Съдът в Страсбург ще оповести мотивите по делото на алтернативния синод

В края на 2002 г. т- нар. алтернативен синод организира няколко протеста срещу приемането на новия закон за вероизповеданията<br />

© Асен Тонев

В края на 2002 г. т- нар. алтернативен синод организира няколко протеста срещу приемането на новия закон за вероизповеданиятаДнес Европейският съд по правата на човека в Страсбург трябва да публикува решението и мотивите си за осъждане на България по делото, заведено от т. нар. алтернативен синод на Инокентий. Преди десетина дни магистратите решиха, че страната ни е нарушила правото на вероизповедание съгласно европейската конвенция за правата на човека. До официалното оповестяване на становището и мотивите към него обаче нито властите в София, нито жалбоподателите, бяха информирани точно какви санкции се отреждат на България.


Искът е за близо 700 милиона евро. Делото, заведено от алтернативния синод, е за намеса на държавата в започналия след 1989 г. вътрешноцърковен конфликт, когато група духовници оспориха легитимността на патриарх Максим. Оспорват се и текстовете от Закона за вероизповеданията от 2003 г. с които статутът на Българската православна църква (БПЦ), ръководена от патриарх Максим, се приема, без да е необходима регистрация, задължителна за останалите вероизповедания. Молбата за регистрация на синода на Инокентий беше отхвърлена, а църковните ръководства, които подкрепяха алтернативния синод, бяха уволнени. Прокуратурата съдейства на БПЦ да си върне църкви, манастири и имоти, за които се твърдеше, че са незаконно окупирани от хората на Инокентий.

От решението на съда по делото обаче няма да следва автоматично възстановяване на имотитe на синода, казаха пред "Дневник" експерти, запознати с казуса. Димитър Гочев, който представлява духовниците в Страсбург, поясни, че осъдителната част в решението е само за дължимото от държавата обезщетение. Останалата част е "установителна", в нея вероятно съдът ще отбележи, че има нарушения във връзка със съдебната регистрация и с отнетите имоти. Съдът в Страсбург обаче не може да постанови задължение на държавата на върне имотите или да възстанови регистрацията. Представители на властта прогнозираха, че държавата ще успее да намери вратички, за да се измъкне и да не възстанови имотите.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на За Свободата
  *****
  Неутрално

  Мошевизъм #4
  Антихристки мошевизъм и милиционерщина

  За някои динозаври мумията на терориста сифилистик Владимир Илич Ленин още е извор на вдъхновение...

  На великия Мигуел Сервантес се приписва мисълта, че фалшификаторите на история трябва да бъдат съдени както биват съдени фалшификаторите на пари.

  Престъпленията на коминтерновската столетница БСП на полубившата антихристка империя на злото сссР включват безброй фалшификациии, и по-тежки.

  Съд за коминтерновската шайка на БСП която доведе България до загуба на суверенитет, до няколко национални катастрофи и понастоящем - до унизителния статут на най-корумпирана и бедна държава в Европейския Съюз, "троянски кон" на сссР.

  Хора, разобличавайте лъжите на организираната престъпност БСП и всякакви лъжи. Касае се за вашия живот, на близките ви, на децата ви.

  Още: книгата ""Освободителните" мисии на Русия/СССР в и около България", от юриста Иван Лилов

 2. 2 Профил на справедливост
  *****
  Неутрално

  И аз бях от изгонените свещеници.Лично аз и моето паство написахме десетина жалби до прокуратурата и до военна прокуратура за престъпленията,които вършиха полицаите,докато се разбра ,че всичко идва от постановление от главна проткуратура Дедо Цар се беше разбрал с антихриста Максим и натисна Филчев за тази огромна услуга от страна на държавата не към църквата ,а към Максим.Ето всичко се видя,а за някои ще има и друг съд-от Господ.

 3. 3 Профил на mr.420
  *****
  Неутрално

  После БГ не било кенеф и ко4ина. Даже кенефа в паното Ентропа е много 4ист в сравнение с деиствителността в БГ и не виждам никаква при4ина разни патриотари и общественици да се насират от комплексите си. Каде бяха същите тези другари, когато 4енгетата по заповед на фил4евата прокуратура се гавреха със свещениците от алтернативния синод?!

 4. 4 Профил на z
  *****
  Неутрално

  Денят на Страшния съд ще въздаде справедливост !
  И за агент-офицер от ДС с псевдоним Максим и за алтернативните синодални сребролюбци

 5. 5 Профил на as
  *****
  Неутрално

  ами нали църквите са на всички хора?!май повечко става дума за касичките на църквите и имотите!!!ако сложат касови апарати на поповете и в църквите...мале,мале -поп няма да намерите да ви опее!!?

 6. 6 Профил на Катя
  *****
  Неутрално

  Има Господ и рано или късно ще накаже тези ,които изхвърлиха синода на дядо Инокентий в алчността си за имоти и храмове,които дори не са строили.....
  Съд за тези,които поругаха с милиционерски методи свободното българско духовенство !
  Не искаме с нашите данъци държавата да плаща обезщетение за простотиите на Филчев и неговите господари.

 7. 7 Профил на Хичо
  *****
  Неутрално

  За разлика от хомосексуалистите и алчни задници на много от нашите духовници, дядо Инокентий е пич,мъж на място и истински патриот.
  Има осанка на лидер на църква, а не предизвикващ съжаление старец.
  Инокентий начело на БПЦ !!!!

 8. 8 Профил на Мирянин
  *****
  Неутрално

  Защо ние ще плащаме обезщетение за глупостите на държавата???
  Да ги плаща Филчев и тези ,които опозориха храмовете!

 9. 9 Профил на NASI
  *****
  Неутрално

  АНАТЕМА ЗА"СВЕТИТЕ СТАРЦИ", КОИТО ПРЕВЪРНАХА И ЦЪРКВАТА В МЯСТО ЗА ПОЛИТИКА, СПОРОВЕ И РАЗЦЕПЛЕНИЕ!!!

 10. 10 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Глупости без край.
  Нарушението е, че пасмината на Инокентий е нямала право да обжалва постановлението на прокуратурата. Т.е. вината е в установената в държавата процедура, противоречаща на Хартата, според която всеки акт който те засяга трябва да може да бъде обжалван. Сега радколниците могат да получат единствено право да обжалват постановленията на прокуратурата, които ще бъдат потвърдени от съда, а държавата следва да си оправи законодателството в тази част, ако вече не го е оправила.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 11. 11 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Куките да припомня и тигава бяха употребени незаконно.
  Пимен и неговите хора протестираха, протестираха, никой не ги чу и свиха знамената.
  Полковник Максим пък успя да вкара по също толкова нечетен начин едно протеже на оръжейния търговец Манджуков в Пловдив за митрополит.
  Църква ли?
  Докато Максим не го уволнят и не го накарат публично да върне всичко което заграби от БПЦ църква няма.
  Да припомням ли и как преведе $181 млн на Москва по време на разкола, уж да не ги откраднели. Пари на БПЦ които още не са се върнали в България.

  The biggest risk in life is not taking one.
 12. 12 Профил на Кирил
  *****
  Неутрално

  ИНОКЕНТИЙ - ПАТРИАРХ !!!
  Съд за безбожниците и техните слуги!
  Парите да ги връщат те !

 13. 13 Профил на ceci_
  *****
  Неутрално
 14. 14 Профил на Нона
  *****
  Неутрално

  Кой ще понесе отговорност за позора за България - осъдена за 700 млн. евро.
  Защо обикновените българи трябва да плащат грешките на самозабравилите се управници?
  Инокентий да поведе БПЦ !
  Вън червените петолъчки и доносници от БПЦ!

 15. 15 Профил на sens
  *****
  Неутрално

  Духовниците отдавна са изгубили правото да бъдат посредници между БОГ и хората!Но този Който вижда тайно ще им въздаде явно!Ръководството на БПЦ е срам и позор за всеки истински християнин!Но помислите на алтернативния синод са същите-кариеристи и искат да осребрят постове!Не си играйте с огъня-всички сте плява!

 16. 16 Профил на борисова
  *****
  Неутрално

  Вън търговците от храма! Докато свещениците ходят по три месеца без заплати и разчитат на милостта на престарелите и бедни хора като от поп Минчо-Кънчевото време, владици и мекерета на власт и мафия завзеха и най-святото - българската църква.Защо някой не види какво направиха с манастира и църквата в с.Добридол, църква, вписана в листата на ЮНЕСКО за защитено културно наследство? За да се прибере комисионна за незаконна продажба на гори на манастира беше уволнен истински радетел на вярата и Свещеник с голяма буква, беше назначено мекере на Слави Бинев, което продаде каквото можа и сега църквата и манастира са запустели и разграбени, параклиса, едно чудо на вярата и истинско произведение на изкуството, изографисан от добри художници, не е отварян от година.Не ми хвалете нито единия, нито другия синод, защото всички са оцапани. Истината е във всички онези, които въпреки немотията не си оставят паствата и службата и не губят вярата. Вън търговците...

 17. 17 Профил на др.Иванов
  *****
  Неутрално

  Другарю Иванов,България е осъдена за намеса на държавата в църковните дела,когато прокуратура и полиция изгониха свещениците от храмовете и иззеха цялата документация и печати.Срещу всички бе наредено да се образуват наказателни дела,които "обективната"прокурватура вкара в съда.Дядо Борис-Пловдивски владика бе подсъдим по дело и почина от притеснение защото знаеше,че ще получи осъдителна присъда от "обективния"съд.Провеи и ще видиш.

 18. 18 Профил на Протестант
  *****
  Неутрално

  Долу ортодоксалната (а не "православна" църква и всичките и синоди. Българи, елате при нас!

 19. 19 Профил на ТАЛИЯ
  *****
  Неутрално

  ХАЙДЕ ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ПОДДРЪЖНИЦИ НА ДЯДО ИНОКЕНТИЙ

 20. 20 Профил на ТАЛИЯ
  *****
  Неутрално

  ХАЙДЕ ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ПОДДРЪЖНИЦИ НА ДЯДО ИНОКЕНТИЙ

 21. 21 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Ето кой се радва на всичко това - враговете на Православието!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK