Новата поправка в Закона за електронните съобщения

В четвъртък следобед, комисията по транспорт и съобщения прие следния текст като поправка в Закона за електронните съобщения, който да влезе за гласуване в пленарна зала:


§ 61 Член 251 се изменя така:


"Чл. 251 (1) Предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, съхраняват за срок от 24 месеца данни, създадени или обработени в процеса на тяхната дейност, които са необходими за:
1. проследяване и идентифициране на източника на връзката;


2. идентифициране направлението на връзката;


3. датата, часа и продължителността на връзката;


4. типа на връзката;


5. идентифициране на крайното електронно съобщително устройство на потребителя или на това, което се представя за негово крайно устройство;


6. идентификатор на ползваните клетки.


(2) Други данни, включително данни, разкриващи съдържанието на съобщенията, не могат да бъдат съхранявани по този ред.


(3) Предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги са длъжни да унищожат данните след изтичане на срока по ал. 1, освен при искане на компетентните органи, или в изрично предвидените от закона случаи.
и сэъ
(4) Министърът на вътрешните работи, председателят на ДАНС и председателят на Държавната агенция по информационни технологии и съобщения във връзка с разпоредбите на Закона за специалните разузнавателни средства, Закона за защита на личните данни и НПК, приемат Наредба, която определя реда на съхранението и предаването на данните по аления 1.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  добре дошли в матрицата
  които има ум и разум да разбира
  как в матрицата да си сьрфира

 2. 2 Профил на Gavril
  *****
  Неутрално

  Явно никой не го интересува, че живее в уродливо подобие на държава смесица от Оруелов деспотизъм и мафиотски олигархизъм от латиноамерикански тип. След като такива новини се приемат с апатия, защо да се учудваме на анемичните "протести" без конкретна цел.

 3. 3 Профил на Сърфър
  *****
  Неутрално

  Айде, отиде свободата на интернет. ДАНС ще пише наредби, свърши тя...

 4. 4 Профил на ГЕРГИ ДИМИТРОВ
  *****
  Гневно

  КЕРПЕДЕН ГЕШЕВОТО ВАНИ УМРЕЛИ КУЧЕТА,КОМУНИСТИ ,КОМСОМОЛЦИ РОДИНАТА ИЗГРАЖДАТ ПИОНЕРИТЕ СЛЕД ТЯХ ВАРВЯТ ,СЛАВЕН ПЪТ НИ ЧАКА ТРУДОВ ПЪТ....
  ЗА ДЕЛОТО НА "БКП"ЗА ЩАСТИЕТО НА НАШАТА РОДИНА ,БЪДИ ГОТОВ!
  ВИНАГИ ГОТОВ.....

 5. 5 Профил на ДОНОСНИК
  *****
  Неутрално

  ТЪРСЯ СИ РАБОТА КАТО ДОНОСНИК И СЕЛСКА КЛЮКАРКА ...ЗА ДА СЪМ ДОБРЕ ,ЧЕ ИНАЧЕ МНОГО БОЙ ЩЕ ЯМ И ЩЕ КОПАЯ КАМАНИ...

 6. 6 Профил на Але
  *****
  Неутрално

  Ами ползвайте

  foxyproxy за браузене поне и присъединете се към:
  http://tor.eff.org/
  http://fon.com/

  колкото повече са хората толкова по-добре (по-трудно могат да хванат нещо)...

  --------------------
  redzabulgaria.eu

 7. 7 Профил на heat
  *****
  Неутрално

  Усещам яко накипяване.... Crack and Slash ще има скоро... като преди време дето турските хакери смазаха сайта им, пак ще стане

 8. 8 Профил на Бай Кодош от село Кодошево ;)
  *****
  Гневно

  Ха!
  Пишете бре!
  Пишете и не се чудете след коментарчета в Нета, като ви дойдат качулатите на вратата.Ама както вече рекох - на едно друго место - народа му е търпилото големо. 500 години оцеля - ама дали ше изкара и 50 в днешно време!?! Вижте братята корейци - ще линчуват законно един "нискокастов" щото направил мрачни прогнози - и те да видите чудо - се оказали верни.
  И пак питам - О! Българино! от що се срамиш да вдигнеш чело!??
  Де е Левски, Ботев, Караджата !??
  Че и Македонски няма - да налее по оканица вино - да пием и да забравим - история, култура, нация ...
  А то в Глобалното Село - няма къде и хъш да идеш да си ...

 9. 9 Профил на gf,f
  *****
  Неутрално

  това вече си е чиста проба демокрация ама по български

 10. 10 Профил на анон
  *****
  Гневно

  Няколко интересни факта който г-да журналистите биха могли да проучат:
  1) След като ще спазваме изискванията на ЕК/ЕС защо не се спазят и препоръките от становището на групата Article 29, в която участват представители на националните регулатори за лични данни, отнасяща се до въвеждането на директива 2006/24/ЕО от гледна точка на защитата на личните данни:
  ec.europa.eu/justice_home/fsj/privacy/docs/wpdocs/2006/wp119_en.pdf
  2) Днес сутринта гледах "дискусията" по БНТ и останах особено недоволна от представителите на ЕФФ и факта че не споменаха неща като факта че "правозащитните органи" ще имат "терминален" достъп до информацията която се събира по силата на закона/перспективата без знанието или съгласието на доставчиците, но видите ли те можели и даже били длъжни да откажат да предоставят такава ако сметнели че трябва ...
  3) Какво според вас ще стане ако след въвеждането на тази глупост един бизнесмен/политик/полицаи иде в офиса на един доставчик и поиска да се събира цялата информация за определен/и хора с/у което той ще/няма да направи или предостави определени услуги/суми? Или просто ако на сисадмина му е скучно и реши да види какво прави/пише някой от клиентите му в момента?
  4) Защо някои не обясни на вътрешния министър че разговорите по skype се криптират преди да напуснат компютъра на подателя и се декриптират чак при получателят? И че има и други програми който вършат същото но с такова криптиране че е напълно невъзможно да се подслушват (поне засега)?
  5) Какво ще стане когато се приеме закона и хората започнат масово да ползват VPN и PGP например? Няма ли някой да им обясни на тези (без извинение за израза) "компютърни инвалиди" какви глупости ръсят и какво точно ще направят/постигнат с този закон?
  6) Защо не им се направи една демонстрация какво ще може да запишат\log-нат доставчиците ако се използва VPN с криптиране на връзката даже и ако се използва DPS което им е забранено по директивата? Интересно ми е как ли ще реагират като видят колко лесно се прескачат мерките им за сигурност и как целия този фарс става безсмислен? Само ако може по време на демонстрацията да присъстват и медиите та и нормалните хора да разберат колко е безсмислено това...
  7) Някой ако може да обясни ползите от това и да се съпоставят със вредите на обществена дискусия преди да се приеме тази директива която може да нанесе много повече вреди отколкото ползи (ако има такива де).
  8) Това че е необходимо да се знае кой е собственика на един телефон или SIM карта не означава че полицията или другите заинтересовани страни трябва да могат да получат достъп до кореспонденцията на собственика и когато си искат (със и без повод). Използвайки вратичка в закона за която всички мълчат може без да се нуждаят от заповед или разрешение от съдия да получават информацията пък после ходи доказваи че са го направили след като задължават доставчика да не държи лог-ове за този им достъп ...

 11. 11 Профил на мдааа
  *****
  Неутрално

  Благодаря на анон за информацията!

  От това какво променят политиците ни в законите и какви институции създават може да се разбере какво ги вълнува в момента (тях и техните приятели, икономическите олигарси).

  Някои въпроси, които можем да си зададем:
  -кой ползва най-много интернет, кои социални групи, които са неудобни на властта (поради склонността им да задават въпроси и т.н.), кои възрастови групи?
  -има ли причини политици и мафиоти да се чувстват особено засегнати/заплашени от въпросните социални групи напоследък и за в бъдеще?
  -тези социални групи имат ли наистина знанията и техническите възможности да заобиколят бъдещото (и сегашно) виртуално наблюдение (примерно да си купят нов и/или по-добър компютър)?
  -и не на последно място, не е ли всичко това и един удобен начин за компромати в политическото пространство, които могат да засегнат и икономически конкуренти на 'приятели'?

 12. 12 Профил на KickMe
  *****
  Неутрално

  Това е пълен абсурд и промяната е в пълно противоречие с куп други закона + никъде в европейския съюз няма такова нещо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK