Във видинска област ще въведат видеонаблюдение за борба с незаконната сеч

Общи действия за ефективна борба с незаконната сеч и за предотвратяване на нарушенията в горите бяха обсъдени при областния управител инж. Кръстьо Спасов. Срещата е заради тревожните данни за нарастващия брой нарушения в горите на областта, които надвишават с 25 % средните показатели за страната.


През 2008 г. са извършени над 4 хиляди проверки на дърводелски цехове, работилници и тържища на дървен материал, изкупвателни пунктове на странични горски продукти, превозни средства, ловци и риболовци. За констатираните нарушения са съставени общо 608 акта. От издадените наказателни постановления 310 са влезли в сила, като начислените по тях суми са 29 хил. лв. от глоби и 5 хил. лв. – имуществени санкции. Най-голяма концентрация на незаконна сеч в региона е установена в горските масиви в близост до Видин – в селата Бела Рада, Войница, Милчина лъка и гр. Белоградчик.


Липсата на наказания спрямо извършителите на незаконна сеч е сред основните причини за разрастването й в областта, а събираемостта от глобите и обезщетенията по влезли в сила наказателни постановления в Агенцията за държавни вземания е равна на нула лева.


Като мярка за предотвратяването на кражбите на дървесина, ще бъде организирано засилено присъствие на служителите по горите, включително и с професионални помощни екипи от другите райони на страната. За по-ефективно наблюдение и контрол горските надзиратели ще бъдат снабдени с прибори за нощно виждане. Освен това ще бъде въведено и видеонаблюдение на всички възлови места. Такива проекти вече са осъществени в Пазарджик, Благоевград, Кюстендил и Бургас.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK