Парламентът: Кабинетът да преговаря с ЕС за АЕЦ "Козлодуй"

АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;<br />

© Anelia Nikolova

АЕЦ "Козлодуй"Правителството да разгледа във взаимодействие с ЕС възможността за рестартиране на спрените 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", в съответствие с правото на ЕС, на техническите възможности и на изискванията за сигурност и безопасна експлоатация. Това реши парламентът, предаде БТА.


Предложението на парламентарната комисия по енергетика беше прието със 140 гласа "за", 48 против", 23 "въздържал се". В подкрепа на решението гласуваха депутатите от Коалиция за България, ДПС и Движение "Напред", както и по един депутат от НДСВ и "Атака".


Решението предвижда правителството да предложи на институциите на ЕС да преразгледат становището си по извеждането от експлоатация на наскоро затворени ядрени реактори с оглед на световната финансова и икономическа криза и настоящата криза в енергийните доставки, както и при отчитане на най-високите норми за ядрена безопасност.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Вижда се кои са антиевропейските сили в България.

 2. 2 Профил на The HunteR
  The HunteR
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Това решение тотално ще изчерпи търпението на ЕС.

 3. 3 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Тези се оляха. Това си е провокация. Малко проблеми има нерешени във връзка с европейските пари.
  На тях им е по-лесно да виреят в ориенталска, балканска среда. Европа значи смърт за тях.

  Защо ако не да?!
 4. 4 Профил на 22
  *****
  Неутрално

  След като животът на реакторите според техническите изисквания е до 2010 г. , отварянето им в този момент е повече от безмислено. Цената на повторното спиране пак ли ще я плаща ЕС? Освен това именно защото спряхме 3-ти и 4-ти блок, получихме 600 млн. евро за модернизацията на 5-ти и 6-ти блок, които общо са 2.5 пъти по-мощни от 3 и 4.

 5. 5 Профил на Присмехулка
  *****
  Неутрално

  Абе тия що не си седнат на червенте задници и не насочат усилията си към нещо по-разумно, вместо да карат Европа за пореден път да ни се смее и да ни накара да си затворим много знаещите усти?????
  Защо не се насочат към реформи в съдебната система примерно???? В образованието?? Не им ли беше достатъчно това, че крадоха в несвяст досега всичко що можеше да се окраде и продаде, замени и тн??? не им ли стигат космическите комисионни, та искат сега да лапкат и от тук??? няма да ги огрее, няма никога да ни разрешат да си пуснем реакторите, правителството има ресурси достатъчно бързо да реагира адекватно на кризата, ама нали трябва да се напънат малко и да си напрегнат закърнелите мозъци и да излязат от степен мързел на квадрат и да проявят инициатива?? Що да се зорят при положение, че ей сега им свършва мандата.?? Те, промените нека се правят от някой друг, ние и без това сме достатъчно некадърни да ги започнем, после ще начернят името на Партията-майка, щото пак ще се усерем.....
  Нямам думи.

 6. 6 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До скоро си мислех, че тия само искат да крадат каквото могат. Вече съм сигурен, че искат да ни загробят. Как беше - "След нас и потоп".

  Да не отидете да гласувате, ей! В никакъв случай! Още едно такова правителство и най-вероятно ще излезем от ЕС и ще влезем в РФ. Щото сме "с примка на шията" (Р.Овч.) - оттам и газа и ядреното гориво, и частите за МиГ-овете и ВУЗ-овете на ръководителите....

 7. 7 Профил на преговаряне????
  *****
  Неутрално

  Ето, че и Петър Димитров ще "преговаря" с Газпром..... по искане на руската страна за обсъждане на последиците от газовата криза.
  България ще поиска солидарна помощ от ЕС ако загубите от газовата криза надхвърлят 0,6 процента от БВП на страната.
  ( и нито дума от Газпром за обезщетение от НЕЙНА страна).
  Отново е "привикан" П. Димитров.


  EkipNews.bg

  2009-01-23 09:25:38
  Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров ще се срещне със заместник-председателя на Управителния съвет на руския газов гигант Газпром Александър Медведев и с Иля Кочеврин, изпълнителен директор на Газпромекспорт. Срещата е по искане на руската страна за обсъждане на последиците от газовата криза.

  Вчера по време на дебата в парламента за 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй стана ясно, че България ще поиска солидарна помощ от ЕС ако загубите от газовата криза надхвърлят 0,6 процента от БВП на страната. Такава е европейската практика, при загуби над 0,6 % от БВП се обявява, че една страна е в катастрофа и се иска солидарна намеса от ЕС, подчерта Подчерта Димитров.Той допълни, че кризисният щаб в момента изчислява загубите. От 406 наблюдавани предприятия 266 са декларирали преки щети. На ден загубите са 15 млн 229 хил лева, посочи министърът. По груби изчисления досега от началото на газовата криза сме загубили почти 197 милиона лева

 8. 8 Профил на Хахо
  *****
  Гневно

  Ганьо няма да спре със селските тарикатлъци
  Подписал договор, дал обещание ...
  Сега ааааа не отмятам се, не ме интересува ще пускам реакторите.
  После що никой не го брои за слива ... с такъв човек можеш ли да правиш бизнес ?

 9. 9 Профил на _az_
  _az_
  Рейтинг: 441 Неутрално

  В условията на криза само това остава - да връщаме кеш на ЕС, които сме получили за да спрем реакторите. Те ако са пичове - ще вземат парите с кеф и ще ни оставят да си правим каквото искаме... Чудно ми е колко още може да се загроби държавата от комунистите? Може би остана само да продадат и земята на Русия ?

 10. 10 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1611 Любопитно

  Боже, господи! Тия съвсем откачиха!

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 11. 11 Профил на BIG AL .. :::)))))))))))))).
  *****
  Весело

  ха, ха,ха ха ...Видно е , че между Руски и Турски агенти- НЯМА НИКАКВА разлика...ДС- ги е ОБЕДИНИЛО, в здрав 'боен " съюз..)) , начело с другарите от ..КГБ...))

 12. 12 Профил на Nord
  *****
  Неутрално

  Е, напът сме да станем ПЪРВАТА натирена от ЕС държава - браво на правителството, парламента и останалата сволач!

 13. 13 Профил на BIG AL .. :::))))))))))))))
  *****
  Гневно

  2008-10-06 11:34:12 от BIG AL,,,:))))))))))))))

  Една мръсна , червена банда , за разлика от снега ,БЛОКИРА БЪЛГАРИЯ за вече над 60 години..Европейска България , стана крепостна губерния на извратените болшевики.Те не позволиха нито план „Маршал”, нито НОРМАЛНО европейско развитие на България , след войната.”Обявиха се за :”единствената”” партия, която ни и закопа...И продължават...Комуноидите са дълго време , и сега, САБОТЬОРИТЕ на Българското развитие .Слугите на Москва се грижат САМО и все още за интересите на Империята на ЗЛОТО..Интересите на ГАЗ-пром и сие руските олигарски, се защитават яростно, така ,както се”защитаваше „ и Генералната линия на КПСС..Нямаше значение , дали сталин , брежнев , берия или друга отрепка от КГБ е начело..Интересите на руския азиатски комунизъм са на първо място и днес..Важно е слугите на Империята..да ‘просперират”.Няма значение на КАКВА цена е това за нормалните Българи..НЕ им стигат „слугинските „ надници” –от Русия ..КРАДАТ вече и БЕЗВЪЗМЕЗДНИТЕ пари от ЕС..Важно е да се САБОТИРА..Важно е ..да „хвърлят „ по някой лев на „ мизерния”Българин, да има конгреси и генерални „линии”..Важно е и КОЯ банда от ЦК – ще бъде .начело..Имаме „избор”- между различни видове МУТАНТИ- Р.Овч. или плевенския, Гейове или „свинари ‘..Пара- дървета или ..млади червени филизи ..пръмови и герговци , мултита и по- малко мулти- руски агенти..В днешна , на 21-ви век – България, НЕ някой бантустан в Африка , все още „проблемите „ са : прехрана , парно , пенсии-мизерни , транспорт и бензин , газ и ...И цялото внимание – да е насочено ТАМ, ..За да НЕ преценяваш ПОСРЕДСВЕНОСТТА им , тъпоумието им , руския им слугинаж ,мутантност , малоумие...толкова още известни червени „признаци „..Важното е –дълго още, да нямаме самочувствие на европейци , да сме крепостни, да НЕ сме ГРАЖДАНИ , а стадо..защото комунистите МОГАТ САМО СТАДА- да управляват..И това е спорно..) Трябва да попитам някой „чобанин”, овчар..

 14. 14 Профил на европеец
  *****
  Весело

  до Хахо

  "Подписал договор, дал обещание ...
  Сега ааааа не отмятам се, не ме интересува"

  Ами това е от руската школа

 15. 15 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Нагла работа, безпринципна.
  Ама народа луд с мазохистични наклонности. Писоар.

  Защо ако не да?!
 16. 16 Профил на Х X X
  Х X X
  Рейтинг: 544 Неутрално


  Клоаката се разбълбука...

  think different
 17. 17 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 1094 Гневно

  "Правителството да разгледа във взаимодействие с ЕС възможността за рестартиране на спрените 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", в съответствие с правото на ЕС, на техническите възможности и на изискванията за сигурност и безопасна експлоатация."

  Правителството незабавно да си подаде оставката! Незабавно!

  http://pavel-yanchev.blogspot.com/
 18. 18 Профил на BIG AL .. :::))))))))))))))
  *****
  Весело

  ,,)))))))))))))...))))))
  България предложи на “Газпром” три варианта за компенсации..)

  Но се ПРИЕ - “четвъртият вариант :
  Купуваме - на каквато цена “каже” Газ-..,Плащаме и да НЕ получаваме ..,Газ-може и да спира през януари ..или когато си пожелае газта.., При излизане от ЕС-ще намалят цените ..,Преговарят САМО с Р.Овч. или друг ДС_ кадър..,Преговорите се водят САМО на руски, за да няма недоразумения, след водката..Всеки нов император ИМА право да променя договора, както пожелае …Около 10 000 души- въоръжени-руски- ще пазят тръбите- издръжката се поема от Бълг. бюджет..Безвизов режим с Болхария..Никакви анти руски писания по пресата-модел-КГБ-Путин..Пек-САМО съветска телевизия..Част от ‘усвоените” от ЕС- пари-да се предават на КГБ-резидентите..и т.н.
  Настоящият “договор” се промена , допълва , видоизменя, при желание - САМО от руската страна-без да “уведомява” Болхарииййй…

 19. 19 Профил на Маке
  *****
  Неутрално

  Четох за гласуването на депутатите, били са 211 на заседанието. Има ли я още практиката да се гласува с чужди карти сред депутатите?

  Относно АЕЦ Козлодуй. Има там интереси на енергийните износвачи, може директно да е свързано с правителството. България трябва да докаже пред ЕС, че има нужда от пускане на реакторите. Като пред съд. Където винаги се издънва.

 20. 20 Профил на 088
  *****
  Гневно

  Следва сваляне на валутния борд и зима като тази от '97-а.
  А след 10 год. Станишката ще напусне БКП.

 21. 21 Профил на Незнайко
  *****
  Весело

  Тия червените управляващи,
  руски търговци някакви ли са
  или са Български управленци?

 22. 22 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1040 Неутрално
 23. 23 Профил на euro
  *****
  Неутрално

  вместо да се занимават с глупости, да вземат да договорят срок за приемане на еврото

 24. 24 Профил на дедко
  дедко
  Рейтинг: 442 Неутрално

  нищо не казвате за тези които ни завряха в тоя задник! Поради что! И колко загубихме поради това? И като финландия има точ в точ същите реактори що не я натискат да ги спре! Аз съм за тово да се направи всичко възможно да ги пуснем в действие! И не ми говорете за срок до 2010г- самите щати си увеличават срока на годност когато и както им се наложи само ганьож се кланя и дупи! Айде стига!

 25. 25 Профил на НС-невежество и гьонсуратлък
  *****
  Весело

  Взехме си бележка за гласуването в българския парламент, уважаваме го, а сега правителството трябва да реши какво ще се прави по-нататък.

  Това заяви говорителят на Европейската комисия Марк Грей във връзка с гласуването в Народното събрание, призоваващо правителството да прецени възможността за рестартиране на блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй", спрени по силата на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз.

  "Европейската комисия се отнася с уважение към решението на българското правителство за отварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй", допълни той, цитиран от БНР.

  От българското правителство зависи как ще се процедира сега и как ще аргументира евентуално искане в тази посока, каза още той. Ако получим такова искане ще го разгледаме и ще излезем с отговор, поясни Грей. Той добави, че газовата криза е приключила.

  По думите му обаче вместо ядрени технологии от 70-те години на миналия век Еврокомисията иска да обсъжда с България мерките, които трябва да се предприемат за повишаване сигурността на газовите доставки в страната ни.

  Това, което е важно сега е как ще продължим напред и как да направим така, че България в бъдеще да не се оказва изолирана от Европа, подчерта Грей. Става дума за връзки с газопреносните системи с други страни, с хранилища, за терминали за втечнен газ.

  Това са въпроси, по които ЕК очаква да работи с България, каза още говорителят на ЕК.

 26. 26 Профил на Anonim
  *****
  Гневно

  След това ре6ение на българския парламент обмислям да кадидатствам за немско гражданство.

 27. 27 Профил на atanas
  *****
  Неутрално

  Ето пак ЕК ни показва за какво трябва да иде реч в БГ парламента. Тези от ЕС са невероятно търпеливи сигурно са си научили урока че на Бай Ганьо главата бавно увира .
  А 24 дето дава за пример САЩ нали комунистите все викат против тая страна, защо зимаме пример от нея?
  Айде със здраве!

 28. 28 Профил на ЛЯВ-ДЕСЕН-ГОРЕН-ДОЛЕН
  *****
  Неутрално

  Няма комунисти в българската власт, нито социалисти, нито демократи, нито монархисти ! Има престъпници ... !!! Има бандити !!! Има евреи !!! Има партизани !!! Има ибрикчии и мутри !!!

 29. 29 Профил на Американец ЖИВЕЩ В БЪЛГАРИЯ
  *****
  Неутрално
 30. 30 Профил на От ЕС
  *****
  Гневно

  ЩЕ ПРЕГОВАРЯ! ЕС ДА НЕ ВИ Е КАПАЛЪ ЧАРШЪ, БЕ! АМАН ОТ ИДИОТИ!

 31. 31 Профил на patriot
  *****
  Неутрално

  за6т0 Балгариа стажа умалено копие на Русиа!дори и кагебеискто ни пражителстжо ниама полза от това

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK