Арест за геодезисти

Има случаи на арестувани геодезисти от фирмите, изготвящи кадастралните карти на градовете, съобщи Цветен Боев. Мотивите на полицаите били, че геодезистите влизат в чужда собственост.


За да се измерят точно имотите и да се нанесат вярно на кадастралната карта, е необходимо това да става на място. Много хора обаче не са наясно с процедурата и сигнализират на полицията. Така се е стигнало до задържане на геодезисти за 24 часа, независимо че са показали карти от държавната агенция. На други пък са им били наложени глоби за навлизане в чужда собственост. Монтана, Димитровград и няколко хасковски села са били най-проблемни за заснемането на имотите, каза Боев.


Другата причина за струпването на много хора в регионалните служби на агенцията по кадастъра е, че се изчаква последният ден за обжалване на скиците. Боев посъветва гражданите да следят и да реагират навреме, ако установят груби грешки на картата.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на някой
  *****
  Неутрално

  Не само трябва да ги арестуват, но и трябва да ги съдят. Една елементарна процедура не може да се направи правилно.
  Да не говоря как са изготвени картите. В готовите карти много неща са директно за прокурор.

 2. 2 Профил на аха
  *****
  Неутрално

  Има цял разказ посветен на проблема от Чудомир отпреди 70 г. Попът видял някакви червени букви, написани на дувара на черквата, клисарят предположил, че комунистите са ги написали, попът хвърлил едно менче с гасена вар, тя пък го оплискала по брадата, като котарак мляко.
  Някой ги светнал, че това са землемерски знаци и че може да глобят попа, дето ги трие. Попът се разядосал и нарекъл клисара "Петко юродивий".

 3. 3 Профил на МуНчО
  МуНчО
  Рейтинг: Весело

  Правилно са сигнализирали гражданите полицията (забележка за автора и редактора на статията: граматическата структура е "сигнализирам някого", а не "сигнализирам на някого" ) И ПРАВИЛНО ПОЛИЦАИТЕ СА АРЕСТУВАЛИ ГЕОДЕЗИСТИТЕ -
  съгласно чл. 17 ал. 3 от Конституцията на Р България, "частната собственост е неприкосновена" - т.е., ако собственикът не е дал изрично разрешение на геодезистите да влязат в собствеността му и да мерят, същите нарушават правото на неприкосновеност на собствеността му.
  Съгласно чл. 5 ал. 1 от друга страна, "Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат", а ал. 2 от същия член постановява, че "Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие" - т.е., дори и хипотетично да допуснем съществуването на разпоредба, даваща право на геодезистите да влизат в имотите без изрично съгласие на собствениците им, тази резпоредба би била нищожна и следователно собствениците не биха били длъжни да й се подчиняват.

  "Човекът, който заменя свобода за безопасност, не заслужава и няма да получи което и да е от двете." Бенджамин Франклин +++++ http://www.libertas.eu
 4. 4 Профил на Geodezist
  *****
  Неутрално

  Мунчо,
  Добре си прочел конституцията и никой не успорва това че частната собственост е неприкосновена. Тук не става дума нито за кражба , нито за влизане взлом . Става дума както си прочел навярно, че лица които са се легитимирали по законов начин са били арестувани. Но понеже си кандидат адвокат- ето ти да си четеш за домашно:

  ЗАКОН
  ЗА КАДАСТЪРА И ИМОТНИЯ РЕГИСТЪР

  Чл. 38. (1) Собственикът, съответно носителят на друго вещно право, е длъжен:
  1. да осигури свободен достъп в имота за извършване на работите по кадастъра;
  2. да означи на свои разноски с регламентирани трайни знаци границите на имота в съответствие с акта, установяващ правото на собственост или друго вещно право, и да опазва знаците от унищожаване.

  На НЯКОЙ ще кажа само , че наистина е редно да се търси най-строга отговорност от всеки който не си изпълнява добросъвестно задълженията- независимо геодезист или какъвто и да е. Няма как да стане качествена картата без спазване на тези неща които съм цитирал по-горе. Достъп и показване на границите. Геодезиста изпълнява технически дейности и не е господ за да знае до кой камък е била нивата на дядо ти. В заключение към хората които вероятно не са в течение- ако не допуснете геодезисти в имота си или направите нещо толкова "храбро" колкото Хасковлии и Димитровградчани- едва ли държавате ще ви санционира- просто ще плащате сериозни суми за поправка на кадастрална карта след време когато ще сключвате сделки за делби продажби и др... Така че избора е изяло ваш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK