Франция се възмути от оправдателна присъда по скандално дело

Етиен дьо Понсен посети Велико Търново на 22 декември, за да присъства на делото.<br />

© Асен Тонев

Етиен дьо Понсен посети Велико Търново на 22 декември, за да присъства на делото.Посланикът на Франция в София Етиен дьо Понсен реагира с възмущение на решението на Великотърновския апелативен съд, с което се оправдават извършителите на убийство на български младеж. Варненецът Мартин Борилски беше намерен убит в квартирата си в Париж през 2000 г. В официално съобщение, разпространено от френското посолство в София, се казва, че посланик Понсен приема с учудване и неразбиране решението на великотърновските магистрати от 21 януари, които потвърдиха по-рано издадена оправдателна присъда на Шуменския окръжен съд.


Правораздавателният орган е оправдал обвинените за убийството Георги Желязков и Стоян Стоичков, въпреки че френската полиция е предала на българските си колеги доказателства за утежняващи вината обстоятелства. Желязков и Стоичков бяха посочени като извършители на жестокото убийство от френското следствие, а по-късно и от Националната следствена служба.


Тялото на убития Мартин Борилски, който е бил студент в "Сорбоната", беше открито от френски пожарникари през 2000 г. в квартирата му на ул. "Льо Курб", като по тялото му е имало над 90 прободни рани.
Бащата на Георги Желязков – Борислав Желязков, е бивш заместник-шеф на следствието във Варна, заради което делото беше гледано в Шумен, вместо в морската столица, откъдето са двамата обвинени. През 2002 г. цялата прокуратура във Варна и още 11 съдии си направиха отвод по случая.


Делото е преместено в Шумен, след като през 2003 г. сегашният президент на Франция Никола Саркози, тогава вътрешен министър, поставя въпроса пред тогавашния си колега Георги Петканов. По време на посещението си в София през септември миналата година френският правосъден министър Рашида Дати е обсъдила делото заедно с колежката си Миглена Тачева.


През 2002 г. френският вестник "Фигаро" допуска, че причината за забавянето на делото е именно бащата Борислав Желязков, като изданието посочва, че той поддържа солидни приятелски връзки с българската полиция и има подозрение, че работи за обезпокояваща мафиотска група.


Решението на съда във Велико Търново може да се обжалва в 15-дневен срок пред Върховна касационна прокуратура.


В съобщението на френското посолство се посочва, че присъдата е произнесена близо девет години след престъплението, подсъдимите никога не са били изпращани в затвора, а самата съдебна поцедура е претърпявала многократни изменения.


"В момент, в който българското правителство показва своята воля за дълбоко реформиране на правосъдната си система, тази нова оправдателна присъда в една криминална афера показва, за жалост и на базата на един съвсем конкретен случай, продължаващите затруднения, които за сетен път изпитват правосъдните институции да произнасят наказателни присъди. Това нещо редовно се отбелязва от Европейската комисия в докладите публикувани в рамките на механизма за сътрудничество и проверка.", казва френският дипломат.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK