. Кажеш една лоша дума - привикват те и бой . За
  виц в лагери и затвори ...
  информацията е от мой близък роднина , който е назначен на
  21 години с чин капитан в МВР през 1952 г. , само защото е син нна АБПФК /активен борец против фашизма и капитализма /.
  Оттогава та и до днес е останала традицията в МВР да се наз-
  начават ВЕРНИ на комунистическата олигархия хора . Верни , а не кадърни . През цялата си служба мижитурките сержанти се чудят как хем да закачат от далаверата , хем да не издънят патрона /шефа/.
  Всички знаят за корупцията по пътищата , но да сте чули милиционер да свидетелства срещу друг ? Законът "омерта" е
  по-силен отколкото при мафията .

 60. 60 Профил на Пол
  *****
  Неутрално

  Подкрепям идеята за контрол на комуникациите. Свеизвестно е, че всяко престъпление има един много слаб елемент - връзката. Това е мястото, което полицията трябва да атакува при разкриването на престъпленията. По този начин се харчат по-малко пари, а вероятността да се разкрие престъплението е много п-голяма, отколкото ако се прилагат други - по-скъпи и по-неефективни методи.
  Който разбира от полицейска работа ще подкрепи законопроекта. Другото е бла-бла-демокрация. Празни приказки. Идете в САЩ и ще видите как е решен там въпроса.

 61. 61 Профил на ВЕТЕРАН
  *****
  Неутрално

  Първо да изчистим полицията от милиционерите и после ще им дадем тая свобода . Самият факт кога се появи тази идея за какво ви говори . Дали рушветите се искат през интернет , че да ги хванат

 62. 62 Профил на Борис
  *****
  Неутрално

  Пол, прочете ли коментара над твоя...

  С каква цел мислиш, че ще контролират комуникацийте нашите пазители на реда и многоуважавани политици? Да разкриват престъпления ли...?

  ХАХАХА

 63. 63 Профил на Борис
  *****
  Неутрално

  Пол, прочете ли коментара над твоя...

  С каква цел мислиш, че ще контролират комуникацийте нашите пазители на реда и многоуважавани политици? Да разкриват престъпления ли...?

  ХАХАХА

 64. 64 Профил на Адвокат
  *****
  Неутрално

  Аз ли нещо не разбирам или закон не може да противоречи на конституция??? Няма значение какво ще гласуват, ако има текст в закон който противоречи на конституция се гледа конституцията???? Нали така вървяха Конституция-КодексІзакон... или се бъркам??? Поправете ме

 65. 65 Профил на от pipi до Аlexander
  *****
  Неутрално
 66. 66 Профил на Кольо
  *****
  Неутрално

  Хмм.. Чета това и си викам, абе тука за България, страна-член на ЕС ли става дума, или за България от 1977 г.
  Между другото, този неадекватен некадърник на снимката докога все още ще бъде министър?? Абе да му се не види, сякаш в тази държава министрите ги избират с конкурс за некадърност и дори дебилност, бих казал.. Като се има предвид кой бе министър преди това..

 67. 67 Профил на Торонто
  *****
  Неутрално

  Странни хора са това българите. С бездействието си или с действия нямащи нищо общо със здравия разум, си избират като правило най-бандитското правителство и после хвърлят титанични усилия да озаптят бандюгите, което разбира се е невъзможно. Вместо да си чешете езиците, запретнете ръкави и върнете обратно на власт Иван Костов. Никой друг не може да ви извади от дупката, в която сами се натирихте.

 68. 68 Профил на Mikov
  *****
  Неутрално

  Абе Иво Джоков, интернет доставчик "Мегалан"...

  Ти ченге скапано ли си бе? какво те интересува този въпрос?

  Ти интернет доставчик ли си, или какво?

  Ушенце? Знаеш ли колко животи са съсипали полугармотни ченгета? Нали и досега следят, а резулктатът е нулев....

  Некадърникът само иска власт и повече власт. Това е Миков. Полуграмотен нмекадърник, ламтящ за власт и благодарение на послушковци, като тебе, ще я има!

 69. 69 Профил на thegift
  thegift
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Пол (#60), говориш глупости (без извинение). Какво ми пречи да си взема лаптопа, да ида в парка и през безплатното вифи да си чатя с някой от ал-кайда? Знаеш ли кога ще ми засекат IP-то тогава?
  Просто цялата тази работа с подслушването е неземна тъпотия. Който не иска да го засекат, знае как да се скрие. Ако искат да следят кой тинейджър е дръпнал някое порно от арената, това вече е друго нещо.

 70. 70 Профил на bre
  *****
  Неутрално

  Не сме странни хора ,ние българите,а чсти профани, ние сме корумпиран народ,в мозъка на костите си. Защо,ли,ами защото все избираме корумпирани хора да ни управляват. Т.е., не хора,а комунисти,а както много хора знаят комунистите не са хора. Кълне ги по-горе наш човек,не става братле,комуноидите нищо не ги хваща,нито земетресение,нито мълния,нито чума,нито зараза,непобедими са тези мизерници и ще ни цакат отзад,докато сме живи,обречени сме да ни яхат,до края на света,нали така беше от На всеки километър.

 71. 71 Профил на dedko
  *****
  Неутрално

  А бре чоджум,а бре хайрсъзи/некадърници/,не разбрахте ли 20години какви канарчета сте?От изборите нищо не зависи,иначе щяха да ги забранят.Когато хванем правосъдието с две ръце,може и да ни окупират,да ни направят 50 и Nти щат за да не им мътим водата, може би,едва ли нещо да се промени.НЕ СМЕ ПРЕДВИДЕНИ В ПЕЙЗАЖА.Нашата Обетована земя е на прицел,заграбва се алчно и този рехав "миманс" е вентил за испускане на парата.Яжте,пийте и си носете новите дрехи."Демокрацията"е морковче за балами, следва диктатура по нашенски.Ония 45години щесе споменават като "златни".Ще стане по зле и от преди 1944.Това не осъзнаете ли,д.упе да Ви е яко.Запомнете, за да не кажете "Ама никой не ни каза,че ще става мното по-зле".Берете си гайлето късогледи и полу,а бе почти неграмотни "елехторални"канарчета.Няма папа лапа.Пееха някога,за кокошка,няма прошка.За милиони няма закони".Е,като че ли са прави?Със пикливи лозунги,само лумпени си вярват,че са велики и някакъ келепир ще докопат.Кервана си върви и кучетата вече се ръфат.Голям сеир се очаква,ама и голям рев ще последва.Не забравяйте "ОПТИМИСТИ".

 72. 72 Профил на Бер
  *****
  Неутрално

  Трябва да знаят всички, че и сега полицията и ДАНС контролират ефира и мрежата. Това винаги си го е имало.

 73. 73 Профил на Пол
  *****
  Неутрално


  До thegift

  Не мисли, че всичко ти е извстно за този вид контрол. Тези служби нямаше да се наричат "тайни", ако техническите средства с които разполагат са известни на всички и второ - когато започне да те работи тази машина, тя няма спиране. Гърбят по теб като с минохвъргачка - стрелят те от закрита позиция, тотално и не само с техника, и не само с една техника. Имай предвид, че веднъж нацелят ли те, във всички случаи ще те работят до дупка и няма отърване. Ще те окошарят.

 74. 74 Профил на GB
  *****
  Гневно

  Както виждаме настъпи жремето, когато комунягите се фашизират! Сега остава да приемат наново "законът за защита на държавата!" и след това да намерят някой нов Хитлер или Мусолини! Ето докъде я докарагхме с нашето търпеливо овчедушие! Докога ше търпим тези издевателства и произвол над нас! Държавата това сме ние, не комунягите!

 75. 75 Профил на GB
  *****
  Неутрално

  Настъпи времето на фашизиране на комунягите! Сега остава да намерят някой нов Хитлер или Мусолини ин да гласуват отново "законът за защита на държавата!" Държавата това сме ние, не комунягите! Докога така търпеливо и овчедушно ще търпим този произвол!

 76. 76 Профил на Comment
  *****
  Неутрално

  Това на снимката Мусолини ли е?

 77. 77 Профил на Ana
  *****
  Неутрално

  Скандално!! Това си е тотално потъпкване на човешките права и ние като българи трябва категорично да се обявим против!! Не сме полицейска държава!! Те нямат никакво право да имат достъп до личната ни информация - освен ако нямат сериозни основания за това, като например, това че са по петите на някоя мутра или престъпник! Но не - не си ли спомняте по комунистическо време кой следяха? Не престъпниците от ДС, а обикновените хора, за това кой не слуша и вреди на партията. Пфу! Как да не го очакваш това от една администрация, начело на която е агент Гоце - доносник! Подкрепям # 67 и мисля че единствен Иван Костов е способен да поизчисти мутрите и некадърните ни корумпирани политици начело с Доган и повечето от неговата партия.

 78. 78 Профил на Проектозакон на БСП
  *****
  Любопитно

  Интернета в България да отпадне , а кото форма на възпитание да се възстановят лагерите в Белене и Скравена.

 79. 79 Профил на Идея
  *****
  Неутрално

  Как да им помогнем в следенето - един ден седмично да се уговорим, и вместо да сме в Нета, да сме пред Парламента. По този начин ще се даде възможност и да ни снимат с камери, а и да чуят на живо какво мислим и какво искаме. Това ще спести много пари на бюджета - ще има за увеличение и на заплати и на пенсии, а и за крадене. Вие какво мислите, колеги? 80. 80 Профил на Някой си
  *****
  Гневно

  За съжаление през епохата на комунизма българинът не успя да развие имунитет срещу попълзновенията на тоталитарната държава. Тези, които сега искат да следят телефоните и интернет са абсолютно същите, които навремето слухтяха с кого се срещаме, какво говорим и какви радиостанции слушаме.
  Нагла лъжа е, че съответните институции досега имали недостатъчно правомощия.
  Тези институции искат все повече и повече права не за да работят в интерес на обществото, а за да могат безнаказно да получат все по-пълен контрол върху нас и задкулисно да упражняват власт над цялото общество.
  Власт, която не им се полага нито по закон, нито по морал, нито според здравия разум.

 81. 81 Профил на PTERODAKTIL
  *****
  Неутрално

  КОЙТО Е МАЛКО ПО БОРБЕН И НЕ Е УДОБЕН ,НАБЪРЗО МУ СЕ ПОДХВЪРЛЯТ НЯКОЛКО ГОЛИ СНИМКИ, ЖУРНАЛИСТИ И ПОЛИЦИЯ ГО ОБЯВЯВАТ ЗА ПЕДОФИЛ И КРАЙ С ТОЗИ ЧОВЕК ТАКА РАБОТИ СИСТЕМАТА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЛИЧНОСТИ В БЪЛГАРИЯ...

 82. 82 Профил на B.A.
  *****
  Неутрално

  Айде китайски комунистически номера на мекеретата Миков и Станишев.
  Хайде пак гласувайте пак за тях или за някой като Симеон или Бойко или Волен.
  Те това чакат от 60-70 години.


  о

 83. 83 Профил на suburban
  suburban
  Рейтинг: 524 Гневно

  Най-доброто решение е Министерство на информацията (МВР) да стане едниствният бг интернет доставчик (малко нежна национализация в името на държавната сигурност и всички да сключват договор директно с МВР. В договора ще е описано, че "всичко което кажеш или напишеш онлайн може и ще бъде използвано срещу теб в съда или по друг удобен на Министерството на информацията начин".
  Не разбирам как може да са токлова зле, че още да не са се сетили...

 84. 84 Профил на suburban
  suburban
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Хубавото е , че ако приемат случайно подобна глупост, можем спокойно да си ги съдим колкото си искаме за нарушаване на човешките права и на конституцията.

 85. 85 Профил на DGD
  *****
  Гневно

  ...иде ми да си тегля куршума - като знам, че работя за правителството...
  Искам да поздравя майките на всички в "парламентарната комисия по транспорт и съобщения и колегите им от комисията по вътрешна сигурност и обществен ред". Аз лично съм много за!, да остана в нашата "клозетна" държавица, защото я обичам с цялото си сърце, но ако се даде толкова власт на тази "полицейска малоумна сган", да може произволно да следи какво съм си писал с приятелят ми извън страната...ами аз просто ще му отида на гости и няма да се върна никога - малоумни комунистчета...
  ПИСНА МИ !!! И НЕ САМО НА МЕН !!! "ДГД" - за всички в парламента !!!

 86. 86 Профил на informator
  *****
  Гневно

  Стига вече с този комунизъм !!!!

 87. 87 Профил на suburban
  suburban
  Рейтинг: 524 Неутрално

  И последно.

  Човекът си го е казал:
  "милицията принадлежи на народа и народът принадлежи на милицията".
  Вярно е, че ИДЕИТЕ ОСТАВАТ. А така ми се иска да има вече нови идеи...

 88. 88 Профил на Antikomunist
  *****
  Неутрално

  Кога тия комунета ще вземат да мислят! Една забрана води до по-активното ползване и ако сега има един два сайта усмиващи комунистическата мисъл с приемането на такъв ще се появят и вируси и т.н!

 89. 89 Профил на Енчо
  *****
  Неутрално

  Сигурно някои от вас са писали във форума на в-к "Сега".
  Вчера останах направо изумен!
  И друг път съм писал в този форум, но вчера си позволих да напиша една-две критични бележки по една статия на Димитри Иванов. Никога не съм го харесвал и съм се чудил, какво толкова го превъзнасят форумците в "Сега". Моите бележки, между другото, не бяха крайно отрицателни. Нито пък употребявах обидни или нецензурни думи.
  Какво беше учудването ми, като половин час след побликуването им, постингите ми бяха изтрити, а и не само те. Бяха изтрити и постингите на други форумци, които споменаваха името ми.
  И от вчера ми е забранено да пращам мнения във форума на "Сега".
  Не, че е велика загуба за мен, но все си мислех, че все пак има някаква търпимост към различното мнение...
  Ако някой се е сблъсквал с нещо подобно, нека сподели.
  Благодаря ви.

 90. 90 Профил на Маке
  *****
  Неутрално

  до N89

  Мен също ме изхвърлиха от форума на в-к "Сега", заради свързването на Първанов с Любомир Стойков, спонсора му. Любомир Стойков, който окраде пари по програмата САПАРД, като внесе употребявани машини от Германия, като ги декларира като нови. Все още тази личност се разхожда на свобода, докато съучастниците му в Германия вече отдавна са осъдени. Има голяма цензура в форума на "Сега", обслужва интересите на БСП

 91. 91 Профил на гарабед
  *****
  Неутрално

  Без никакви усилия мога да улесня Миков и Сертов в търсенето на хора, дето са заплаха за националната сигурност. Ще им спестя клечането пред компютрите и слухтенето. Знам и къде работят и къде да бъдат намерени. Въпросните лица обитават Дондуков 1 и 2, Сградата с адрес пол. Народно събрание 1 и Позитано 20.
  Ето и имената им: Р.Овч., С.Стан. Г. Пър. Ах. Дог.

 92. 92 Профил на lyuboZAR
  lyuboZAR
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Срещата на Милиционера с Технологията явно е болезнена, но не толкова, колкото срещата на Милиционера със Свободата...

  here be dragons...
 93. 93 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  Тия като са толкоз загрижени за националната сигурност, да кажат колко руски шпиона са хванали.

 94. 94 Профил на Енчо
  *****
  Неутрално

  Благодаря ти, Маке.
  Ама ти в сравнение с мен си направо подривен елемент...

  Аз просто критикувах празните бръщолевения на Димитри Иванов.

 95. 95 Профил на ОБЕКТИВЕН
  *****
  Неутрално

  Заслепен от омраза, а и вероятно амбициран да направи впечатление на по-младите, Номер 4 откровено лъже. Никога видеоуредбите с касети не са се регистрирали в милицията. Не се намираха лесно, но имаше. Моят съм го купувал като младоженец в ЦУМр и никой не е искал подобно абсурдно нещо. Спътникови чинии нямаше до 1989 както и интернет. По съществото на спора- да се регистрират някак всички продавани телефонни карти е правилно, но едва ли е осъществимо сега. С пълния достъп до интернет е по-сложно и не бих се наел да коментирам в детайли, не съм юрист. В САЩ ФБР го правят на ръба на закона. Аз лично не бих имал против - не върша в интернет нищо, от което да се притеснявам. Трябва спокойно да се обсъдят плюсовете и минусите. Принципно, обаче, оставянето на огромни "неосветени" територии, и пряко и в преносен смисъл , остава място за престъпни хора и намерения.

 96. 96 Профил на Уотъргейт
  *****
  Неутрално

  каквито "комунистите" такива и "демократите",''социалсти'' - ''капиталисти''...
  интернет - следят го
  на митинг отиваш - искат ти трите имена и ЕГН
  медиите - няма медии в България

  м/у другото снощи БТВ за пореден път доказаха колко са нелепи и жалки.
  в централната им емисия новини като първа новина - Обама мобама,балове,белия дом колко стай,коридори,врати имал и още сумати глупости.
  жалка телевизия.ако знаех как щях да я кодирам.дори по случайност не искам да я засичам

 97. 97 Профил на Желязко Желев  jelev1@abv.bg
  *****
  Неутрално

  Цензъра за неудобните.Във Форумите на в.Сега новинарския саит Днес.бг.Моля пишете за цензурата когато я забележите кадето и да е.Добре е това да го направите на е-адреса ми.Замислям се и да си направя е-адрес извън БГ.

 98. 98 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ами вие от комунисти друго ли очаквате?
  Да ви спазват правата и свободите?
  Наивници.
  Пак да си ги изберете.

  The biggest risk in life is not taking one.
 99. 99 Профил на нн
  *****
  Неутрално

  да,да,"отличната" поредна идея...престъпника да следи невинния...свободния....честия.Какви ще са паричните премии за доказано честните и културни български граждани-доказано такива следствие такива следенета?Какви ще са наградите? Щото за нечестните мошенници и престъпници-ясно,наказания за тях няма (с поредната такава една мярка вповече или по-малко).
  Значи за честните хора няма награди и поощрения,а напротив-влизане в личното пространство човешко,демек един вид наказание ! А престъпника никаква такава мярка не може го спря щом е решил да прави престъпление и др.мерки законови не му действат! Друга проста мярка е нужна за престъпника.Ама като не му стиска на никой да я прокара...
  Поредната слободия ....плашене на гаргите...и мътене на и без туй размътените глави български...нищо ново!Все същото!

 100. 100 Профил на Хм...
  *****
  Неутрално

  Обективен,
  помниш от скоро.

  От личен опит мога да споделя, че първите плейъри бяха за служебно ползуване и се водеха на отчет при съответната ДС-кука по месторабота.
  После тези, домашните, вече бяха свободно.

  Но я си спомни кога отпадна задължителното регистриране на портативните пишещи машини в милицията. Изненадааааа, едва при първото правителство на СДС.

  С две думи - милиционерите, това "биещо" сърце на Партията, както и самата Партия нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили.

  От цялата дандания, ако мине, ще останат само позорът за българското общество, че са допуснали такова нещо, делата в Европейския съд по правата на човека и далаверата на милиционерите да продават на черно вътрешна информация на който си плати.

  А, да, и най-много да хванат някой тийнейджър за порно и да се хвалет преди поредната проверна я на ЕК, я на ОЛАФ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK