Властите изоставиха 200 семейства във фургони

Емел Етем си иска караваните, дадени на пострадалите от пороите през 2005 г.

Над 200 семейства живеят вече четвърта година във фургони, най-големия от които е 21 кв.м. В девет общини - Ихтиман, Лесичево, Стамболийски, Русе, Калояново, Съединение, Пазарджик, Марица и Родопа, хората обитават фургони, дадени от Министерството на извънредните ситуации (МИС) след опустошителните наводнения през 2005 г. Скоро караваните трябва да бъдат върнати, а семействата да си построят нови къщи или да намерят друг вариант.


Последната отсрочка за връщането на фургоните, които бяха купени спешно и на много високи цени, беше дадена от МИС през септември 2008 г. "Нашата дейност е да координираме и подпомагаме спасяването на хора. Междуведомствената комисия за подпомагане не е резервен бюджет - всеки, който има частна собственост, трябва да си носи отговорността и да се застрахова. Никъде не пише, че държавата трябва да възстановява имоти." Това заяви министърът на извънредните ситуации Емел Етем пред парламентарната комисия по бедствия и аварии миналата сряда.


Тогава депутатите изслушаха двама кметове за предприетите мерки. Кметът на община Калоянов инж. Александър Абрашев отчете, че до юни почти всички от 48-те фургона ще бъдат върнати. С отпуснатите от държавата 600 хил. лв. са купени строителни материали за семействата, за да си построят нови жилища. Така на домакинство се падат по 9 хил. лв., което е крайно недостатъчно.
Депутатите обсъдиха няколко варианта за подпомагане на хората - построяването на общински жилища, отпускането на европари и учредяването на специален фонд. Според кмета Абрашев обаче хората не искат да живеят в общински жилища, защото повечето от тях преди наводненията са имали имоти с градини и място за отглеждане на животни. От друга страна, около 15% от пострадалите са роми и за тях оставането в караваните било добро решение.


Кметът на община Марица Запрян Дачев заяви, че във фургони все още са настанени 36 семейства. Общинският съвет им отпуснал по 1000 лв. помощ. Повечето от хората обаче са бедни и не могат да си построят дори примитивни домове.Коментар на стр. 8

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK