НДСВ се обяви за предпазно споразумение с МВФ

Милен Велчев<br />

© СГ/ИИ

Милен ВелчевНДСВ са за сключване на предпазно споразумение с Международния валутен фонд, каза зам.-председателят на жълтата партия Милен Велчев, цитиран от Агенция "Фокус". На изнесеното заседание на Икономическия съвет на партията в Благоевград Mилен Велчев е обяснил, че особено важно за страната България ще е да запази валутния борд дори и с цената на политически жертви, за да не се стигне до девалвация на лева.


От НДСВ не одобряват и забавянето на България по пътя на преминаване към еврото. За 2009 година това беше актуално, но България не изпълнява един от критериите, а именно нивото на инфлация, поради недостатъчната активност на правителството.


Потърсени за коментар представители на коалиционните партньори изказаха различни мнения по въпроса. Йордан Цонев от ДПС, който е и председател на икономическата комисия към парламента заяви, че ситуацията в България не налага сключването на споразумение с МВФ, нито пък, че може да се говори за рискове пред валутния борд.
Икономисти от БСП пък окачествиха изказването на Милен Велчев, като предизборно.


Червеният депутат Петър Кънев, който пък членува в парламентарната комисия по бюджет и финанси, допълни, че бордът е стабилен и такъв ще остане още дълго. Той окачестви всички призиви за корекция на курса като неоснователни и допълни, че развързването на валутния курс е немислима тема.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хахо
  *****
  Весело

  Стабилен е борда (колко стабилен ? колкото БФБ или по-стабилен) -
  Зимата на 2009/2010 курс лев-евро 4:1
  "От НДСВ не одобряват и забавянето на България по пътя на преминаване към еврото"
  Че кой пък ви пита вас

 2. 2 Профил на Хихо
  *****
  Любопитно

  Ти пък кой си и за какъв се имаш?

 3. 3 Профил на sugga
  sugga
  Рейтинг: 374 Неутрално

  В Румъния, която е със свободно търгувана валута, вече се чувства девалвация на леата. Т.е. ако отидем там на почивка сега ще сме по-богати заради обвързването на лева с еврото

 4. 4 Профил на abe
  *****
  Неутрално

  нали до миналия месец тръбяха как не ни трябва МВФ-то , какво толкова се промени ...

 5. 5 Профил на на
  *****
  Разстроено

  Хората много бързо забравиха врътката която направи Милен Велчев с външния дълг,когато беше министър на финансите.Комисионните които прибра с принц Кирил бяха огромни.

 6. 6 Профил на от
  *****
  Неутрално

  Абе, този престъпник с исхемия и говорни дефекти май този път е прав.

 7. 7 Профил на от
  *****
  Неутрално

  Абе, този престъпник с исхемия и говорни дефекти май този път е прав.

 8. 8 Профил на Мнение
  *****
  Неутрално

  Както все повече се убеждавам, по-добре е да се вярва на мнението на форумците отколкото на (например) Данчо Ментата и компания..
  Ето ви извадки по повод едностранно въвеждане на еврото у нас. Нищо че са отпреди два месеца.. не е лошо да им се напомни на Миленчовците (тия велики финансисти)как се окъка работата и колко е стабилен борда...
  Моето скромно мнение е че скоро фонда сам ще се намеси..
  А ето и извадките от форума:

  "Валутните резерви на БНБ към 28.11.2008, са 14 316 628 000 евро,
  като 5 487 671 000 евро от тях са фискален резерв на правителството. (Като част от него 1-2млрд?, предстои да бъде похарчен до края на годината)
  Една част от този фискален резерв, но каква не се обявява, се води едновременно на депозит в БНБ, и на депозит в търговските банки, статия “ Депозити на други институции различни от кредитни”.
  От резервите на БНБ, 2 837 740 000 евро са Минимални Задължителни Резерви на Търговските Банки, което означава, че трябва да бъдат извадени от резерва на БНБ, тъй като не са нейна собственост.
  Или налични резерви плюс Фискален резерв в размер на 11 478 888 000 евро.

  Ако приемем най-благоприятния вариант или, че целия фискален резерв е само и единствено в БНБ, и, че няма да има правителствени разходи до края на годината, БНБ трябва да обмени левове срещу следните суми в евро:
  11 948 193 000 евро - левови депозити в банките
  3 885 133 000 евро капитал на търговските банки
  1 500 000 000 евро емитирани в лева ДЦК
  4 279 659 000 евро банкноти и монети в обращение
  Или за да въведем едностранно еврото имаме нужда от:
  21 612 792 000 евро, при разполагаеми 11 478 888 000 евро, или недостиг от
  10 133 904 000 евро, и то само при положение, че правителството не води депозитите си едновременно в търговските банки и в БНБ, и не дължи суми за възстановяване на ДДС, за заплащане на лекарства на фирми доставчици към НЗОК, обезщетения за безработица, пенсии, плащания по договори по изпълнени обществени поръчки.
  Като краен резултат, дори и въпросните 10 133 904 000 евро да бъдат осигурени отнякъде(?), сумата която ще остане в хазната и БНБ ще бъде 0(нула) евро.

  Ако горното финансиране не бъде осигурено, при най благоприятен вариант 11 478 888 000 евро трябва да бъдат обменени срещу 42 270 946 976 лв. Или при курс ?,?? лв за евро.
  Ако премем обаче, че държавата държи всичките 10 732 952 000 лв. На депозит в търговските банки, то тогава валутните резерви се намаляват с 5 487 671 000 евро, и се свиват до 5 991 216 000 евро.
  Ако правителството изплати задълженията си към доставчици и си остави валутен резерв общо в размер например 2 000 000 000 евро (сумите дължими за пенсии са 300 000 000 евро месечно, веднъж годишно са плащанията по външния дълг в размер на 320 000 000 евро и т.н.), то ще остане с около 4 000 000 000 евро които трябва да обмени срещу 42 270 946 976 лв или по курс ??,?? лв.за евро.

  Не трябва да се забравя, че при неодобрено от ЕС въвеждане на еврото, министерство на финансите няма да може да се финансира, чрез емитиране на деноминирани в евро ДЦК от БНБ, а ще трябва да емитира на международния пазар, където българския дълг в момента се търгува при 10% годишна доходност, и не се приема за обезпечение от ЕЦБ.
  Което означава, че правителството ще може да се финансира единствено от данъци.

  Горното представлява съпоставяне на данни с източник БНБ, и не е препоръка за предприемане на каквито и да е действия!
  Авторът искрено се надява, да не е прав!
  .......

  Цитат:
  .....
  много просто-по принцип бг е в борд и ОЛП трябва да е приблизително равна Юроборд.
  проблема е,че от половин година вече не е равна,а става по скъпа.отделно банките държат и много по висока лихва от ОЛР,което значи,че нямат подкрепата на БНБ.
  кво значи това-значи,че целия свят изпитва мега сртах от бг банките и не иска да им отпуска заеми.
  още преди повече от половин година тук говорех,че страха към бг банковата система може да се измери по прост начин-това е разликата между юрибор и софибор.
  колкото повече нараства тази разлика-толкова повече значи,че никой не смее да кредитира бг банките,те нямат избор и почват да повишават лихвите,за да наберат ресурс от бг гражданите и в крайна сметка това са ще им помогне да се сринат,защото трябва да вдигат и лихвите по кредитите.а вдигане на лихви по време на криза е равно на самоубийство!
  кактпо виждаш барбароне,от как ЕС влезна в рецесия-само преди месец,ЕС намали лихвите със 1,50%
  англия намали със 3%,швеция само днес със 1,75%..........
  така се стимулира икономиката и подпомага населението,защото заемите им поевтиняват
  в бг?отбратното-държавата влиза в сериозна криза-а лихвите продължават да растат.......
  кво значи това?ами повече безработни,повече фалиращи бизнеси и отделно по големи лихви-това ще се стовари като парен чук не само на имотите,но и на цялата икономика.
  проблема е,че никой нищо не може да направи-българия се претовари със кредити от западна европа по времето,когато ОЛП(основен лихвен процент) и юрибор бяха еднакви.страната беше със добър кредит рейтинг и бг банките имаха достъп до евтино кредитиране.
  но се претовариха с дълг,което ги прави високорискови и вече никой не смее да им дава,от където те няма да се радват на намаляневто на ливите в ЕС в момента.
  напротив.....в момента в ЕС банките ще дават кредити на по 5%.
  в бг банките дават лихви по депозити по 8-9%.
  да не мислиш,че на ЕС банка няма да й е по изгодно да даде пари на бг банка за 9% лихва,а ще се разправя с глупости,да раздава ипотеки зьа по 5%?
  чрез даване на пари на бг банките,ЕС банка ще прави двойни печалби.
  защо не го прави?
  ами отговора е прост-вече никой не вярва на бг банкерите"

 9. 9 Профил на простия
  *****
  Неутрално

  значи е напълно нормално ,че доста хора си теглят паричките

 10. 10 Профил на брата на набръснарябратму
  *****
  Неутрално

  Още преди два месеца ги изтеглих и ги внесох в БурканБанк. Няма лихва, но пък са на сигурно място!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK