Стратегиите на правителството трудно се прилагали на практика

Националните стратегии за развитието на различните сектори се дублират и масово не предвиждат как целите им ще бъдат изпълнени на регионално ниво. От 144 действащи в момента документа едва 13 показват какво трябва бъде развитието в отделните региони на страната. Това каза Снежана Димитрова, шеф на дирекция "Стратегическо планиране и прогнозиране" към Министерския съвет.


Поради това се получава доста голяма разлика между това, което се предвижда да се направи на централно ниво и практическото прилагане на статегиите по места, коментира тя. Внушителното количество от стратегически документи се допълва от 6 регионални и 264 общински плана.


Време е тези документи да се интегрират по области, за да няма различни стратегии за развитието на един и същи сектор, каза Димитрова. За целта България работи заедно с Франция и Литва по проект за разработване на на съгласувани стратегически решения и за мониторинг върху политиките на правителството. В програмата ще бъде анализирани плановете на 7 министерства и 5 области, след което ще се препоръча как да бъдат координирани с програмата на правителството и политиките на ЕС, обясни Димитрова. Проектът е на стойност 2 млн. евро и ще продължи 18 месеца.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на  Желязко Желев   jelev1@abv.bg
    *****
    Неутрално

    На някои от малките общини стратегиите им за развитие могат да се намерят в нета.Прочетете за да се посмеете.Книжни тигри.Администрацията плаща да се произвеждат книжни тигри.Това е.Затова се плодят стратегия след стратегия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK